++ Suntikan Semangat! ++

Tuesday, August 4, 2015

HERE'S something to watch


Salam. :)

Am bored at the office. So rasa mcm nak tulis something kat blog, about my favourite TV shows. I shared about Teen Wolf, The Vampire Diaries, Arrow, Pretty Little Liars, The Originals, The Flash, and Supernatural in previous entry and now here's more :D


1. REIGN



It is a show based on history of Scotland and France. Kisah cinta Queen Mary of Scotland dan King Francis of France yg sgt epik. But I must say the conflict is very heavy and in season 2 when Mary decided to leave Francis for Conde and moved back to Scotland, I think I almost threw away my laptop. ahaahaa..

I know according to history that Francis died not long after they got married. But I really hope this Francis stays a little longer, even though he's obviously dying and very sick at the end of season 2. Nooooooo. :(

King Francis Valois played by Toby Regbo. I love him soooo much.


2. EYE CANDY



A story about Lindy, whose sister is missing for years and she's still searching for lead to find her sister. Then she meets Ben who's undercover to solve a police case. Then Ben dies because someone kills him (someone who's obsessed with Lindy) and Lindy works with Tommy (Ben's best friend who's also a cop) to find the killer, while at the same trying to find her sister.

Berbelit? Agaklah. Tapi serius best.

And I was sooooooo frustrated when they cancelled this show. Like, THIS IS ONE OF THE BEST TV SHOWS AND YET THEY CANCELLED IT :(

Tapi kalau nak tgk, still boleh tgk season 1 (10 episodes only) walaupun endingnya agak cliffhanger. Blame MTV.

I shipped them. And still do. T__T


3. BEAUTY & THE BEAST



A story about Catherine who falls in love with a beast, Vincent, who's a part of an experiment that goes wrong. Vincent's been hiding from the world for 10 years, until he meets Cat and everything changes.

When I say 'everything', it means EVERYTHING and I can't list them down here. heheh..


Tbh, BATB is less addictive compared to other TV shows I watch. I don't know why, maybe the plot is not really hmmmpppppp but it's okay, it's still good and worth watching.

Cuma utk season 2, I kind of hate Vincent and Cat for what happened to Gabe. Yeah well... Me siding with the villain is nothing new. hehee..

Season 3 is out now but I still haven't watched it. Since it only has 13 episodes so I decided to wait until the season finale then I'll watch.


4. STALKER


Sesiapa yg minat cerita investigation, this is the perfect one for you. I love this because it's full of suspense and tension. It keeps you wondering and guessing until the end of every episode. And the actors are great, even though I don't really have my favourite cast member or character in this show. :D

But unfortunately, Stalker got cancelled and I was really mad because the ending sgt2 lah cliffhanger dan tetiba cancel rasa mcm arghhhh.... Never mind. I'll find something new to watch.


My new list ada Scream, Stitchers, cerita yg dah lama Glee, Revenge, Heroes dan jgk sedang menghabiskan Big Bang Theory. Waiting for 2016 TV shows, Containment and Legend of Tomorrow. hehe..
Okbai.


~end

Friday, July 31, 2015

# internship


Salam. :D

Lamanya tak update blog. Jadi di kesempatan ini saya nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA, MAAF DARI ZAHIR & BATIN andai ada tersalah dan tersilap kat mana-mana. Kosong-kosong ok. ^__^

Mcm tajuk yang ditulis kat atas, lagi dua hari aje aku akan mulakan internship. Final sem di tempat orang, haruslah nervous sampai tak terucap. Mcm-mcm benda ada dalam kepala ni, takut tak boleh nak perform lah, takut tak boleh fit in dengan org kat sanalah, takut takde kawan nanti pergi lunch sorang-soranglah.. heheh. Jadi aku mohon doa kawan-kawan smg segala-galanya dipermudahkan. Aku doakan kawan-kawan lain yg pergi internship tu jugak moga semuanya baik-baik saja. :)

I'm planning to write cerpen for raya. Tapi tak tahu lagilah bila boleh tulis and bila boleh publish kat sini. Tapi yg pasti dalam bulan syawal ni jugak. Tak dpt syawal ni, kita postpone syawal tahun depan.. ahaha.

Okey bye. 




ps. Sesapa yg dah dapatkan BUNGA DI TAMAN LARANGAN di kedai-kedai buku, selamat membaca. Happy reading and happy weeping! ;)


~end

Monday, June 22, 2015

- BUNGA DI TAMAN LARANGAN -


Assalamualaikum. :)

Sorry sbb dah agak lama menghilang. Know that I'm really reaaaalllyyy realllllyyyyyyy busy right now. Seminggu dua ni memang berjaga malam sampai pagi sbb siapkan final project. But then they surprised me with this news. Thank you LoveNovel. *love*

Tadaaaa!



Alhamdulillah, novel ke7 saya bakal menemui pembaca tak lama lagi. In fact, dah siap menunggu di ofis LoveNovel untuk ditandatangan. Dalam kesibukan saya yg tak terhingga ni, saya akan luangkan masa jgk untuk pergi signing nanti, istimewa buat mereka yg sudi dapatkan BDTL. I appreciate every single one of you. <3 nbsp="">


Details:

TAJUK : BUNGA DI TAMAN LARANGAN
PENULIS : AYUMI SYAFIQAH

NO ISBN : 978-967-0907-06-2

HARGA SEMENANJUNG RM26, AHLI RM23
HARGA SABAH / SARAWAK RM29 , AHLI RM26

***

Ini bukan kisah kahwin paksa, bukan jgk kisah perampas dan org ketiga, bukan juga cinta bersegi2. Ini kisah tentang Syarizad yang mula belajar tentang sucinya cinta tanpa dendam di hati, dan masih mampu hidup bahagia setelah bermacam-macam rintangan yg perlu dilalui..


Sedikit teaser.. bila bad girl bertemu ustaz..

~~~~

Syarizad menutup semula buku notanya. “Hmm... Encik Ben,” panggilnya.

“Ya,” jawab Ben. Masih lagi sibuk mencari-cari fail di atas rak besar di belakang mejanya.

“Encik Ben nampak hensem sangat pakai baju Melayu,” puji Syarizad sambil tersenyum-senyum. Dah mulalah nak keluar segala ‘hormon’ gatal.

Ben sekadar tertawa kecil. Sudah biasa sangat Syarizad memuji dalam nada begitu sampaikan dia sudah faham sangat. “Pagi tadikan saya tak masuk ofis. Pergi masjid dari rumah, dapatlah pakai baju Melayu ni. Kalau tak, pergi solat jumaat dengan kemeja ajelah,” jelasnya. Setelah jumpa fail yang dicari, terus tangannya menarik fail itu dari atas rak.

Syarizad hanya mengangkat kening. Hati semakin dingin mendengar kenyataan itu. Memang ciri-ciri jejaka idaman gadis-gadis.

“Awak tahu apa keistimewaan hari jumaat?” Ben bertanya sambil duduk di atas kerusinya.

Syarizad diam memasang telinga. Satu lagi tazkirah?

“Hari jumaat ialah penghulu segala hari. Hari mustajabnya doa dan hari penghapus dosa. Ada banyak amalan-amalan sunat yang kita boleh buat hari jumaat ni. Antaranya, bercukur, potong kuku, berselawat sebanyak mungkin, baca surah Al-Kahfi... Oh ya, surah Al-Kahfi ada banyak keistimewaan tau? Antaranya, Allah ampunkan dosa-dosa kita antara dua jumaat.” Ben tersenyum tenang sambil memandang ke arah Syarizad. Gadis itu dilihatnya tunduk ke lantai tanpa menjawab apa-apa. Dia tahu, jauh di sudut hati Syarizad sebenarnya tersentuh, tetapi gadis itu cuba menafikan semuanya. Entah kenapa, Ben merasakan satu tanggungjawab dalam hatinya untuk membimbing gadis itu kembali ke jalan yang benar. Kalau pun tidak banyak, cukuplah kalau dia dapat membuka hati gadis itu sedikit.

“Encik Ben ada apa-apa lagi nak cakap? Kalau tak, saya nak keluar dulu.” Syarizad meminta izin. Satu benda yang dia tidak suka tentang Ben, lelaki itu suka berceramah kepadanya tentang agama. Walaupun disampaikan secara halus, dia tetap rasa bagai ditampar kuat-kuat. Nak menggoda lebih-lebih pun sudah tidak menjadi.

“Pasal malam ni, jangan lupa.” Ben mengingatkan. Tidak mengapa kalau Syarizad cuba mengelak, yang penting dia mendengar. Yang selebihnya, dia hanya mampu berdoa semoga Allah SWT membuka pintu hati Syarizad untuk berubah.

“Oh... Saya takkan lupa, jangan risau.” Syarizad tersenyum. Lega apabila Ben tidak lagi mengasaknya soal agama.

“Bagus. Saya jemput awak lepas isyak. Pastikan awak solat dulu tau, nanti balik kalau penat awak boleh terus tidur.” Sempat lagi Ben berpesan. Masih cuba menyelitkan peringatan dalam ayatnya tadi.

Terus senyuman Syarizad berubat kelat. Ingatkan dah habis, rupa-rupanya belum. Tanpa membalas apa-apa, dia terus keluar dari bilik Ben. Dia duduk di tempatnya semula sambil melepaskan nafas berat. Panjang menungannya, seolah-olah tembus skrin komputer di atas mejanya. Setiap kata-kata Ben kembali terngiang-ngiang di fikiran. Betapa dia sudah terlalu ‘jauh’ sehinggakan dia rasa malu. Malu dengan Ben dan yang penting malu dengan diri sendiri.

~~~

Anyway, thank you so much for your support selama ni. Ketahuilah saya takkan mampu menulis tanpa sokongan para pembaca sekalian. And this is something very special I can give to all of you. 

Much love,
AS.

~end

Sunday, June 7, 2015

Day5: Describe your typical day in your current life


Salam.

Typical day?

Wake up. Go to class. Eat. Sleep. Do the assignments and group projects. Study for the tests. Eat again. Sleep again. Repeat.


~end

Friday, June 5, 2015

Day4: List 10 things you would tell your 16 year old self if you could


Salam.
Okay.


1. "You see that boy in white over there? Okay now, turn around and walk away."


2. "It's Physic class. Come on, don't sleep. Focus!"


3. "You feel that pain on your knees? Ask your mom to bring you to the hospital. And be strong. Whatever the doctors tell you after this, do not cry."


4. "No. Don't text the number."


5. "Stop being stressed over your studies. Your school days need to be experienced with joys and happiness. Be happy so that you wont need panadol every time you get stressed over something."


6. "Be good. Don't have crush on anyone."


7. "Your life will be better and better. So be strong and don't ever give up with the little hardships you now face."


8. "Let them talk. You owe them nothing."


9. "You're a smart girl. Show them."


10. "Don't ever feel lonely. Have faith that someday, you will meet some new wonderful people that bring light into your life. I promise."


~end

Day3: List your top 5 favourite movie


Salam.

Ookkaayyy... Actually aku ada banyak favourite movies tapi apa yg terlintas kat kepala bila baca ayat 'list your top 5 favourite movie' ni cuma...


5. IF I STAY

When I first knew about the movie, I asked my cousin (who has a collection of english books) if he had the book. So I borrowed it from him and I read it.

Best sgt. Since filem ni tak masuk panggung kat sini, so aku tunggu ajelah sampai keluar dekat website yg aku selalu download tu then aku download. Dan aku tgk. Dan jatuh cinta dgn Adam Wilde (read: Jamie Blackley).




4. KEITH

I found this one after I googled what movies I could watch when I was really bored staying at the college. Lepas tu aku download (lps baca komen2 yg byk kata best) dan aku pun tgk...

Dan nangis...




3. THE FAULT IN OUR STARS

I think a lot of people love this one... Especially bagi mereka yg minat baca2 novel yg ala2 macam ni laa (I'm one of them, of course). Lagi satu movie yg mmg boleh buat penonton mengalirkan air mata.

Tell you what, Ansel Elgort played Augustus Waters incredibly great.

One of my favourite quotes from TFIOS:

"The world is not a wish granting factory."




2. A WALK TO REMEMBER

Okay movie ni dah lama sgt. Pun adaptasi daripada novel A Walk to Remember by Nicholas Spark. Aku tgk pun masa mula2 baru nak belajar layan English movies. And I loved it. Walaupun endingnya buat air mata pun meleleh2..



1. FAST & FURIOUS 7

Yg atas leleh2 tiba2 yg ni action terlebih. Heheh...
Okay I'll admit, I love Brian O'conner sgt2. I did write something about this movie here about two months ago. It's still my most favourite movie.



I may seem like a typical girl who loves watching sad romantic movies but the truth is, I have a lot of action/thriller movies in my movie collection. And my friends always say, "Aku tak nak tengok cerita kau tengok sbb semua bunuh2 dan psiko."

LOL.


~end

Thursday, June 4, 2015

Day2: Describe 3 fears you have


Salam.

3 fears? Hmm let's see...

I'm afraid of frogs. Seriously I cant even look at them (even in pictures). Not even toys, cartoon or any frog-related. I think this is my most extraordinary kind of fear.

Anyone with me?


I'm afraid of heights. I think this explains why I dont really like taking flights kalau nak balik kampung. Kalau naik lif tu pun aku akan pilih port yg dekat dgn dinding so that aku boleh sandar atau pegang penghadang kat tepi tu. Tp kalau dah impiannya nak travel jauh2, I think I need to get rid of this fear.


And the last one... I'm afraid of attachment. Aku selalu takut kalau aku kenal dgn seseorg dan org tu kenal aku betul2, they will leave.
It always happens.

Okay. I think that's it.

THIS.


~end


Wednesday, June 3, 2015

- Bunga di Taman Larangan 1 -


Assalamualaikum. :)

Hai rajin pulak update blog 2, 3 hari ni. Walaupun tengah busy gila, tapi sbb saya kat kampung jadi dapat luangkan masa jenguk blog sbb ada wifi. Kalau kat kolej jenuh pakai mobile internet yg ciput tu..

So since saya nak dapat 'baby' baru, insyaAllah andai takde aral melintang, so saya nak share sikit2 teaser utk BDTL. Tapi saya tak share bab demi bab, saya cuma cari mana2 part yg saya rasa menarik utk saya share.

Enjoy guysss.


~~~

“SAYA dah orderkan untuk Encik Ben. Tak tahulah Encik Ben suka ke tak,” kata Syarizad sesudah Ben muncul dan duduk di depannya.
            “Thanks.” Ben ukir senyum nipis.
            Syarizad mengangguk. Nasib baiklah Restoran Grandmama Cafe & Cuisine itu turut menghidangkan makanan-makanan Melayu. Kalau ada western aje, entah macam mana dia nak order. Tergeliat lidah hendak menyebutnya. 
Syarizad menyanggul kemas rambut panjangnya. Kemudian dua butang kemeja yang paling atas dibuka.
Ben yang perasan tingkah itu terus menarik nafas panjang. Syarizad... Syarizad... Lepas ni entah apa lagi yang hendak ditayangnya. Keluhan terlepas lemah. Bukan tidak pernah dia berhadapan dengan gadis seksi sebegitu, malah setiap kali pulang ke London lebih daripada itu pun dia pernah tengok. Tetapi berhadapan dengan Syarizad benar-benar memberi satu perasaan yang aneh dalam dirinya.
“Lepas ni saya hantar awak balik terus. Awak stay mana?” Ben bertanya, sekadar membuang rasa tidak enak di sudut hatinya.
“Hmm... tak menyusahkan Encik Ben ke?” Syarizad mengerling wajah Ben yang nampak tenang.
I brought you here, so I need to take you home.
Syarizad mengangguk seraya tersenyum. Gentleman! Satu markah untuk Ben. Nantilah dia SMS Pak Ali bagi tahu. Sambil makan, sempat lagi dia memerhatikan Ben dalam diam. Jauh di sudut hati, dia sebenarnya sangat-sangat menyenangi Ben. Walaupun dia bos dan memegang jawatan tinggi di syarikat, tapi dia langsung tidak sombong. Betullah kata Kak Aiza, Ben Ikhzal Bin Datuk Jaini memang sangat baik orangnya. Tapi kenapa Datin Hazleena sanggup nak lukakan hati anak tirinya sendiri? Hmm... manusia kalau mata sudah dikaburi dengan wang ringgit, apa pun sanggup. Dan dia cuma muncul sebagai watak tambahan yang menambahkan ‘perasa’ dalam jalan cerita yang sudah tersusun cantik.
            Kereta Audi A6 Ben mula bergerak pulang. Berkali-kali Ben mencuri pandang ke arah Syarizad yang duduk tenang di sebelahnya. Memanglah Syarizad tenang, tapi jantungnya sekarang yang tengah tak tenang. Kepalanya tergeleng-geleng sendiri. Entah-entah Syarizad tahu tak yang dia tak pernah berkawan rapat dengan orang perempuan selama ini? Itu yang makin seronok dia buka sana, buka sini.
            “Kenapa, Encik Ben?” tanya Syarizad hairan.
            “Syari... boleh tak awak butangkan balik baju awak tu?” pinta Ben tanpa memandang Syarizad.
            Syarizad spontan tunduk memandang bahagian dadanya. Bibir tersenyum lagi. “Kenapa, Encik Ben? Saya mengganggu Encik Ben ke?”
            “Syari, sekarang ni, dalam kereta ni, cuma ada awak dengan saya. Tak takut ke kalau apa-apa jadi?” Ben seolah-olah mengugut.
            Syarizad tertawa kecil. “Saya tahu Encik Ben baik. Kan? Lagipun apalah sangat... Saya cuma bukak butang ni sikit aje...”
            Ben tergeleng-geleng lagi. Berani betul perempuan ni. Nasib baik iman aku ada lagi. Kalau orang lain, tak tahulah macam mana.
            “Lagipun panaslah, Encik Ben...” Syarizad bermain-main dengan rambutnya pula. Sengaja nak menggoda.
            Ben spontan menaikkan suhu aircond dalam keretanya itu. “Dah cukup sejuk?”
            Syarizad mengetap bibir. Taktik tak menjadi nampaknya.
            Ben mencapai pula kotnya yang tergantung pada kusyen yang diduduki. Kemudian kod itu diletakkan di atas riba Syarizad, sekali gus menutup pahanya yang terdedah.
            Syarizad makin sakit hati. Eii, mahu tapi malu konon! Geram pulak aku. Bebelnya dalam hati. Terus dia mengunci mulut sampailah kereta Ben berhenti di kawasan rumahnya.
            “Terima kasih hantar saya balik,” ucap Syarizad dengan suara tanpa nada.
            Ben mengangguk. “Tidur nanti jangan lupa baca doa, baca tiga kul, baca surah Al-Mulk. Jangan lupa jugak zikir...”
            “Okey, okey. Saya tahu macam mana nak tidur.” Cepat-cepat Syarizad memotong kata-kata Ben. Panas hati dengan pesanan Ben. Ustaz betul dia ni, bebel hatinya.
            Ben cuma angkat kening. Dia cuma mengingatkan. Kalau Syarizad dah tahu, baguslah.
            “Jumpa esok,” tambah Ben lagi sebelum Syarizad keluar dari keretanya.
            Syarizad sekadar mengangguk. Kalau pesanan ‘jumpa esok’ itu membawa maksud ‘esok kita keluar sama-sama lagi’ tak apalah juga, ini maksudnya ‘esok jangan lupa masuk kerja’.

Pintu kereta ditutup semula. Sekejap saja, Ben sudah memecut pergi. Nafasnya dihembus panjang. Bukan main lagi dia menggoda, sudahnya dia kalah juga dengan pesanan Ben yang berbentuk tazkirah. Mungkin salah dia juga, terlalu memandang rendah terhadap Ben. Entah-entah Ben tu memang kuat agama orangnya. Hah, sekarang siapa yang dah surrender?

~to be continued

Tuesday, June 2, 2015

Day1: List 20 random facts about yourself


Assalamualaikum.

So I decided to do this thing called 30 days blog challenge. So we'll see lah whether I can do it or naahhh. Okay, for day 1. List 20 random facts about myself.


1. I'm turning 22 years old this November.

2. I'm in my final years at UITM (IS studies)

3. Asal Kuala Terengganu.

4. I love brown (coklat) colour, Atau org ganu panggil wane koko.

5. And orange.

6. Introvert (but sometimes can turn to extrovert - depends on the situations)

7. I'm a writer.

8. And a reader.

9. I love watching english TV shows/series/movies

10. I love listening to Taylor Swift

11. I love singing while driving alone

12. I don't believe in rumors.

13. Tiap kali balik kampung wajib makan mi rebus/ laksa penang mak masak (kalau mak tak sempat masak, beli pun jadi)

14. I suck with high heels.

15. Still seeing doctors at the hospital every 6 months (because I'm too special with my gift, the doctors can't seem to let me go lol)

16. Suka minum susu kambing.

17. Food lover. (I eat like... a lot)

18. I love doing things alone. Keluar jalan2 sorang2, buat hal sendiri dan tak campur hal orang. Trying to be so independent that I don't have to ask for anyone's favor anymore.

19. I'm the most different one in my siblings. You can ask my mom for that lol..

20. I trust people too easily that they lie to me a lot.


My life in one picture.



Okay, so that's it. Let's see what the challenge has in store for me for tomorrow. ;)

~end

- COFFEE BREWS LOVE: part 5 -

PART 5 – THAT NIGHT, THE LOVE SEALS

I didn’t know what I was thinking because suddenly, I was standing outside of Kendall’s apartment with That November, the Rain Falls in my hand. I took a deep breath. I had to do this. One way or the other, I still had to do this. And I had to do this tonight. The longer I waited the crazier I became.
            I knocked on his door. I waited for a few seconds but there were no answers. Wasn’t he home? Why wasn’t he at home? I looked down at the book cover. Maybe I should just leave the book here and came back again whenever I could. So I put it on the map outside the door. I made my way back to the elevator. But when the doors open, all I saw was a man and a lady, kissing. I stepped back without even realizing it. My heart felt like it was ripped apart from my body.
            Kendall saw me between the rough kisses and he quickly pulled away. “Katelyn?”
            I didn’t want to stay here any longer. So I ran to the door that led to the fire escape and I ran down the stairs as fast as I can. I could hear him calling my name but I didn’t want to turn around. I realized that we decided to stay away from each other but did he need to move on this fast, while I was still trying so hard to accept everything as the way there were?
            I wiped my tears as I entered my car. I didn’t know where to go except for a place in Brooklyn that used to be my favourite spot with Dylan. We used to go there every time we needed space and when we wanted to be alone, away from other people. I got out of the car as I pulled my coat. It was freezing but I didn’t care. I walked to the side of an old building. When I arrived at that one special spot, I sat down and I cried.
            Why did I need to cry? He didn’t cheat on me. In fact, we didn’t have any special relationships. We were just friends. At least, we used to be friends until I ruined it myself. I didn’t know how long I sat there staring at the stars. I just didn’t feel like going home. If I needed to stay here for the rest of my life, I could.
            “If you intend to sit here for the rest of the night, maybe you need some coffee.”
            A voice shocked me. I turned to my side and I saw Kendall standing there with a cup of coffee in his right hand, and a book in his left hand. Did he bring the book?
            He walked to me and sat beside me without asking my permission first. He handed me the coffee cup. I took it because honestly, that was the only thing I could have right now. In fact, I was almost frozen to death.
            “How’d you know I was here?” I asked before taking a sip of the coffee. It was relieving.
            “I told Dylan about this place. And he told you,” he said.
            I closed my eyes. Why did everything have to be related to this guy? Why did everything have to be so clear now?
            He sat against the wall as he flipped the first page of the book. “You know?”
            “Mrs. Rivers told me,” I answered honestly.
            He nodded. “I figured.”
            “When were you planning on telling me about it?”
            “I didn’t think there was anything to tell.”
            “So that’s it? You don’t want me to know?”
            “It wouldn’t make any difference.”
            I stared at the stars again. It was so easy for him to say it but it wasn’t that easy for me.
            “But if you want to know, you can ask me right now. Anything. I promise I’ll tell you everything,” he said calmly.
            A few seconds passed by before I could even ask my first question. “Why did you give me the book?”
            “You wanted it.”
            “I wanted to borrow, not own it.”
            “Doesn’t matter. I wanted to give it to you.”
            Silence took place once again for a few seconds. “When did you realize that you had feelings for me?”
            “When we first met.”
            I turned to look at him. At the same time, he was staring at me.
            “When you walked into the living room, I thought, “Who’s this girl? She has cute ponytail, a Hello Kitty bag and red sneakers. She looks so pretty.’ But when you said that you were Dylan’s girlfriend, I stopped.”
            There was a little smile appeared on my lips. I didn’t know why.
            “That’s why when you said you wanted to borrow the book I just gave it to you even though I hadn’t read it myself.” He smiled at me.
            “Why didn’t you tell me?”
            “Because you were my best friend’s girlfriend. Even if I could, I still wouldn’t tell you,” he admitted.
            I looked down.
            “When the accident happened and I knew that he was gone, I still couldn’t tell you. I didn’t want things to change between us. I still wanted to be your boyfriend’s best friend and I knew you couldn’t face me because I would remind you of him. So I stayed away. I went to Australia to further my studies but the real reason why I went was you.”
            I didn’t know any of this. He kept this secret from me for years. But when he did come clear, I pushed him away. Was that fair?
            “But when I got back, I saw you at the coffee shop and I knew things were going to change. I tried my best to hide my feelings but then I realized I just couldn’t. I can’t anymore.”
            “I didn’t know. I’m sorry.” I sobbed.
            He took my hand and held it so tight. “I won’t hide it anymore if you promise to be true to yourself and accept what we have right now.”
            “But I just caught you kissing other girl,” I said.
            He chuckled. “Well, like you said, it was just a stupid kiss.”
            I narrowed my eyes.
            He smiled. “I was just trying to forget you. So don’t blame me if that was the only way I could think of.”
            “So you guys didn’t do anything except kissing that looked more like swallowing each other?”
            He laughed. “No. I told her to go. And then I saw this at my door. That’s when I realized I still have a chance.” His fingers touched my cheeks. I close my eyes, feeling his touch, lost in the feelings that had been gone for so long. When I opened my eyes, his lips were just inches from mine.
            And we kissed.


“WHY are we here?” I asked as I stepped into Kendall’s ‘safe heaven’.
            “I have something to show you.” He walked to a closet. He opened the doors and took out a painting. If I was not mistaken, that was the painting he hid from me the other day. He showed me the painting and I was startled. So surprised that I couldn’t even speak a word.
            “Is that me?” I asked after a few seconds.
            He took my hand and guided me to a couch. We sat down together. My eyes were still glued to the painting. It was so beautiful. The way he painted it looked so real like I was staring at a mirror.
            “When did you paint this?” I asked.
            “Right after I saw you at the coffee shop,” he said.
            I looked at him. I was so touched. Everything he’d done for me just made me fall in love with him even more. “Can I keep this?”
            He nodded and smiled. “I made it for you.”
            “But you hid it from me the other day.”
            “Because I was afraid that you might get mad at me.”
            I chuckled. “Thanks.”
            “For what?” His fingers ran through my hair.
            “For everything. From the moment we met, until now.” I gave him a sincere smile. He was always there, always there in front of me all this time but it took me this long to realize that. I guess that was why people always said, we would never know what we had until we lost it.
            He kissed me on the lips. It was just a light kiss but I couldn’t be happier. “I’m not asking you to forget Dylan totally, because I know he meant the world to you. All I’m asking is that you give me a chance, even a little chance for me to be in your life.”
            This time I was the one who kissed him. “I’m willing to give it to you.”
            “Are you sure?” he asked again.
            “On one condition.”
            “What is it?”
            “You have to finish reading the book tonight.”
            He laughed.
            “I mean it.”
            “Well then, I guess I’m gonna need a lot of coffee.”
            “Don’t worry, I can make it for you.”
            He kissed me again as a reply.

            I smiled. I was happy. Because I knew, I had someone who would always be there for me, and someone who could drink coffee with me for the rest of my life.

END

~~~~

side note: you can read this story on Wattpad (mobile apps) Thank you. :)


Saturday, May 30, 2015

- Cerpen: Bungaku Mewangi -


Assalamualaikum. :D Pin-pin tuan rumah nak lalu. Macam sepi gila je blog ni kan? So here I am, datang ketuk pintu dgn cerpen baru. Nak masukkan novel tak dapat sbb ke-busy-an yg melanda. So here lah, cerpen yg baru siap ditulis. Fresh lagi! 

Sebenarnya tajuk mcm takde kaitan dgn cerita, in fact mcm tak match langsung. Tapi takpelah, yg penting ceritanya. Idea yg saya dpt masa naik bas nak balik kampung tadi (cuti gawai) so kisah ceritanya of courselah pasal balik kampung, cuma saya tukar daripada naik bas kepada kapal terbang, saya ambik latar belakang situasi saya duduk sorang2 kat KLIA masa nak balik kampung cuti mid-sem hari tu. Hihi..

Dan sebab I'm obsessed with Kai (The Vampire Diaries: Season6) jadi Kai pun dapat jadi hero dalam cerpen ni. Haks..

How adorable is he?


Enjoy!


~~~


BUNGAKU MEWANGI


SORRY beb, aku boleh hantar kau sampai sini aje. Dah janji nak pergi rumah kakak aku sebelum dia turun pergi kerja. Anak dia tak ada orang jaga.” Syanti melambai ke arah Hannah yang sudah pun turun dari kereta.
            Hannah membalas lambaian itu sebelum Ford Fiesta putih itu meluncur laju meninggalkannya. Tali beg di bahu dibetulkan lalu dia berpusing untuk melepasi pintu masuk utama KLIA 2 yang dipenuhi orang ramai itu. Jam dipandang. Baru pukul 8.30 pagi. Waktu flightnya berlepas sepatutnya pukul 11.50 pagi tapi disebabkan Syanti ada hal lain lepas ni dan malam tadi pun dia tumpang tidur di rumah Syanti selepas pulang dari majlis pernikahan rakan mereka di Johor, jadi dia pun terpaksalah datang awal pagi begitu untuk pulang ke Kuala Terengganu sempena cuti pertengahan semester.
            Hannah bergerak masuk ke Starbuck CafĂ©. Dapat hirup latte pagi-pagi macam ni pun best. Sambil menunggu minumannya siap, Hannah berdiri di tepi sambil berpeluk tubuh. Matanya meliar ke sekeliling. Ada ramai pelancong asing yang turut menjamu minuman di kafe itu, tak kurang juga dengan pengunjung tempatan. Dah namanya airport, tentulah ramai orang. Terasa ada sepasang mata yang memandang, dia menoleh ke arah kiri. Dia nampak seorang lelaki sedang duduk di meja paling hujung dengan sebuah buku di tangan, kopinya di atas meja, ekor mata lelaki itu pula melirik ke arahnya. Apabila dia cuba membalas, cepat-cepat lelaki itu mengalihkan mata dan tunduk, khusyuk membaca bukunya semula.
            Apahal pulak main intai-intai ni? Hati Hannah berdetik tak senang.
            Selepas mengambil minumannya dari kaunter, dia segera keluar dari kafe itu dan berjalan melepasi sliding door untuk duduk di bangku di tepi pokok sambil mengambil angin pagi. Kopinya dihirup sedikit lalu diletakkan di bangku sebelah. Headphone yang sudah disambungkan ke pemain MP3nya diletakkan di atas kepala dan sebuah novel Inggeris bertajuk Love, Lies & Lemon Pies dikeluarkan dari beg untuk mula membaca.
            Terasa macam baru sepuluh minit duduk di situ, dan lagu Love Me Like You Do nyanyian Ellie Goulding sudah bertukar kepada lagu-lagu lain dan berhenti di lagu Art of Moving On nyanyian Heffron Drive, dia terasa seolah-olah ada mata yang memerhati. Hujung mata diangkat sedikit. Lelaki yang dia nampak di Starbuck tadi duduk di bangku bertentangan dengannya, nampak santai dengan kaki yang disilangkan sambil baca buku. Mulalah Hannah rasa tak senang hati semula. Tapi dia cuba untuk tak fikir lebih-lebih dan buat-buat selamba sambung baca novel. Tapi apabila kisah Mac dan Lottie seakan-akan tidak menarik perhatian lagi dek kerana anak mata lelaki itu yang tidak henti-henti menghala ke arahnya, dia terus tutup novelnya dan sumbat semula ke dalam beg bersama headphone. Lattenya dihabiskan. Selepas membuang bekas minuman plastik ke dalam tong sampah, dia segera galas backpacknya dan bergerak masuk ke dalam semula. Walaupun jam baru menunjukkan pukul 9.00 pagi, dia putuskan untuk masuk saja ke dalam balai berlepas.
            Kalau diikutkan, dia langsung tak rasa gembira pulang ke kampung. Semuanya sebab perancangan orang tuanya yang mahu menemukan dia dengan anak kawan baik mereka. Kata mereka, anak lelaki kawan mereka itu baik orangnya dan sangat sesuai untuk dijadikan calon suami.
            “Mak, kakak belajar lagi, kan?”
            “Tapi kakak dah final sem, apa salahnya kita rancang sekarang, kan?”
            “Tapi…”
            “Jumpa dia dulu, kenal-kenal. Okey?”
            Setelah melepasi pemeriksaan kastam di Balai Perlepasan Domestik, Hannah segera menuruni eskalator untuk ke Gate K. Kemudian melilau matanya mencari pintu Gate K8. Pintu masih tertutup dan ruangan menunggu masih kosong. Lalu dia memutuskan untuk duduk di situ. Sama macam tadi, headphone diletakkan di atas kepala yang dilitupi cotton wide shawlnya bersama sebuah novel untuk dibaca di tangan.
            Baru selesai dua muka surat, terasa ada kelibat yang tiba-tiba muncul dan duduk di bangku, berjarak tiga bangku darinya. Hannah angkat muka. Masih lagi lelaki yang sama. Tapi kali ini lelaki itu mengukirkan senyuman buatnya apabila pandangan mereka bertemu. Hannah tidak membalas sebaliknya kembali tunduk. Dia cuba fokus dengan novel di tangan tapi kehadiran lelaki itu buat dia rasa tidak selesa. Sekali, tak dirancang. Dua kali, kebetulan. Tiga kali?
            Lalu Hannah angkat kepala. “Ehem…”
            Lelaki itu mendongak ke sebelah. Keningnya diangkat.
            Hannah menanggalkan headphone di kepala. “Are you stalking me or something?”
            Lelaki itu tersenyum dengan soalan itu. “Why? Do you feel like I’m stalking you?”
            “No, but it seems like it.”
            “Sorry, but I don’t see any signs saying that I can’t sit here. Plus, I’m waiting for this gate to open.” Jari telunjuknya terhala ke arah nombor K8 yang tertulis di atas pintu di depan mereka.
            Hannah julingkan mata dalam diam dan kembali tunduk. Okey, positif. Mungkin mereka sama-sama nak naik flight yang sama untuk pergi ke tempat yang sama. Sebab tu asyik sama aje dari tadi. Hannah cuba untuk fokus semula. Baru selak helaian ketiga, sebatang pen tiba-tiba jatuh. Hannah melirik dengan ekor mata. Lelaki itu tunduk mengambil pen itu dan duduk semula di bangku. Tapi yang peliknya, dia sudah bergerak satu bangku dan itu bermakna hanya berjarak dua bangku dari Hannah. Hannah kerut dahi tapi masih tak mahu cakap apa-apa. Tak ada mood nak berbual, apatah lagi dengan orang yang dia tak kenal.
            “Student?” Lelaki itu bertanya tiba-tiba.
            Hannah masih tak angkat muka. “Yup.”
            “Balik kampung sebab cuti ke?”
            Angguk.
            “Samalah. Cuma, saya dah kerja. Ni pun pagi tadi sempat masuk ofis kejap. As you can see, still wearing this jacket.” Dia ketawa kecil.
            Hannah melirik sekali lagi. Dia nampak nama yang tertulis pada jaket hitam yang dipakai. Khairy. Kemudian dia tunduk semula.
            “Saya sengaja mintak cuti sebab ada hal penting nak settle kat kampung. By the way, you can call me Kai.” Lelaki itu pandang Hannah lagi. “Nama awak?”
            “Sorry, I don’t talk to strangers.” Dingin Hannah balas.
            Kai angkat kening. “Oh, but you did talk to me just now, didn’t you?”
            Hannah tutup buku dan pandang muka Kai. Kai senyum. “Sorry, tapi dari tadi saya nampak awak sorang-sorang. Itu yang saya tegur. Manalah tahu kalau-kalau awak perlukan kawan sementara tunggu gate ni buka.”
            “Tak, saya tak perlukan kawan.” Hannah pakai semula headphonenya. Dia mula rasa jengkel. Apahallah mamat ni? Dahlah tak kenal, lepas tu nak mesra-mesra pulak. Gerutunya dalam hati.
            Kai ketawa kecil. “Why so moody? Come on, orang balik kampung patutnya happy. Tak happy ke nak jumpa family?”
            “Kalau family tak paksa buat apa yang kita tak suka, happylah jugak kut.” Entah macam mana Hannah boleh jawab macam tu. Sedar-sedar aje dah jawab. Walaupun suaranya perlahan, tapi Kai masih dapat dengar.
            Kai terangguk-angguk. “Family awak paksa buat apa?”
            “Tak ada apa.”
            “Let me guess. Awak kena kahwin paksa ke apa?” Kai senyum, dan senyuman itu nampak sangat nakal sampai Hannah rasa macam nak sepak.
            Hannah ketap bibir. Headphonenya ditanggalkan dan dimasukkan ke dalam beg bersama novelnya. Pergi tandas lagi bagus. Tapi belum sempat dia bangun, suara Kai menahan.
            “Saya boleh tengokkan beg kalau awak nak,” kata Kai. Kali ini senyumannya ikhlas.
            Hannah ragu-ragu. Boleh percaya ke mamat ni? Tapi memang dia ingat nak tinggal. Sebab beg tu berat dan dia nak pergi buang air kecil di tandas. Tak ke menyusahkan kalau bawa?
            “Tak percaya?” duga Kai.
            “Why should I? Saya bukannya kenal awak pun.” Bukan bermaksud nak prejudis sangat, tapi dia memang tak kenal lelaki itu dan tak berminat pun nak kenal.
            Kai senyum lagi. “Well… saya tak boleh nak bagi jaminan apa-apa. Kalau awak tak percaya, tak apalah.” Dia duduk menyandar, menyilangkan kaki, meluruskan pandangan ke depan. Muka orang tak bersalah.
            Hannah mengeluh perlahan. “I’ll be back in five minutes.” Lalu dia bergerak ke arah tandas, tanpa perasan senyuman manis di bibir Kai. Masuk ke tandas, telefon pintarnya berdering. Panggilan daripada emak. Dia terus jawab. “Kakak dah kat airport tapi flight pukul 11.50 nanti.”
            “Okeylah kalau macam tu. Nanti dah sampai telefon mak. Mak pergi dengan angah nanti.”
            “Ayah?”
            “Ayah kerja.”
            “Okey.”
            Selesai urusan di tandas, dia kembali ke ruangan menunggu. Kai masih duduk dalam posisi yang sama. Begnya juga kekal tak bergerak. Kai melemparkan senyuman manis. Hannah balas teragak-agak, pahit. Lalu dia duduk semula di tempatnya tadi.
            Kai pandang jam tangan. “Ada kira-kira dalam dua jam lagi sebelum depart. Might as well make the best of it.”
            “What do you mean?” Hannah pandang Kai dengan pelik.
            “Awak stay Kuala Terengganu kat mana?”
            “Why do you care?”
            “Why can’t you tell me?”
            “Because… I don’t know you. You can be a serial killer.”
            Kai ketawa. Baru Hannah perasan lesung pipit kecil di bawah pipi kanannya. “You’re right. I can be. But I’m telling you, I’m not.
            “Serial killer takkan mengaku yang dia tu serial killer.”
            “Do I look like a serial killer?”
            “I don’t know. I haven’t met any serial killers.”
            Kai gelak lagi. Hannah buat muka bodoh. Entah apa yang kelakar pun tak tahu.
            “Saya stay dekat Teluk Ketapang,” ujar Kai. Kalau Hannah tak nak berkongsi tak apa, biar dia yang bercerita.
            “Dekat dengan pantai?” Tertarik pula Hannah nak tahu.
            “Yup. Bila-bila awak pergi pantai tu, calllah saya. Boleh saya temankan.” Kai sengih.
            “Tak ada kerja pulak saya nak ajak awak teman,” balas Hannah selamba.
            Kai ketawa nipis. “Why not? I can be a good company.”
            “Yeah. Like you are right now,” jawab Hannah memerli. “Plus, I don’t have your number.” Bukan bermaksud nak minta nombor telefon Kai, tapi dia cuma balas apa yang lelaki itu katakan tadi. Tak sangka pula yang Kai terima mesej itu dari sudut berbeza.
            Kai senyum. Terus dia keluarkan dompet dan ambil sekeping kad lalu hulurkan kad itu kepada Hannah. “Here, now you have it.”
            “What makes you think I want it?” Hannah dapat idea untuk membalas.
            Kai letakkan kad itu di atas bangku di sebelah Hannah. Ketika itu baru Hannah perasan cuma tinggal satu bangku jarak antara mereka. Bila masa mamat ni tukar tempat?
            “Saya ni ikhlas nak berkawan. Kalaulah nanti tiba-tiba awak rasa nak keluar pergi pantai ke, lepas tu awak tak ada kawan. Saya boleh temankan. Tapi kalau awak tak nak, awak boleh simpan aje kad tu. Manalah tahu kut-kut nanti awak ada masalah ke… kereta rosak tepi jalan ke… you can call me.”
            Ayat terakhir itu buatkan Hannah tersenyum. Bibirnya dikebam untuk menghalang senyuman itu daripada terukir jelas. “Awak ni mekanik ke apa?”
            “Boleh jugaklah nak panggil mekanik. Cuma saya repair benda lain, bukan kereta.”
            “Awak repair apa?”
            “Security. Tapi, mungkin perkataan ‘urus’ lebih sesuai.”
            “What kind of security?” Berminat pula Hannah nak tahu.
            Kai jelingkan mata ke arah kad yang masih terbiar di atas bangku di antara mereka. Faham maksudnya, Hannah ambil juga kad itu. Muhammad Khairy B. Khairan, IT Security Manager of ProIT Services. Keningnya terangkat.
            “Sekarang awak dah tahu banyak pasal saya but you can’t even tell me your name. That’s not fair,” rungut Kai.
            Hannah senyum nipis sambil masukkan kad itu dalam poket begnya. “Hannah.”
            Kai terangguk-angguk. “Belajar kat mana?”
            “UiTM.”
            “Shah Alam?”
            Hannah angguk.
            “Course?”
            “Sorry, I think that’s all you can know for now.” Hannah tahan senyum.
            “For now?” Kai buat muka sambil mengangguk. “So that means we will have ‘for later conversation’?”
            Hannah tergelak kecil. Cepat-cepat dia palingkan muka ke depan. Kai tersenyum. Gelak gadis itu sangat comel.
            “Nanti sampai sana siapa yang ambil?” Kai tukar topik.
            “Mak dengan adik saya.”
            “Perempuan?”
            Hannah jeling. “Lelaki.”
            Kai sengih tak bersalah.
            “Just because we’re talking right now, doesn’t mean I will allow you to date my sister. Not that I have any sisters, anyway.”
            Kai masih senyum. “Ingatkan bila dah berkawan dengan kakak, ada canlah nak tackle adik.”
            Hannah mencebik.
            Kai ketawa kecil. “Tentu dalam kepala awak sekarang, awak cakap ‘semua lelaki sama!’”
            “I don’t know. I haven’t met all men in this world.” Selamba Hannah menjawab.
            Kai ketawa lagi. Cara selamba gadis itu buat hatinya terusik. “Kalau betullah tekaan saya tadi yang awak kena kahwin paksa, your future husband must be so lucky.”
            Hannah mengeluh. Sebelah tangan menggosok dahi. Setiap kali teringatkan hal itu, dia rasa macam masa depannya gelap. Kenapalah dalam banyak-banyak kes kahwin paksa, dia kena jadi salah seorang ‘mangsa’? Walaupun emak dan ayah cakap dia cuma perlu berkenalan dulu, dia yakin dia tahu penghujungnya macam mana nanti. Kalau pun dia boleh terima lelaki itu, belum tentu lagi lelaki itu boleh terima dia. Dia tak mahu jadi isteri yang dibenci macam dalam novel-novel yang dibaca atau drama-drama yang ditonton di TV selama ini.
            “Awak cuma kenal saya dengan nama. Mana awak tahu dia akan bertuah dapat saya?” duga Hannah.
            “Jadi betullah awak kena paksa kahwin?” gurau Kai.
            Hannah kecilkan mata. “Shut up.” Kemudian dia pandang ke depan semula.
            Kai ketawa. “Saya rasa…”
            “Can we talk about something else, please?” sampuk Hannah. Tak sanggup rasanya nak bercakap tentang hal itu. Lagipun dia baru lagi kenal Kai, belum masanya nak bercerita tentang hal-hal peribadi.
            Kai mengangguk. “Okey. So… what do you want to talk about?”
            “Hmm…” Hannah berfikir-fikir. Dia tunduk mengambil novel dari dalam begnya. “About this.”
            Kai angkat kening. “Novel?”
            “Yup. Tadi saya nampak awak baca buku. Buku apa awak baca?” tanya Hannah. Dia sudah semakin rasa selesa berbual dengan Kai. Mungkin sebab Kai pun nampak macam orang baik-baik dan dia perlu berhenti berfikiran negatif terhadap semua orang.
            “Saya tunjuk tapi awak jangan gelak. Okey?”
            Hannah tersenyum. “Kenapa tak boleh gelak?”
            “Sebab…” Kai tunduk ambil buku yang dibaca tadi. “This is a really girly book.” Novel Inggeris bertajuk Famous in Love ditunjukkan kepada Hannah.
            Hannah tak dapat menahan diri daripada ketawa. Novel yang dipegang dibawa ke mulut, menutup wajahnya yang merah ketawa daripada tatapan mata Kai. Kai yang nampak macho, tapi baca buku jiwang macam tu. Mak aii… Kelakar okey!
            “I warned you not to laugh, didn’t I?” tegur Kai. Tapi dia tak marah pun, cuma rasa malu sikit tu adalah.
            Hannah masih ketawa. “Sorry, sorry, cuma… kelakar sangat. Kalau dah tahu buku tu too girly, kenapa baca?”
            “Sebab…” Kai tunduk membelek-belek buku itu. “I’m trying to know someone.”
            “Siapa?” Dahi Hannah berkerut sedikit.
            Kai masih tunduk. “Hmm…”
            Tengok dari reaksi lelaki itu, Hannah rasa macam dapat baca. Tentulah ‘someone’ yang dimaksudkan tu seorang perempuan. Kai sanggup baca buku yang dianggap too girly itu disebabkan seorang perempuan. How sweet is that?
            “Are you trying to impress her?” duga Hannah. Namun dalam bertanyakan soalan itu, ada terdetik satu rasa kurang senang dalam hatinya. Bukan mudah untuk dia sukakan seorang lelaki, apatah lagi untuk duduk berbual mesra begitu. Tapi apabila dia mula selesa dengan Kai, dia dapat tahu yang Kai sebenarnya sudah berpunya. Memang semua lelaki yang sudah berpunya suka flirt dengan perempuan lain ke macam mana? Atau dia yang perasan sendiri sedangkan Kai cuma bermaksud untuk berkawan biasa, tanpa ada niat lain?
            “I’m told that she loves reading book. This kind of book. So…” Kai senyum nipis ke arah Hannah.
            “Tak apa, saya faham.” Hannah berdeham sekali. “Awak dah habis baca ke?”
            “Belum. Separuh pun belum sampai.”
            “Nak saya ceritakan ke? Saya boleh bagitahu cerita dia macam mana dan lepas tu awak boleh bagitahu that someone yang awak dah habis baca.”
            “Awh… that is so nice of you,” gurau Kai.
            Hannah senyum. Namun tiba-tiba saja dia rasa senyuman itu tawar. “Okey. So… cerita dia macam ni.” Dia betulkan duduk dan mula bercerita. Kisah Paige yang jatuh cinta kepada dua jejaka, Rainer dan Jordan. Tapi keadaan antara mereka tidak mudah, hingga memaksa Paige untuk memilih di antara dua.
            “Jadi siapa yang dia pilih akhirnya?” Wajah Kai nampak penuh dengan riak ingin tahu.
            “Yang tu… apa kata awak habiskan sendiri?”
            “Laa… tak syoklah macam tu.”
            “Hei, saya dah tolong ceritakan banyak. You just need to read the ending. Finish the book, get the girl. The end.” Hannah tunduk untuk menyimpan semula novelnya ke dalam beg. Beberapa orang penumpang pesawat yang lain sudah mula memenuhi ruangan menunggu di situ tapi dia cuba untuk tidak hiraukan mereka. Hanya ada kurang sejam lagi masa untuk berbual dengan Kai dan selepas ini mereka akan berpisah dan jalani hidup macam biasa. Dia dengan hidupnya yang belum tentu lagi cerah atau gelap, dan Kai dengan gadis yang sudah mendapat tempat di hatinya.
            Kai tersenyum. “Thanks, by the way.”
            “Sama-sama.” Hannah balas senyuman itu sekilas sebelum kembali pandang ke depan. “Apa lagi yang that someone suka selain baca novel?” Daripada bercakap tentang hal dia, baiklah sembang pasal ‘that someone’ yang dia pun tak tahu siapa. Bolehlah dia lupakan sekejap tentang masalahnya yang satu itu.
            “Hmm… Dia suka bunga,” jawab Kai.
            “Bunga apa?”
            “Macam-macam bunga. Tapi mostly, bunga lili. White lilies.
            Spontan kepala Hannah tertoleh ke arah Kai. “White lilies?”
            “Yup. Kenapa? Pelik ke?” Kai kerut kening.
            Cepat-cepat Hannah menggeleng. Dia pun suka bunga lili putih. Kebetulan?
            “Dia cakap white lilies melambangkan purity.”
            “Oh, jadi dia tu purelah?” gurau Hannah. Selebihnya dia cuma nak buang rasa tak enak dalam hatinya. Sebab dia pun anggap benda yang sama. Bunga lili putih melambangkan kesucian dan keaslian. Purity. Without a fake. Dan semua yang rapat dengannya tahu tentang hal itu.
            Kai ketawa. “If by pure you mean original, yes, she is.”
            “She sounds lovely,” balas Hannah.
            Kai tersenyum. Ketika itulah pintu K8 dibuka. Hannah cepat-cepat bangun menggalas beg. Tanpa menunggu Kai, dia segera berjalan ke arah pintu itu, sengaja berasak di tengah-tengah penumpang lain. Dia tak mahu Kai dekat dengannya lagi. Kalau boleh biarlah sampai di situ saja perkenalan dan perbualan singkat mereka. Dia tak mahu jumpa atau ada kaitan apa-apa lagi dengan lelaki itu. Apa saja yang dia rasa sepanjang perbualan mereka tadi, biarlah habis sampai di situ saja.
            Masuk ke dalam gate itu, meliar mata Hannah mencari bangku kosong. Dia nampak satu, paling hujung, dan sekitarnya sudah dipenuhi penumpang yang lain. Cepat-cepat dia mendekati bangku itu dan duduk di situ. Pura-pura tidak nampak Kai yang sedang memanjangkan leher mencarinya, dia segera keluarkan headphonenya dan meletakkannya di atas kepala. Volume dari pemain MP3nya dinaikkan dan pura-pura ralit bermain dengan smartphonenya. Satu mesej WhatsApp daripada Syanti masuk ke telefonnya.
            Syanti Amran: Kau dah naik flight? ~11.32 am
            HannahHF: Belum. Baru masuk gate. ~11.32 am
            Syanti Amran: Ok. Dah sampai nanti bagitahu aku. ~11.33 am
            HannahHF: Ok. ~11.33 am
            Syanti Amran: Fly safe! ~11.33 am
            Sekali pun Hannah tidak mendongak ke arah Kai walaupun dia tahu lelaki itu sedang merenung ke arahnya. Nampak sangat ke dia macam larikan diri? Ah, biarlah. Semua tu tak penting. Selepas ini dia takkan ada apa-apa hubungan lagi dengan lelaki itu. Jadi tak salah kalau dia jauhkan diri sekarang. Lagipun mereka bukannya berkawan pun. Dia cuma kenal Kai dua jam yang lalu, duduk berbual dan bergelak ketawa, dan sekarang tiba masanya untuk berpisah haluan.
            Panggilan untuk pesawat yang bakal berlepas pagi itu kedengaran. Hannah beratur sekali lagi untuk masuk ke dalam pesawat yang menanti. Sekali lagi juga dia menjauh dari Kai, mencuba sedaya upaya untuk tidak bertembung dengan lelaki itu. Masuk saja ke dalam pesawat, dia terus mencari tempat duduknya dan duduk diam-diam di situ, menunggu masa untuk pesawat itu berlepas. Namun ekor matanya degil, masih berusaha mencari di mana Kai duduk. Kelibat lelaki itu tidak kelihatan di mana-mana. Lalu dia putuskan untuk berhenti mencari dan membuang pandang ke luar cermin kecil di sisi kirinya.


PESAWAT mendarat di Lapangan Terbang Sultan Mahmud tepat pukul 12.30 tengah hari. Selepas keluar dari balai ketibaan, Hannah menelefon emaknya untuk memaklumkan yang dia sudah sampai. Kemudian dia bergerak mencari tandas, dengan harapan apabila dia keluar nanti, dia masih tidak akan nampak Kai di mana-mana. Biarlah Kai pulang dulu sementara dia selesaikan urusan alam di tandas.
            Keluar dari tandas, Hannah terus bergerak keluar dari pintu utama lapangan terbang itu. Namun langkahnya terhenti apabila terpandangkan emaknya sedang berdiri di tepi pintu kereta, berbual dengan seorang lelaki. Dari arah belakang, dia seolah-olah kenal lelaki itu. Nampak sangat familiar. Ya Allah… itu Kai ke?
            Jantung Hannah rasa macam nak luruh. Dia telan liur, mencari kekuatan dalam diri yang sudah hilang entah ke mana. Macam mana emak boleh kenal Kai? Dan, macam mana Kai boleh kenal emak?
            Hannah tercegat di situ sampailah Kai bergerak meninggalkan kereta itu untuk ke kereta yang sudah menunggunya. Selepas Kai menghilang, barulah Hannah berjalan mendapatkan emak. Dia tunduk menyalami tangan emak.
            “Mak cakap dengan siapa tadi?”
            “Oh tadi? Itulah Khairy… Anak kawan mak yang mak cakap tu.”
            Hannah terdiam. Senyuman emak buat dia rasa macam nak pitam. Kai… Khairy… Anak kawan mak?
            “Kakak lambat sangat keluar, tak sempat mak nak kenalkan dengan dia. Dia pun baru jugak sampai dari KL. Mak pun tak tahu yang dia balik dari KL hari ni. Mak dia pulak tak ada bagitahu. Entah-entah kakak jumpa dia dalam flight tadi tak?”
            Hannah rasa macam mulutnya terjahit rapat. Novel… Bunga lili… ‘That someone’… Semuanya terasa makin jelas sekarang.
            “Jomlah masuk, kita balik dulu. Nanti kita cerita lagi.”
            Tiada suara, cuma tangannya menarik daun pintu dan terus masuk ke dalam. Angah di kerusi pemandu hulurkan tangan untuk bersalam. Namun fikiran Hannah terus sesak dengan bayangan Kai.
            “Mak dah pernah jumpa Kai dua, tiga kali. Itu yang tadi bila dia nampak mak dia terus tegur. Mak suruh dia tunggu kejap, boleh mak kenalkan dengan kakak. Tapi dia cakap dia nak cepat, ada hal. Tak sempatlah jadinya,” cerita emak lagi.
            “Dia kenal kakak ke?” Berdebar-debar jantung Hannah bertanya.
            “Mak ada bagi gambar kakak kat mak dia. Mak dia dah tunjuk kat dia. Rasanya kalau dia tengok kakak, dia boleh cam.”
            Hannah bersandar dengan mata yang dipejamkan. Sejenak, dia teringat perbualan dengan Kai tadi. Satu-persatu masuk ke kepala, memberikan satu jawapan kepadanya.
            “Ni pun pagi tadi sempat masuk ofis kejap. As you can see, still wearing this jacket. Saya sengaja mintak cuti sebab ada hal penting nak settle kat kampung.”
            “Let me guess. Awak kena kahwin paksa ke apa?”
            “Kalau betullah tekaan saya tadi yang awak kena kahwin paksa, your future husband must be so lucky.”
            “I’m told that she loves reading books. This kind of book.”
            “Dia suka bunga. White lilies. Dia cakap white lilies melambangkan purity.”
            “If by pure you mean original, yes, she is.”
            Kai balik ke kampung, tempah flight yang sama dengannya, duduk perhatikannya, tegur dan ajak dia berbual, semata-mata untuk berkenalan dengannya, seorang gadis yang bakal menjadi isterinya, pilihan keluarga. Kai berikan kad namanya berserta nombor telefonnya supaya selepas ini dia boleh hubungan lelaki itu. Perlahan-lahan, bibir Hannah terukir senyuman. Kolam matanya bergenangan. Dan sekarang, dia tiada alasan untuk menolak kehadiran lelaki itu dalam hidupnya.

TAMAT.
Sunday, May 31, 2015,
1.48 am



~~~


Thanks for reading. Kalau nak sambungan komenlah. Kotlah saya rajin nak tulis lagi ke hehe...

oh ya, doakan saya mampu survive final semester ni before going for internship bulan 8 ni ok. Thanks. Bye!


~end

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...