++ Suntikan Semangat! ++

Friday, April 26, 2013

- How to Survive a Relationship with a Writer -

Assalamualaikum. :D

Malam tadi duk berfesbuking tetiba terjumpa gambar ni. Baca pastu gelak sengsorang. Hahaha. :D




I love number 1 till 10. Yeahh, it's a true fact.

1. Never ever ask when the book will be published.

Why? Sebab bila asyik duk tanya aje bila nak terbit, bila nak terbit, itu boleh meninggalkan kesan yang sangat mendalam kat jiwa si penulis. Terutama bila si writer tu tengah stuck nak siapkan manuskrip, diasak pulak dengan pertanyaan bila buku nak terbit, dan si writer tu akan rasa tertekan. Bila tertekan, haa pandai2 lah pulihkan sendiri. Hoho.


2. Do not ask a writer if they wish they had written the latest best-seller.

Don't. Lebih2 lagi kalau buku2 yang si writer tulis tak meletop di pasaran, lagilah soalan tu boleh membuatkan si writer tu tertekan yang hamat. So... just don't.


3. Never say you are thinking of writing a book. Never ever say you'd also write a book if only you had a time.

This has got 2 reason. First, si writer tu akan rasa excited sebab orang yang dia sayang pun berkongsi minat dengan dia. Jadi, bila uolls dah cakap yang uolls nak tulis buku jugak, jadi si writer ni akan menunggu masa tu tiba. Selagi tak tiba, selagi tu dia akan keep asking. Jadi kalau rasa tak mampu, janganlah ngangade keluarkan statement nak tulis buku jugak.

Second reason, si writer tu mungkin akan rasa tercabar sebab dia akan ada saingan daripada orang terdekat. Lagi parah, kalau buku yang uolls tulis tu lagi hebat daripada buku dia. She might not say it, but kat hati siapa yang tahu kan? ;)


4. Don't call the police if you happen to see a writer's browsing history. The average writer is not planning to poison you, hire a hitman, or move to Afghanistan. It's simply research.

Ya ini sangat betul. Kalau si writer tu bercadang nak tulis satu cerita berkisahkan tentang pembunuhan bersiri, dia akan mula buat research pasal pembunuhan, atau mungkin juga cara2 membunuh yang berkesan tanpa dapat dijejak, atau mungkin juga cara si pembunuh tu melarikan diri daripada polis. Haaa, kalau uolls ternampak artikel2 research tu dalam laptop dia, janganlah pi call polis pulak cakap dia tengah buat rancangan nak membunuh pulak. It's just a research. A simple research. Nak menulis buku, fakta haruslah betul. Jadi... fahamilah si writer itu. :D


5. Leave a writer alone if the writer is actually writing. You have no idea how difficult it is to enter the zone.


Yessss. Sekali si writer tu dah mula duduk kat depan laptop dia, jari-jemari di atas keyboard, atau lagi best dia mungkin akan pasang lagu2 yang liriknya berkait dengan cerita yang sedang dikarang, tolongggg laa jangan kacau. *ini pesanan untuk kawan2 aku jugak. :P* You have no idea how difficult seorang writer tu nak masuk ke dalam 'zone cerita' and stick with it. Janganlah masa tu jugak uolls datang nak mengacau, nak bercerita itu ini, kalau tak nak kena marah, better shut up dan duduk diam.

Boleh jadi jugak si writer tu tak suka + malu bila ada orang duduk dekat dengan dia masa dia menulis. Sama macam aku jugaklah. Tengah duk syok2 mengarang, bila terasa aje ada bayang melintas kat belakang, automatik jari akan berhenti menaip. Kawan2 aku selalu cakap "Alaa bukan aku tengok pun!" . Kawan, it doesn't matter korang tengok ke tidak, tapi kami writers tak suka diganggu, ditengok atau diperhati ketika kami sedang berimaginasi jauh ke awan biru. :P


6. Don't pick unfair fights with a writer. Writers do get their revenge in print.

This is my most favourite. Haha. Betul tu, jangan cuba2 carik gaduh ya. Sebab si writer tu boleh gunakan nama uolls untuk watak antagonis dalam cerita yang dia tulis, dan mungkin dia akan matikan watak tu dengan cara yang paling kejam. *evil laugh* . Kita tak boleh nak balas dendam dalam dunia realiti, kita balaslah dalam fantasi. Kan? :P


7. If you do want to fight, make it memorable. The writer is always looking for material.

Yang ni pun betul. Kalau rasa nak gaduh, gaduh la betul2 dalam erti kata sebenarnya. Sebab lepas tu, si writer tu akan dapat bahan untuk cerita dia. Apa yang dia lalui dalam hidup dia (gaduh dengan pakwe etc), dia akan jadikan material berharga untuk cerita yang dia karang.

Someone said, writers see the world differently. Every person we meet, every face we see, every hand we touch, could become story fabric. Indeed.


8. If your writers wander off at a party, don't panic. Writers love to inspect the host's bookshelves and medicine cabinets.

Haaa betul. Haha. Mata seorang writer memang takkan pernah duduk diam ke mana aje dia pergi. Jadi kalau pergi rumah orang dan tempat yang dia tuju adalah rak buku, sila faham. :D


9. Buy your writer notebooks and cute pens as gifts. Do not buy flowers. Chocolate is also acceptable.

Buku nota dan pen sangat2 diperlukan orang si writer. Tengah2 dating tu kalau tetiba dia dapat idea, dia catat kat mana2 yang dia boleh catat. Jadi, kalau uolls belikan dia buku nota yang kecik dan jugak pen yang cute, itulah peneman dia setiap masa. Flowers? Ohh, takyah lah. Si writer kalau menulis dia tak perlukan bunga ok Tapi as for chocolate, penghilang stress ketika menulis. :D


10. Leave your writer alone when a REJECTION LETTER arrives. After the deadly silence, screaming, crying, moaning, and muttering have subsided, offer your writer a cup of coffee or tea. And a cupcake. And a huge hug.

Rejection letter?! Okey, jangan main2 dengan dua patah perkataan tu yang membawa maksud yang sangat mendalam untuk si writer. Silap hari bulan, boleh menangis sepanjang hari tanpa henti. Jadi masa tulah, uolls kena jadi peneman rapat dia, hiburkan hati dia dan bagi dia semangat untuk menulis lagi, lagi dan lagi. :)


Simple kan nak survive relationship dengan penulis ni? Tengok tu sebagai contoh, hadiah mahal2 tak payah beli. Cukup sekadar buku nota dan pen je. Nanti masa uolls busy nak lepak tengok bola dengan member ke, nak main game sepanjang hari ke, don't worry sebab si writer akan isi masa keseorangan dia dengan menulis. Trust me. Hahaha.


ps... entry ini ditulis cuma untuk hilangkan kebosanan. ^__^

~end


3 comments:

kisahkasihkita said...

dats dem true laa ayumi.. akk pun suka giler no 6 tu.. bhuahaha..

cahaya azura said...

ok ayumi..akak akn ingt 10 things how to survive a relationship with a writer..^_^

[AYUMI SYAFIQAH] said...

Hehehehe... ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...