++ Suntikan Semangat! ++

Friday, July 27, 2012

- Perjalanan Saya Menjadi Seorang Penulis -

Assamualaikum...

Hari ni tak nak update n3. Errmmm, sejujurnya aku cakap mood menulis tengah terbang melayang2 di udara sampai tangan ni dah tak tercapai nak gapai balik. Puitis, kan? Tapi tu tak bermakna aku akan biarkan blog ni sunyi. Aku akan cuba jugak cari balik mood yang dah hilang tu. Kan dah janji nak tamatkan SC sebelum raya, kan? *Tadah tangan, mohon kepada Allah supaya kembalikan mood yang dah hilang tu. sob3*

Hari ni aku nak cite sikit macam mana aku boleh terjebak dengan dunia penulisan ni. Sebenarnya, minat menulis dalam diri aku kesan masa aku darjah 2. Masa tu, kalau cikgu suruh tulis karangan, akulah insan yang paling bahagia dalam kelas. Sekejap aje siap satu karangan. Kalau time exam pulak, markah untuk karangan haruslah A okey. Tak tahu kenapa, tapi aku rasa macam dah temui sinar kebahagiaan tiap kali aku pegang pensil dan mula coretkan sesuatu atas kertas kajang ataupun buku latihan. *silalah kagum wahai kalian semua. heheh*

Sampailah aku darjah 6, aku terasa nak tulis something yang lain daripada karangan2 biasa yang selalu aku tulis dalam kelas, exam ataupun homework yang cikgu bagi. Masa tu jugak tengah minat gegila dengan AF2. Aku pun ambik ajelah nama2 pelajar dalam AF2 tu untuk jadikan watak dalam cerita aku. *silalah kutuk kalau rasa ini sangat entah apa2* Betul, ini bukan auta semata. Ini fakta. Buku2 latihan yang tak habis guna masa darjah 5 aku ambik, aku gunting kertas2 yang masih kosong kat belakang tu then aku kepitkan sekali. Pastu aku jadikan kertas2 yang dah dikepit tu sebagai buku untuk aku menulis. Aku tulis apa eh masa tu? Ermmm... haa! Aku tulis cite cinta la kunun. Tapi cite tu takde plot, takde draf aku main hentam aje ikut suka. kekeke. Masa tu the only one yang baca hanyalah Sarah. Sanggup tau dia baca cite yang sangat takde rupa cite tu. hahaha.

Masuk sekolah menengah, minat tu kembali terpendam ke lubuk hati. Aku baru terfikir, kenapalah aku tulis cite mengarut tu dulu? Buat malu kaum kerabat aje kalau diorang tahu. Jadi sebab tu aku pendamkan ajelah minat aku. Aku sebenarnya tak berapa pasti betul ke tak aku nak jadi penulis. Tapi lelama, minat tu macam timbul balik. Ohh ya, lepas UPSR aku mula baca novel2 cinta. Dari situlah aku mula fikir, kenapa aku tak boleh tulis cite2 macam gini gak, kan? Aku pun mulalah cari buku2 nota kat kedai, yang cantik sikitlah kannn... Menggunakan pen, aku mula tulis satu kisah. Kalau tak silap aku, masa tu nama heroin aku Nazirah, nama hero aku Zafirul. Kisahnya pasal... errr... pasal dendam. Okey aku dah lupa whole story. Tapi kalau aku tulis balik cite tu sekarang, okey tak? hihi.


Tapi cite tu tak habis pun. Tak sampai separuh aku dah stop sebab tetiba dapat idea untuk cite baru. Aku pun start tulis cite baru. Heroin aku Natrah, hero pulak Nazril. Kisah yang ni pulak pasal... err... pasal 2 orang sahabat jatuh cinta pada lelaki yang sama, lepas tu si pompuan tu mengalah. Cliche, right? Sila mengaku. Yang ni pun tak habis gak tulis, setakat habis dalam bayangan otak aje. heheeee.

Lepas tu aku dapat idea baru, hero Emeriz, heroinnya pulak Erneelya. Fuhhhh nama! Kelassss ko jah. hahaaaa. Yang ni pulak kisah Erneelya si anak angkat keluarga Emeriz. Masa kecik2 hubungan cuma sekadar abang-adik. Tapi lepas Emeriz sambung belajar kat obersi dan lepas beberapa tahun diorang jumpa balik, masing2 saling jatuh cinta. Haaa.... best tak? hik3. Yang ni pun tak habis. Tulis sikit lepas tu terbiar, tertunggak dan tertangguh. hehehe.

3 cerita sepanjang aku form 1 tapi satu pun tak jalan. kekeke. Masa aku form 2, aku cuba lagi tulis. Kali ni nama si heroin... errr lupa. Hero-heroin dua2 dah lupa. haha. Macam biasa, tertunggak jugak. Kisah ni pasal cinta monyet. Tapi lepas sekolah, si lelaki itu koma. Masa lelaki tu koma, si pompuan tu jumpa lelaki lain. Ehh ye ke? Siyes lupa. hehe. Lepas tu aku dapat lagi idea untuk tulis baru. Heroinnya Sherlizad, heronya pulak Asyraf. Ni cite kawen paksa tau. Yang ni nampaklah jugak progressnya sebab aku tulis nak sampai separuhlah jugak. Tapi yelah... orang kata syok sendiri. Takde sokongan sape2, tulis pun sembunyi2 sorok2, last2 semua tu terbiar macam tu aje. Sedih, kan?


Masuk form 3, sume orang duk sibuk pasal PMR. Aku pun dah janji dengan diri nak fokus betul2 dengan PMR aku, tak nak sangkut macam UPSR dulu. Kawan2 duk sibuk2 aje tanya sesama sendiri, bila besar nanti nak jadi apa? Kalau tak dapat masuk kelas sains, nak buat apa eh? Boleh sambung belajar ke tak nanti eh? Masa nilah aku mula terfikir pasal cita2. Jujur aku cakap aku takde cita2 masa tu. Bila orang tanya, aku diam dan lepas tu copy jawapan kawan. Antaranya, doktor *sangat takleh blah :P* , cikgu, peguam... haha tak mature nya diriku waktu itu. Tapi satu yang pasti, aku nak jadi penulis. Aku betul2 nak jadi penulis tapi aku tak berani nak cakap kat sape2. Takut cita2 aku tu diperlekehkan. Sampailah satu hari, aku bagitau kat kawan2 rapat. Alhamdulillah, diorang support. Mereka tulah Sarah, Yuni, Wani, Sherah dan Are. :')

Dekat2 nak PMR tu, aku dapat idea untuk KPH. Tapi masa tu nama hero aku bukan Zafril tau, tapi Zafrul. Sampailah satu hari tu, aku terbaca satu berita kat surat khabar tentang sorang artis yang bernama Zafrul tu... errr... okey tak nak cite. Aku pun rasa semacam aje. Tak nak kasi imej buruk kat hero sendiri, aku pun tukar U kepada I. Then jadilah Zafril. hihi. Qarissa pulak, memang dari awal lagi nama dia Qarissa. Korang tahu dari mana aku dapat nama ni? Sebenarnya ni aku ambik dari nama seorang pelakon Indon. Nama dia Carissa Putri. Ni dia orangnya. ;-)



Kenal sape? Pelakon Ayat2 Cinta. Watak Maria kalau tak silap. Cuma aku tukar Carissa Putri jadi Qarissa Puteri. kekeke. :P

Tapi masa tu PMR, jadi tak boleh nak menulis lebih2. Nanti PMR ke mana, novel pun ke mana. Jadi lepas habis aje PMR, aku mula tulis KPH dalam buku log. Tapi masa tu semangat asyik down aje. Tulis sikit, tutup. Tulis sikit lagi, tutup lagi. Last2 terbiar aje. Sampailah masuk form 4. Aku mula tulis cerpen. Tarikh 30 Ogos 2009 takkan ku lupa. Bermula tarikh nilah, aku mula dapat keyakinan untuk tunjukkan karya2 aku pada kawan2. Bermula daripada Yuni, Wani, Sarah, Fatin dan kemudian merebak satu kelas. Ohh, terharunya! :')


Kemudian barulah aku terfikir pasal KPH yang tertunggak tu. Aku pun amik balik buku log tu, lepas tu aku mula sambung. Berkat sokongan kawan2, KPH siap dalam bentuk buku log. *senyummmm* . Syukur sesangat masa tu. hehe. Tapi, tak semua orang suka apa yang aku buat. Betapa sedihnya hati ni bila ada orang sekeliling yang dekat dengan aku selalu memperlekehkan minat aku, selalu mengejek dan menjatuhkan semangat aku. Sedih tauuu? Berkat sokongan Kak Jannah, aku mampu jugak berdiri kat sini untuk terus kejar cita2 aku. *senyummmm lagi*

Macam yang aku dah cite dalam n3 [Jom Kenal Kau Pemilik Hati] , aku siapkan manuskrip penuh selepas SPM. Macam2 perasaan aku lalui sepanjang proses siapkan manuskrip ni tau.


Alhamdulillah, KN terima untuk terbit. Tapi perjalanan tak semudah yang disangka. Macam2 aku kena lalui untuk tengok KPH diterbitkan. Air mata ni kalau tampung, memang dah penuh berbaldi2.

Ekceli banyak lagi nak cite ni tapi biarlah aku sambung dalam part 2 tu pulak. Kat situ nanti aku akan ceritakan perjalanan sepanjang usaha nak siapkan manuskrip. Dan, insya-Allah aku akan ceritakan jugak kisah aku dan manuskrip Aku Masih Cinta. *ambik tisu lap air mata*. Okey dadaaaa...

psssttt... KPH really means a lot to me. :')

~to be continued


4 comments:

mia kaftiya said...

nak baca part 2!! mane link??

[AYUMI SYAFIQAH] said...

Part 2 tak tulis lagik.. ihik~

Nurzafira Sabrina said...

Your story as a writer is very inspiring! I hope I can be like you one day. :)

Unknown said...

awak punye story ni en membangkitkan semangat saya nak jadi penulis^^ thanks ya..wish u luck..and 4 me too..bye kak ayumi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...