++ Suntikan Semangat! ++

Thursday, July 19, 2012

- Kejora di Langit Cinta -

Assalamualaikum...

Hari ni nak wat review novel. Ekceli dah lama dah habis baca novel ni, dalam seminggu lebih camtu tapi baru berkesempatan nak update kat sini. Novel yang dimaksudkan? Tadaaaaaa! :-)



Kejora di Langit Cinta karya Anis Ayuni terbitan Alaf21. Anis Ayuni ni memang favourite writer aku. Daripada 10 novel dia,7 aku dah baca, 3 lagi belum. hehe~ Okey tanak cakap banyak, jom kita mulakan review novel ni.

Kejora di Langit Cinta mengisahkan kehidupan seorang gadis bernama Nur Faradila yang sudah pun kehilangan ayahnya. Sejak ayah dia meninggal, dia tinggal bertiga aje dengan mak dan adik perempuan dia. Apa yang mengusik hati aku ni, ayah dia sebenarnya berkahwin lain dalam diam. Masa ayah dia kahwin tu, Faradila dengan mak dan adik dia ada kat Mekah untuk tunaikan umrah. Masa tu jugak, Faradila kenal dengan seorang lelaki bernama Khalish. Ohh, what a sweet moment masa tuh! :-)
Tapi dalam2 sweet tu, rupanya ada kisah duka. Boleh bayangkan tak perasaan seorang wanita bila dapat tahu suami dia berkahwin lain tanpa pengetahuan dia, dan rahsia tu hanya terbongkar selepas suami dia tu dah meninggal dunia. Lebih sakit, bila isteri kedua yang tak sedar diri tu perampas cuba tuntut hak dia tanpa langsung fikir perasaan isteri tua. Sadis kan? Hampir2 nangis masa baca tu~

Aku suka watak si hero, Khalish. Sweet sangat! Ohh ya, Khalish ni orang ganu tau? hehe~ *ok takde kaitan pun dengan sweet. :P* Watak Khalish digambarkan sebagai seorang lelaki yang tampan dan sangat sweet *bagi aku dia sweet sangat tak tahu kenapa. hehe*. Dahlah kenal kat Mekah, pastu diorang sama2 berdoa pulak supaya ditemukan jodoh. Dalam diam dan dengan hati yang penuh rasa malu pada Dia, Faradila dan Khalish sama-sama berdoa agar ada jodoh antara mereka berdua. Sweet kan? :')

Selain kisah keluarga Faradila dan juga Khalish, Anis Ayuni selitkan juga kisah kehidupan seorang cikgu. Macam mana sabar dan kuatnya semangat seorang cikgu dalam menghadapi kerenah murid2 di sekolah. Jadi sesiapa yang bercita2 nak jadi cikgu, disyorkan sangat2 untuk baca novel ni. Banyak pengajaran yang akan kita dapat kalau betul2 menghayati dengan mata hati. :-)


 Apa yang aku suka tentang novel ni? First sekali, cara garapan Kak Anis Ayuni yang sangat santai tetapi dalam masa yang sama boleh membuai perasaan. Seriously tak tipu. Walaupun novel ni cerita dia simple, tapi menusuk ke hati tau. Memang feeling habislah masa baca!

Bagi aku, novel ni lain daripada yang lain. Kenapa aku cakap lain? Sebab konflik dia tak melibatkan antara Faradila dan Khalish, tapi konflik lebih kepada kisah keluarga. Tak bosan pun ok. Macam aku cakap tadi, betul2 membuai jiwa. So di sini aku nak tegaskan yang novel ni memang tersangat2 best. Pegang aje langsung tak boleh nak lepas dah. Buat pecutan baca dari awal sampai akhir, memang betul2 tinggalkan kesan dalam hati. Ohh, how I wish I could be like Faradila. :)

Scene favourite? Ohh, masa Khalish lamar Faradila. Dalam kereta depan mak dan kakak dia. Siap pasang lagu I Do lagi masa tu. Rasa nak guling2 sebab sweet sangatttttt. ahaksss~

Happy ending itu wajibkan? Macam tu jugaklah dalam novel ni. So awak2 semua, tak payah tunggu2 lagi. Sila dapatkan novel ni secepatnya! Sangat2 best dan tak menyesal ok. :-)

psssttt... best tau kalau dapat husband macam Khalish. ekekeke :P

~end


2 comments:

Anonymous said...

Mmg best sgt. Terbuai2 perasaan bila baca novel ni. Macho giler Khalish bila dia propose Dila. Same, nak husband mcm Khalish, blh?

[AYUMI SYAFIQAH] said...

hihihi~ jom sama2 cari! hahaha :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...