++ Suntikan Semangat! ++

Sunday, June 10, 2012

- she inspires me ~ Kea Alyissa -

Assalamualaikum...

Hai kawan2. Hari ni 'no entry' for SHDM and SC. heheeeee. Hari ni aku nak wat review novel pulak. Lama tak wat review novel kat sini kan? Novel yang terpilih kali ini ialah *ayat macam nak menang award je* novel KEA. Novel keluaran Kaki Novel bulan Mei 2012. :-)

Novel yang dibeli masa PBAKL @ PWTC ;-)

Walaupun takde sign Kak Ara, tapi Kak Ara bagi sticker. Siap dengan ucapan lagi tu. eheee. Comel kan? :-P

Yang ni aku letak kat belakang. Comel uolss. ;-)

Eh eh nak jugak yang kat belakang tu. hihi. Itulah kawan2 KEA. ;-)

Apa tu KEA? Actually it's not 'apa tu' but it's 'siapa tu'. KEA ALYISSA seorang gadis yang periang, berperwatakan ceria, manja, comel tapi di sebalik perwatakan dia tu, dia sebenarnya seorang yang sangat kuat. How I wish I could be as strong as her. :-)

KEA mengisahkan tentang cerita cinta antara Kea Alyissa dan Haikal Hakimi. Kea ni doktor pelatih kat sebuah hospital. Dari situlah dia kenal Haikal, seorang lelaki yang kacak lagi tampan yang menghidap kanser otak stage two. Huhu... Mula2 tahu tu macam seram sikit nak baca. Yelaa, takut gak kalau2 ending dia tak happy. Memang tak dapat terima laa kan. Lepas beli aje, terus belek muka surat belakang. Dan tersengihlah diriku ini bila melihat Haikal dan Kea hidup bahagia. haha *ayat takleh blah la ko Ayumi :P*

Okey2, kembali ke pangkal jalan. Mula2 diorang kenal, perang mulut laa jugak. Si Haikal tu tak dapat terima kenyataan yang dia sakit dan jangka hayat dia mungkin dah tak lama aje lagi. Semua tu bagi tekanan pada dia. But everything changes bila dia kenal Kea. Graf bacaan makin naik bila Kea nekad nak ikut Haikal pergi Cherating walaupun masa tu dia tak kenal sangat lagi dengan Haikal. Dan, segala2 nya bermula di sana.....

Haikal sedar cinta untuk Kea dah mula berputik dalam hati dia tapi dia cuba nafikan sebab dia tahu dia takkan dapat bahagiakan Kea. Umur dia dah tak panjang. Tapi, Kea bukan jenis yang mudah mengalah. Dengan semangat yang dia ada, dia cuba yakinkan Haikal yang Haikal masih boleh sembuh. Dan dia jugak yakinkan Haikal, cinta dia pada Haikal cinta yang betul2 cinta, bukan sekadar perasaan kesian semata2.

"Haikal... tolong halalkan hubungan ini. Tolong halalkan hubungan kita dengan setulus hati. I mahu menjaga you hingga ajal yang memisahkan kita..." - Kea Alyissa.

Dan atas kesungguhan Kea tulah, Haikal setuju untuk mengahwini Kea. :') *tak pasal2 aku pulak yang terharu lelebih hehehe*

"Kea... sudah lama I fikirkan hal ni... sejak you minta I untuk halalkan hubungan ni lagi. You masih ingat? I nampak kesungguhan you masa tu. I tahu you akan selalu ada untuk I dan akan sentiasa menjaga dan menyayangi I sepenuh hati you... I dapat rasakan kasih sayang you, Kea... I mahu jadi suami you, walaupun cuma untuk seketika... I mahu..." - Haikal Hakimi.

Terbinalah mahligai cinta yang penuh kebahagiaan. What I like the most about this novel is, novel ni tak banyak sangat unsur flirt tapi elemen2 sweet tak usah diceritakan. Sweet tahap diabetes kronik tau! hehehe. Couple Haikal dan Kea ni memang laa tersangat comel. Paling suka part masa Kea cakap "memain eh... memain..." Erghh... rasa nak cubit2 je pipi Kea tu. hehe ;-)

Scene peberet, masa Haikal buat surprise untuk Kea. Naik helikopter! Wah, best tuuuuuu. *to my future husband, nanti nak suprise cani gak boleh? hahaha :P* . Masa ni terharu sangat, sampai menitis air mata aku ni tau.... *___*

You hold my hand when I am weak and falling, you whisper words and it vanished all my regret... Every moment spent with you is like a beautiful dream come true... and until now, I cannot imagine my life without you, your warm love... Please, please do not leave me, I don't know how I am, who I am without you being there with me, you are my blood, you are my heart, you are my life, you complete me...

*okey, lap air mata jap*

Tapi, bukan namanya cinta sejati kalau tak diduga *lagi ayat takleh blah dari Ayumi*. Dalam bahagia melayari rumah tangga, datang pulak insan lain yang tetiba memporak peranda kan semuanya. Tapi, Kea tetap tabah. Kuat hadapi semua dugaan yang datang. Walaupun Haikal tak percayakan dia, sanggup halau dia keluar rumah, dia tetap sayang Haikal macam takde pape yang berlaku. Masih ambik berat pasal Haikal, suami yang dah hampir2 buang dia hanya kerana fitnah. Tapi mujurlah semua tu tak lama. Alhamdulillah, semuanya kembali normal dan Kea kembali berbahagia bersama Haikal. :') *lagi sekali terharu*

KEA memang tabah. Dan ketabahan dia tu macam jadi inspirasi untuk aku. Apa jadi pun, lalui hidup ni dengan penuh ketenangan dan keceriaan. Smile even in pain *lyiana adenan, akak pinjam ayat awak ni tau. hehe* Aku nak jadi kuat macam Kea, ceria macam Kea, sabar macam Kea, dan hidup untuk lihat orang yang disayangi bahagia... macam Kea. :') *ini statement ikhlas dari hati, bukan nak bodek Kak Ara tau. hihi*

Selain dari kisah yang penuh kasih sayang yang romantis ni, aku suka dengan cara garapan Kak Ara Sharrina. Siyes, cara garapan yang santai. Aku baca pun enjoy aje. Tak perlu garap ayat bunga2 cinta mekar setaman. Cukup setakat garapan yang boleh buat orang senyum bila tiba part sweet + kelakar + romantik, dan boleh buat orang mengalirkan air mata bila tiba part sedih + leleh + jiwa kacau.

Aku tak malu nak ngaku yang aku memang nangis masa baca KEA ni. Air mata meleleh2 tanpa dapat ditahan uolss. Actually KEA tak lah terlalu sedih tapi aku macam dapat feel 'something' masa baca dan sebab tu laa air mata ni sampai boleh menitis. wuwuwu T____T

Akhir kata, segunung ucapan tahniah buat Kak Ara for your first novel. Walaupun baru novel pertama, tapi dah cukup perencah dan perasa. Novel second nanti Kak Ara jangan lupa campur perisa coklat sekali tau? Mesti lagi best nanti. eheeeeeeee.

Okey2, cukup sampai di sini saja. Kak Ara, okey tak review ni? Buat seikhlas hati ni tau. ekekeke. Am waiting for your second novel. All the best! weeeeeee ^___^

~end


1 comment:

ida mustafa said...

Salam kak..dulu ingat nak beli novel ni tapi xjadi pulak..tengok cara akak review..nak beli lah..hehehe :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...