++ Suntikan Semangat! ++

Thursday, June 21, 2012

- Mampu Mencintaimu ~ Haris & Sarah -

Assalamualaikum...

Hai2. Sihat dak? Hope kawan2 sihat2 sume ye. :-)
Malam ni nak wat review novel. Kalau hari tu novel KEA, kali ni nak review untuk kembar KEA pulak. Novel Mampu Mencintaimu karya Auni Amauni, terbitan Kaki Novel keluaran Mei 2012. ;-)


Novel Mampu Mencintaimu mengisahkan tentang seorang gadis bernama Sarah Humaira yang dipaksa berkahwin dengan seorang lelaki yang tak dikenali. Walaupun mula2 Sarah bantah habis-habisan, sebab dalam masa yang sama permohonan dia untuk sambung master di US dah diluluskan, tapi mak dan ayah dia tetap nak dia terima lelaki tu. Lama2 dia pun terimalah jugak. Tapi masa nak kahwin tu, Sarah langsung tak peduli siapa bakal suami dia, nama apa, asal keluarga mana, kerja apa, buat apa, dan apa2 sume dia tak nak tahu. Memang betul2 terpaksalah tu. Sampailah hari akad nikah, Sarah masih tak nak ambik tahu siapa suami dia tu. Lepas dah sah jadi isteri orang pun, dan masa suami dia sarungkan cincin kat jari, dia tunduk aje, tetap tak nak tahu siapa lelaki tu.

Sampailah malam tu... dia akhirnya tengok jugak muka lelaki tu. Dan dia terkejut bila dapat tahu lelaki tulah yang selama ni duk kacau dia hari-hari, lelaki tu jugaklah yang selalu kena silat gayung dengan dia tau. Apa lagi, mengamuklah dia. Sian kat suami dia tu *masa ni touching sikit. Sampai hati dia buat gitu kat suami dia tau. sob3 :'(* . Suami dia tu dahlah kurus kering, gigi jongang, langsung tak hensem *okey statement yang sangat jahat. hehe sorry Kak Auni ;-)* . Dia pun mintak kat suami dia, nak sambung master kat US, kebetulan masa tu jugak suami dia dapat tawaran kerja kat UK. So diorang pun berpakat, konon2 Sarah nak ikut suami dia ke UK padahal bila sampai airport, diorang naik flight lain2.

Masa pun berlalu. Lima tahun lepas tu, Sarah balik Malaysia dan dapat kerja kat sebuah syarikat, kat situlah dia kenal dengan Haris Safwan. Hensem, poket boleh tahan penuh, bekerjaya, suka mengusik, dan banyak lagi ciri2 yang boleh buatkan aku meleleh air liur *okey itu dah lebih. Mana ada sampai leleh2 air liur k. Tak senonoh! haha* . Dalam masa yang sama, Sarah kenal jugak dengan seorang lelaki bernama Kamal Ikhwan. Masa ni aku tertanya2 lah jugak, siapa manusia berdua ni? Suami Sarah yang dulu tu mana?

Baca punya baca, rupa-rupanya suami Sarah tulah Haris Safwan. Yesss! Tekaan aku betul. *sorak sorang2 macam orang tak betul. kekeke* . Haris dah lain dah... dah transform jadi orang baru. Badan sasa, gigi pun dah tak jongang, makin hensem uolss! *jeles kejap dengan Sarah sebab dapat suami hensem nak gila. hehehe* . Sarah tak kenal sangat2 Haris. Sepanjang tempoh lima tahun tu, dia tak pernah sekali pun balik kampung. Tiap kali call mak ayah, selalu terlepas bila dorang tanya pasal Haris. Ohh lupa, sampai lepas lima tahun pun, Sarah masih tak tahu nama suami dia k. Tapi masa tu dia dah mula rasa bersalah sangat2. Dia tahu dia dah derhaka dengan suami dia *derhaka ko... bisa je bunyi. huhu*. Si Haris ni pulak happy laa dapat jumpa balik dengan isteri yang terchenta. Macam2 dia buat untuk pikat Sarah. :') *kalau aku dapat hubby macam Haris ni, hari2 ngadap muka dia je sanggup! :P*

Lepas tu apa jadi? Okey takleh cite lebih2. Korang nak tau, sila beli dan baca sendiri. hihihi~

Apa yang aku suka pasal novel ni? Opkos laa watak si hero yang romantik nak gila tu. hahaaaaaa. Romantik sangat okey *kelip2 mata, berangan nak dapat hubby cam Haris gak :P* Elemen sweet ada, romantik ada, sedih ada, geram ada... nak2 pulak masa part konflik tu. Rasa nak ganyang aje si Wani tu tau! *masa ni rasa cam nak campak je novel ni tapi tak jadi. Sayang beb! :P* . Tapi kat last2 tu, aku rasa macam si Wani dengan Johan tu macam comel je. Tak tahu kenapa! *1st time suka kat watak jahat di hujung2 cerita*. Paling aku suka, bila Haris tak cepat melenting bila rumah tangga dia bergoyang. Apa jadi pun dia tetap percayakan Sarah. Terharu okey. :')

Plot yang diceritakan secara smooth, takde rushing, takde kalut kilat apa sume. Sannnntek je ok. ;-)
Gaya bahasa Kak Auni pun santai aje. Takde berat2 sangat. Ohh ya, mungkin masa mula2 tu agak baku sikit tapi bila dah semakin lama hayati cerita ni, gaya bahasa semakin improve and aku boleh enjoy je baca *walaupun memakan masa hampir sebulan baru habis. hehehe*

So korang, apa tunggu lagi? Kepada hantu novel kat luar sana, cepat2 lah dapatkan novel ni. Harga rm20 tu sangat berbaloi untuk buah tangan Kak Auni Amauni ni ok. ;-)

psstt... Kak Auni, tahniah! :-)

~end



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...