++ Suntikan Semangat! ++

Monday, May 28, 2012

- Kecacatan Dalam KPH -

Assalamualaikum...

Sebagai manusia, kita tak boleh lari dari melakukan kesilapan. Manusia takde yang sempurna kan? Jadi kalau ada salah silap, harap dimaafkan. InsyaAllah kita akan belajar dari kesilapan. :)

Okey, itulah ayat klise tiap kali kita buat salah. Betul tak kawan2? hehehe. So di sini saya nak susun ayat2 tu besar2 kat depan mata korang sume. Kenapa? Sebab, bila aku baca balik KPH versi cetak, weh! Macam banyak je benda cacat. Haa, jadi sebelum ada yang tegur, baik aku ngaku cepat2. Ye, banyak sangat2 cacat. Nak tau apa? Check this out! :)

*****

1. Aku gambarkan dalam KPH, si Qarissa tu tinggal kat vila papa dia kan? Vila Dato' Rashid gitu uolss. Nama aje vila, tapi tetap guna dapur gas dan kipas berpusing kat siling instead of dapur eletrik dan air-conditioner. :)


--->  “Ya Allah, Risa!” Terjerit Datin Rosiah memandang Qarissa yang melenggang masuk ke dapur. Suzana yang sedang mengacau gulai di atas dapur gas menoleh ke pintu dapur.
            Qarissa kaget. “Kenapa, ma?” soalnya bingung.
            “Risa, boleh tak pakai elok-elok sikit? Risa sedar tak yang kita ada tetamu kat luar tu?” Datin Rosiah tergeleng-geleng melihat cara Qarissa berpakaian.
            “Ma, kan Risa dah biasa pakai macam ni?” Qarissa merengus tak puas hati. Siapa sebenarnya tetamu mereka hari itu? Orang pentingkah?
            “Itu bila tak ada orang kat rumah. Sekarang ni kita ada tetamu. Nanti apa pulak kata dia? Dah, pergi naik tukar baju sekarang,” arah Datin Rosiah tegas. Tidak mahu berkompromi.
            Qarissa berdecit. “Siapa tetamu kita tu sampai Risa tak boleh pakai macam ni?” getusnya masih tak mahu mengalah. Apa hak tetamu itu mahu menghalangnya berpakaian yang dia suka?
            “Risa, siapa pun tetamu kita, Risa tetap tak boleh pakai macam ni. Tak sopan,” balas Datin Rosiah melembutkan suara.
            Suzana menutup api dapur. “Pergilah tukar baju, Risa,” celahnya pula.


--->  Qarissa menarik muka. “Mulalah tu nak fikir yang bukan-bukan!” marahnya.
            Suzana ketawa rancak.
            “Risa cuma tanya je. Tadi dia nampak pelik sangat. Macam orang sakit tenat pun ada,” jelasnya sambil merenung kipas yang berputar di siling putih bilik itu.
            Suzana kembali memandang skrin komputer. “Kenapa Risa tak tanya dia sendiri?”
            “Dah. Tapi jawapan dia macam tak berapa logik!”
            “Dia jawab apa?” Suzana mula tertarik dengan topik yang dibuka Qarissa. Bulat matanya memandang adiknya yang sedang terbaring enak di katil empuknya itu.


Hah, perasan tak? hahaha. Aku baru aje perasan tau. Pastu gelak sorang2 aje. Alaaa takpe, anggap aje yang Dato' Rashid dengan Datin Rosiah tu low profile orangnya. Walaupun kaya, masih kekalkan ciri2 kesederhanaan. :P


2. Kan ke dalam KPH, si Fatin tu benci sangat2 kat Salma? Kan? Kan? But at the end of the story, Fatin kawen dengan *tetttt*, Salma pulak end up dengan *tetttt* . Jadi maknanya, diorang akan ada hubungan kekeluargaan. (hubungan apa tu takleh nak bagitau lagi. Kena baca then baru faham). Jadi lepas tu, diorang dah dikira hidup dalam satu keluarga. Agak2, Fatin boleh ke terima semua tu? hehehe.

Okey, lagi sekali ngaku yang aku tak perasan langsung yang ni masa tulis tu. huhuhu. Sori ye. So bagi yang dah baca, korang anggap ajelah Fatin dan Salma dah berbaik lepas tamatnya cite itu. kihkihkih...

3. Masa Qarissa lari dari Zafril (sebab apa takleh gitau), Salma ada bagitau yang Zafril kem salam kat Qarissa. Padahal masa tu Qarissa tak tahu yang Zafril dah tahu yang dia ada kat mana. Tapi masa tu, dia tak rasa pelik dan curiga pun sedangkan dia memang patut pelik dan curiga. Baca ni...

--->  “Eh Sal, bila sampai?” tanya Qarissa sambil terus melangkah ke ruang tamu.
            “Dekat setengah jam dah. Kau buat dalam bilik tu? Aku balik pun tak sedar,” balas Salma.
            “Tak ada apalah...” Qarissa tersenyum dan duduk di sisi Salma.
            “Erm... suami kau kirim salam,” maklum Salma sambil merenung wajah Qarissa.
            Qarissa tersentak. Mati senyuman di bibir. “Su... suami aku?”
            Salma mengangguk. “Hai... tak ingat dah?” soalnya separa memerli.
            Qarissa mengalih anak mata ke skrin TV. Soalan Salma tidak dijawab. Tidak perlu rasanya.


Err... apa yang ko tulis ni Ayumi? hahaha. Siyes, tak perasan dulu. Sekarang baru perasan. Again, sorry eh. Anggap ajelah masa ni Qarissa tak sempat fikir pun pasal tu. hihihi...

Erm, tu aje kut setakat ni. Entahlah mana tau kut aku lupa. So korang, kalau terjumpa mana2 kecacatan lagi kat dalam KPH, aku susun 20 jari mintak ampun eh. Kekadang tak perasan kesilapan2 kecik tu. Aku tak salahkan editor atau sape2. Memang salah aku sendiri. Yes, I admit it. hihi. :D

pssttt... nanti kita sembang pasal KPH lagik. hehe~

~end


9 comments:

dila dyna said...

alaa..xpe la ayu, sikit kesilapan tu seni namenye haha, akak punye pun mesti ade silap punye

[AYUMI SYAFIQAH] said...

seni ? hahaha.. hebat je ayat akak tu.. hihihi...

Eliza AB said...

hehehe... beselah ayu..manusia mana yg x pernah lakukan kesilapan.. dlm HM akak pn mgkn ada jg kesalahannya.. pertama kali menulis.. so, lps ni kena lebih peka lah kan?? ^_^

iboo said...

xpe la minor je tu dik..hihihi..byk2 nk ngedit mmg berpinau biji mata.huhuhu... :)

[AYUMI SYAFIQAH] said...

kak Eliza AB ~ hahaha... kan kak? kesalahan kecik tu mmg x pasan pun. hihihi

kak Iboo ~ tul tu kak.. hehehe

Aziela said...

Err...nanti kalau akak dah baca, and akak komplen, aak2 Ayu sedih x..? Ngeeee....

[AYUMI SYAFIQAH] said...

kak Aziela ~ nak komplen ke? erm, sikit2 dah laa ek. hihihi

NiA DaRnEs(Nur Ain Syahira) said...

oh....xde hal laa...sume tu logik lg laa ummi....btw ske ending dia....sume happy dgn jodoh msing2...
"kalu dh jodoh xkemane kn3"..=)

[AYUMI SYAFIQAH] said...

Ain ~ eheeeee... suka eh? thanks byk2 ^^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...