++ Suntikan Semangat! ++

Sunday, January 1, 2012

- Kenangan 2011 -

Assalamualaikum...

1 Januari 2011, aku ada buat entry yang bertajuk 'Kenangan 2010'. So 1 Januari 2012, aku nak buat entry Kenangan 2011 pulak. Tahun 2011 banyak simpan kenangan pahit dan manis dalam hidup aku. Tapi aku tak mo ingat mana2 yang pahit tu sume. Nak simpan dalam peti ais, biar beku sampai takleh nampak bentuk asal. Pastu nak letak dalam kuali panas, biar cair then tuang kat laut Pantai Batu Burok. The end!

OK, aku nak imbas balik kenangan masa 2011.

Januari 2011
Masa ni aku start menulis manuskrip pertama aku yang bertajuk Kau Inderaku tu [aku ingat nak tukar tajuk tapi tak tahu lagi apa kata editor]. Aku memang dah tulis cite ni sebelum ni, tapi dalam buku log aje. Itu pun pendek sangat. So aku rombak balik cite tu, perah2 idea, pastu ramas2 idea tu, gaul pulak ngan perencah dan perasa, dan aku start menulis. Masa ni jugak aku dah start pegi Bitara, nak ambik lesen.

Februari 2011
Proses ambik lesen tak habis2 lagi. Malu nak cakap, tapi aku ngaku gak yang aku failed test JPJ. hahaha...

Mac 2011
Lepas tamat SPM dulu, aku pernah janji nak siapkan mss [manuskrip] pertama aku sebelum result SPM kuar. Result kuar 23 Mac, so pagi sebelum gi ambik result, aku berjaya siapkan mss pertama aku. Yihaaa! :D
Pastu aku pun gi ambik result. Kalo dulu malu nak gitau, skang biar aku gitau. Takde rasa malu dah. Naseblah kalo  tak lawa pun result aku kan? 6A, 2B, 2C. Dah, tutup mulut. Baca sekali je tau. hehehe. Pastu pening pulak... tatau nak pilih kos apa dalam UPU. Pening3!! Sampailah satu hari tu, pak sedara aku datang, cakap pasal kos2 ni sume. Terkeluarlah hal TESL dari mulut dia. Dia nak suggest anak dia yang sebaya ngan aku ambik TESL. Tapi aku sekeras-kerasnya membantah!

April 2011
Aku ikut cakap mak aku, pilih jugak TESL. Tak lama pastu, dapat panggilan temu duga. Tarikh 16 April kalo tak silap aku, pi interview kat UiTM Kuantan. Aku tak harap sangat dapat, sebab aku memang tak teringin sangat pun nak ambik TESL. Orang kata, sekadar TERPAKSA aje. Masa ni jugak, aku mula tulis Aishiteru. Mula menjinak2 kan diri ngan dunia penulisan kat alam maya. Alhamdulillah... walaupun tak ramai yang baca, aku tetap bersyukur sebab diterima dengan baik.

Mei 2011
Keputusan UPU kuar. Aku tak sempat nak check lagi, pak sedara aku dah call cakap aku dapat TESL. Oh ya! Sebelum tu result Matrik kuar dulu. Aku dapat Matrik kat Negeri 9. Lepas bincang dengan kawan aku si kembar tu, aku setuju nak gi Matrik. Aku gitau mak aku, dia cam tak caya je. Agaknya dia ingat aku gurau kot. Lepas tahu aku dapat TESL, aku still nak pegi Matrik gak. Aku cakap kat mak, dia suruh pikir masak2. Ni untuk masa depan. Kalo dah pegi nanti, tak boleh nak patah balik lagi. Berhari2 aku pikir, keputusan aku tetap nak gi Matrik. Aku berdoa gak, mintak petunjuk dari Dia mana yang terbaik untuk aku. Sampailah satu hari tu, tiba2 je terdetik kat hati aku nak pilih TESL. Lagipun, mak aku berharap sangat aku pilih TESL. Tak cukup ngan tu, mak sedara aku pun semangat nak aku pilih TESL. Lepas aku cakap kat mak aku nak pilih TESL, aku boleh nampak betapa happynya dia. Mak sedara yang aku panggil Cik De, siap bagi hadiah kat aku. Wah! Nampak sangat yang dia memang nak aku ambik TESL. Bila orang tanya aku kenapa tukar pilihan, aku just jawab "Allah bagi hidayah kat aku." Senang, sebab hakikatnya aku pun tak tau nape aku tukar pilihan dengan cara tiba2. hehe.

Jun 2011
Lesen kereta pun dah dapat, barang2 semua dah siap kemas, dah daftar, then apa lagi, pergilah belajar kat Kuantan.

Julai - September 2011
Tak banyak yang jadi dalam hidup aku. Cuma kisah aku sepanjang duk kat Kuantan je.

Oktober 2011
Bulan ni antara yang meninggalkan kesan dalam hidup aku. Sebab masa ni jugak aku dapat call dari KN yang memberitahu pihak KN setuju untuk terbitkan mss pertama aku. Suka gilerrr!

November 2011
Befday aku, tak ada apa yang best pun. Kosong.

Disember 2011
Menunggu masa untuk masuk ke 2012 aje.

OK, tu aje yang boleh diceritakan. Ni dah kira summary ni tau. hehe. Untuk 2012, aku harapkan yang terbaik untuk hidup aku. Kalo boleh aku dah tak nak sedih2 lagi. Aku nak lalui hidup ni ngan penuh kegembiraan. Tapi kalo happy aje takde langsung sedih tak best gak. Sebab bila Allah bagi dugaan, kita makin ingat kat Dia. Betul tak kawan2? hehe. Peaceee :)

p/s --> Dah tiba masa untuk balik Kuantan. Doakan yang terbaik untuk aku. Aminnnn... :)

~end

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...