++ Suntikan Semangat! ++

Friday, January 8, 2010

Bebunga Kasih...


KAGUM. Tu je mampu aku katakan untuk keseluruhan isi novel ni. Aku memang dah lama teringin nak baca novel ni. Sejak tahun lepas lagi. Tapi tak sempat sebab sekolah dah nak tutp masa tu. So, aku pun postpone tahun ni. Tak apalah... asalkan dapat baca. Walaupun berkali-kali aku di'sound' oleh mak aku sendiri, aku pekakkan telinga. Aku tak kira, yang penting habis!

Watak hero, Syed Zarif Hafizi, aku tak taulah nak gambarkan macam mana. Dia baik sangat bagi aku. Cuma part yang mula-mula masa kat sekolah tu, dia 'nakal' sikit. Tapi dia macam tu sebab dia suka kat si Dya ni. Kira macam bagi hint la.... Tapi Dya pula tersalah anggap. Sampai dia benci sangat pada Zarif ni...

Sungguh... aku kesian sangat dengan si Dya ni. Jadi mangsa kekejaman lelaki kat dunia ni! Kenapalah lelaki-lelaki dalam novel ni jahat sangat? Jawapannya, ada pada Kak Hani. Terima kasih Kak Hani sebab sudi membalas emelku! Cewah... sempat lagi berbangga ni.. hekhek...

Aku sanggup tidur lewat semata-mata nak habiskan novel ni. Pula tu, aku baca dalam keadaan gelap, yang hanya diterangi oleh lampu handphone. Aku tak boleh buka lampu bilik sebab adik aku tengah tidur. Nanti dia terjaga pula. So, aku pun guna lampu handpone je la. Aku pula memang sengaja pilih waktu malam sebab masa tu sunyi. Kira boleh feel lah... hehehe......

Aku nak cerita betapa besarnya pengorbanan aku nak habiskan satu novel ni. Kadang rasa geram, rasa sakit hati, benci, kesian, sedih. Pernah aku rasa macam nak baling je novel ni. Tapi bila fikir novel ni bukan aku punya, terus aku batalkan niat tu. Kalau novel aku punya pun... belum tentu aku baling! Ceh... cakap taks serupa bikin! Ye lah... siapa yang sanggup buang novel yang dibeli sendiri? Dahlah mahal... Kalau ada sesiapa yang sanggup buang novel, baik bagi aku! Aku akan jaga dengan sepenuh kasih sayang!

Apa aku melalut ni? Nak cerita pasal Bebunga Kasih, pergi cerita pasal novel lain buat apa? Ish.... okeylah, sebelum aku terus merapu, baik aku stop menaip. Jari pun dah lenguh ni. Dadadaaa!!!!

(p/s : benci dan cinta cuma dipisahkan oleh tirai yang amat tipis hingga kedua-duanya boleh saling mengintai)

Friday, January 1, 2010

Jiwa Merindu...


Jiwa Merindu... baca tajuk je dah meremang bulu roma. Apatah lagi bila dah baca. Hehe... tak adalah sampai macam tu. Aku belum habiskan lagi novel ni. Lagi sikit nak habis. Ye la.... aku tak boleh nak mengadap je novel ni. Nanti tak pasal-pasal kena 'sound'. Masa pinjam hari tu pun mak aku dah hampir nak marah.

mak : nok pereksa le-le pung pinjang novel lagi???

Faham tak? Maksudnya,

mak : peperiksaan nak dekat dah pun masih pinjam novel lagi???

Aku hanya mampu tersenyum., nak buat macam mana lagi? Kan aku dah kata, aku dan novel memang tak boleh dipisahkan! Tak taulah macam mana sepanjang tahun ni aku nak hidup tanpa novel. Sedihnya......


Okey, berbalik pasal novel Jiwa Merindu karya Erin Zehana ni. Terus terang aku cakap, kalau aku nak beli novel, aku takkan beli novel karya penulis yang aku tak pernah baca. So, novel ni memang bukan aku beli. Just pinjam dengan kawan. Itupun, dia yang rekemenkan. Komen aku, untuk penulis baru macam Erin Zehana ni, cerita macam dah okey. Kiranya, dah lulus examlah. Ayat-ayat yang Erin Zehana olah, memang power! Biasanya, susah nak jumpa penulis yang karya pertamanya guna ayat yang boleh dikatakan power! Kebanyakannya, guna ayat yang biasa-biasa je. Tapi bila dah masuk novel kedua, barulah 'berkembang'.

Cewah.... cakap macamlah aku pandai sangat! Ye la... aku ngaku, aku memang tak pandai nak olah ayat jadi berbunga-bunga. Aku tak reti nak olah cerita jadi menarik. Tapi, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan kan? Aku nak belajar dan aku harap, semua orang sudi menerima karya aku seadanya. Tanpa ada sebarang ketidakpuasan hati. Sedih pula tetiba ni.... nape?

Okey, kita balik semula ke novel Jiwa Merindu ni. Jalan cerita dia, not bad. Tapi, ada satu perkara yang buatkan aku tak puas hati. Heroin dia, banyak sangat masalahlah! Kadang-kadang, aku terfikir juga, ada ke orang macam Natasha dalam dunia ni... yang sanggup pikul semua masalah sendirian. Macam tak logik pun ada gak. Tapi, dah namanya novel, semua tu khayalan semata-mata. Maaflah kepada Kak Erin kalau terbaca entri aku ni. Tak ada niat nak mengutuk. Just untuk pengisian blog aku....

Okeylah... sampai sini je coretan mengarut aku ni. 2010 pun dah masuk. Besok, dah nak start sekolah. So, bermulalah lagi kehidupan harianku di sekolah. Ohh.... bosannya!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...