++ Suntikan Semangat! ++

Monday, July 7, 2014

PR @ Rembau


Assalamualaikum,

Sem 4 ni aku ambik subjek elektif, Public Relation in Information Work. Kelas kitorang kena buat satu event kat Perbadanan Perpustakaan Awam Rembau, Negeri Sembilan. Nak cakap pasal pengalaman masa buat aktiviti ni. Sangatttt... full of experience. Dalam kelas tu aku pegang jawatan sbg setiausaha. Bila igt balik mcm mana aku boleh jadi setiausaha mcm kelakar pulak. Dah takde orang nak, aku pun angkat tgn dgn mesej "I volunteer!" Budak selalu senyap dlm kelas tetiba volunteer nak jadi s/u. Kau hade? Ahaks.

Ingatkan tugas ringan2 je, sekali kena buat mcm2 jenis surat. Aku dah jadi orang 'favourite' dlm kelas tu. Favourite sbb org selalu cari nak mintak surat. Haha. Tapi masa aku pergi Korea tu, aku tinggalkan semua kerja kat penolong aku. Sorry Malina, terpaksa ambik alih tugas aku masa aku pergi bersuka ria kat Seoul. Kekeke.


Selepas meeting tetiap minggu, latihan koir, update mcm kat ketua, berlari situ sini cari pensyarah sbb nak mintak sign utk surat, belum lagi kira tugas ketua projek yg dah tentunya berkali ganda busy. Tp alhamdulillah, berkat usaha kitorang, semuanya berjalan lancar masa hari kejadian. :)









Okey ni je gambar yg boleh share. Nak ucap thank u bebanyak kpd classmates atas komitmen yang korang berikan sepanjang proses aktiviti ni dijalankan. Walaupun kita mula dgn zero, masing2 malu2 kucing nak bertegur sapa tapi akhirnya kita mampu buat satu aktiviti yg berjaya dan bagi byk benefit kat semua yg terlibat.


Dan sebab berjaya buat kelas2 lain jeles sbb sir asyik sebut nama kelas kita sbg contoh terbaik! Kekeke.

Okbai.


~end

Saturday, July 5, 2014

Momen Korea 26/4 - 2/5


Assalamualaikum. :)

Last two months, I went to Korea for a vacation! Ramai kawan2 tanya, kau pergi Korea ni time cuti ke? Bukan ke masa tu dah lepas cuti mid sem? Haah memang time cuti pun. Cuti aku buat sendiri. Haha!

Sebenarnya masa Kak Ara ajak aku pergi tu aku macam berbelah bahagi sikitlah, nak pergi ke tak nak pergi ke tak. Sbb masa tu pun tgh sem, mesti banyak assignment + test + presentation nak kena settle. Pastu Kak Waniey pulak 'hasut' aku utk pergi, aku yg dah memang goyah dari awal ni terus setuju. Teheeee. 

Oh. Simple note, u don't have to be a Kpoper to go to Korea. Tanyalah mana2 artis Korea, aku akan ternganga sesaat dua dan lepas tu aku akan jawab "Sorry, tak kenal."

>__<












Kalau tanya, kau nak pergi Korea lagi tak nanti? Aku akan jawab "Nak, tapi nak pergi Everland je. Lain2 tak nak." Ehehe.

"Dalam banyak2 benda kat Korea tu apa yang kau paling rindu?"

"Ni."



Apa2 pun seminggu tu memang enjoy sangat2 pergi bercuti *sbb kwn2 lain tgh struggle kat kolej siapkan assignment*. Lepas tu balik je terus bammm! Assignment mcm gugur dari langit jatuh atas kepala. Kena hadap semua sekali. Padan muka. =.="

Okbai.

Till then.


~end

Tuesday, June 10, 2014

people I adore.....


In life, we do have people we adore so much right? Like, when they update their Facebook status, or tweet something on Twitter, or upload new pictures on Instagram, u just cant help yourself but hit the 'LIKE' button (or of course retweet/favourite for Twitter).

There are these two people I adore like damn much. Both are writers. *yes, writers do adore other writers*.  One of them is my age (A) and the other I call akak (B).

I adore A so much as she is so beautiful in pictures and sooooo much more beautiful in person. I'd been hoping to meet her and last PBAKL, I did. I was a like a fangirl waiting to meet her idol, introduced my name and took pictures with her. But I didn't take her autograph though. Guess I was so excited that I forgot to ask for her autograph *ketuk kepala*. Well then, I went back home kept on staring at the pictures like "How can she be so beautiful while I look like an immature girl from high school?" -_____-

I've always wanted to be like her. I mean, in a 'beautiful' ways. Beautiful here means how she dresses herself, how people around her love her, how she can show something inspiring in her own way and how she has her self-confidence despite everything she does in her life.

But then my phone went nuts and the pictures gone in a blink of an eye and I was like so sad that I thought about how I tried my best to meet her and then it turned out nothing. :(

As for B, I adore her ideas, her thoughts, her own ideology about how a girl should live in this life, how she writes something so inspiring in her every book. I fell in love with her writing since I read her first book when I was in high school and since then I've been waiting to meet her, to talk to her, to get her autograph and to take pictures with her. I didn't meet her at last PBAKL because I couldn't find the booth she was working for and I was in a rush to get back to college (as I just arrived from Korea the day before, can u think of how tired I was? =.=' ) and I had so much work to do before attending class the next morning.

I already finished reading her latest book and it was sooooo good, just like all of her books before. I told my sister and asked her (more like forced) to read the book. She loved it though heeeee.

Okayyy, this is me talking about my own idols and people I adore so much. I don't think I need to mention their names because I don't want people to know haha. But if u know me I think u already know who am I talking about. ;)

That's it. I've got so much work to do before sitting for my final exam. I will share my stories visiting Korea last month in the next entry okay. And my short trip to Pulau Perhentian. And Kelantan. :)
Till then.

fangirling? nah.... :/



ps... I've always had a problem in preposition. Is it 'on Instagram' or 'in Instagram'? -..-


~end


Tuesday, May 27, 2014

- Tips Menulis Ayumi Syafiqah -


Assalamualaikum. :D

Dah dua tahun berlalu sejak aku tulis entri CARA AYUMI MENULIS dan DARI TANGAN PENULIS KE MEJA EDITOR ni tapi sampai sekarang masih ramai yg baca dan tinggalkan komen. Utk komen2 yg berbalas lambat tu I am soooorry sbb kekadang tak perasan komen masuk dan kekadang tu busy sampai tak sempat pun nak intai komen dan balas. Tapi aku cuba jugak balas satu-persatu. :)

Sooo... as the time goes by, seorang Ayumi Syafiqah sudah membesar menjadi lebih matang. *Hopefully* Sebab umur tahun ni dah masuk 21 tahun jadi cara pemikiran, cara penulisan dan cara menghadapi sesuatu situasi tu dah jauh berbeza. Jadi utk entri kali ni, mari kita belajar cara menulis versi Ayumi Syafiqah 21 tahun. Haha.

Jom menulis!



1. BUKU NOTA. Ini adalah antara benda yg sgt sgttt sgtttt penting bagi seorang AS. Sbb dgn buku nota nilah aku boleh tulis, catat dan conteng segala mcm benda yg aku nak masukkan dlm manuskrip. Kalau duduk dlm kelas sementara tunggu lecturer dtg, atau tgh tunggu kwn2 siap nak pergi kelas sama2, atau sambil2 tunggu makanan siap utk makan, masa tulah boleh digunakan utk mencatat. Sebelum ni aku just guna note dalam phone sbb senang, tak pyh bwk buku nota pegi mana2 tapi semenjak kes segala isi dlm phone hilang dan tak dpt diselamatkan, aku dah serik. So now aku lebih prefer buku nota. Tak perlu mahal2 pun, yg kecik comel tu laaaagi sesuai tau.

Buku nota bkn cuma utk conteng draf, tp jugak utk tulis semua nama watak dlm manuskrip. Yerlah, manusia biasa ni mmg cpt lupa. Karang bab 1 nama Bedah, bab 12 dah jadi nama Gayah. Selain tu jgk, boleh jgk buat conteng2. Maksud conteng2 kat sini bkn conteng2 draf, tapi conteng yg betul2 conteng. Sambil otak jauh melayang, tgn pulak bergerak laju atas kertas lukis bentuk yg aku sendiri pun tak faham apa, dan masa tulah idea akan dtg. Nampak mengarut, tapi menjadi. Boleh cuba kalau nak. :)



2. PERBUALAN. Kadang2, benda yg kita biasa bualkan tu boleh jadi story fabric tau. Contohlah mcm tgh sembang2 dgn kwn2, lepas tu diorang tetiba bwk gosip. Bkn nak ajar orang bergosip ni, tapi nak ckp daripada cerita gosip tu, boleh jadi idea dlm manuskrip. Sbb gosip ni lebih kpd realiti, dan kalau kita tulis based on realiti, cerita tu akan lebih hidup dan dkt dgn pembaca. *ini pendapat AS je, no offense pd yg tak setuju*

Tak semestinya kita aje yg kena berbual. Kadang2 masa tgh naik bas lepas tu dengar org depan atau org belakang sembang pun, apa yg diorg sembangkan tu boleh jadi bahan utk kita. Alah, bkn kita kenal pun sape diorg dan diorg bkn kenal sape kita. Ambik idea utk buat bahan cerita tanpa perlu malukan sesiapa. ;)



3. DRAMA REALITI. Maksud kat sini, apa saja yg berlaku di sekeliling kita. Contohnya, nampak seorg perempuan nak ambik duit kat mesin ATM tapi tiba2 mesin tu rosak. Daripada situ, kita boleh cerita di mana tiba2 ada lelaki dtg nak baiki dan diorg pun berkenalan. *abaikan contoh mengarut ni, ini sekadar contoh mcm mana nak kaitkan situasi sekeliling utk jadikan bahan cerita*. Senang kan? Apa yg perlu dibuat, buka mata lebar2 dan pandang sekeliling setiap kali pegi ke mana2.

Pegi melancong kat tempat kita tak pernah pegi, mkn kat restoran yg kita tak pernah mkn, minum air yg kita tak pernah minum, beli barang yg kita tak pernah beli, guna software baru yg kita tak pernah guna, anythingggg..... boleh dijadikan bahan cerita.Yg penting, rajin explore. :)


4. BACA. Lebih byk baca, lebih byk info kita dpt, lebih byk ilmu yg kita boleh kongsi dgn orang lain. Maksud baca kat sini, baca apa2 saje bahan bacaan. Tapi jgn pulak baca benda2 yg tak elok, karang dpt imaginasi yg tak sepatutnya pulak. Heheh.. Bila tgh menulis dan lepas tu nak cari info utk apa fakta yg kita tgh tulis, baca lagi. Dan jugak tanya pada mereka yg lebih pakar supaya fakta tak lari. :)



5. PENGALAMAN. Antara khayalan dgn pengalaman, aku lebih suka tulis something berdasarkan pengalaman sendiri. Tak semestinya pengalaman yg best2 atau yg baru2, pengalaman zaman budak2 pun boleh masuk sekali. Contohnya, dulu2 masa kecik pernah tersalah naik kereta masa balik sekolah. Malu tak usah cerita. Haa, kan boleh masuk dlm novel tu. Hihi.. Pengalaman melancong, pengalaman first time masuk sekolah, pengalaman hari pertama kat universiti, semuanya boleh masuk.

Tapi tak semua kena ada pengalaman. Kalau nak tulis cerita bunuh2, takkanlah kita nak pergi membunuh dulu baru dpt tulis ye tak? Dan inilah yg dikatakan khayalan. :D


6. PISS ME OFF? K. Kalau rasa marah dgn orang tu atau orang ni, haa boleh balas dlm manuskrip. Guna aje nama mereka2 tu utk watak antagonis aku. Guna nama orang yg sakitkan hati aku, or org yg selalu buat aku menyampah, bila tulis tu terasa lagi berkesan. Ihiks...



7. FOKUS. Yg ke7 dan seterusnya ni khas utk para penulis yg masih belajar macam aku. *Sep sikit!* Selalu la org cakap kat aku "Ayumi macam mana boleh menulis laju sgt?" atau "Ayumi macam mana bahagikan masa antara belajar dgn menulis?" atau "Ayumi masa bila awak menulis ye?" atau mcm2 lagi jenis soalan yg lebih kurang sama. Okay, meh nak share sikit apa yg seorang Ayumi ni buat selama ni.

Masa kat kolej atau masa tengah sem dgn kesibukan assignment dan test yg menimbun, aku jarang menulis. Kalau menulis pun, aku akan tulis masa awal2 sem (sbb masa tu tak sibuk lagi) ataupun masa weekend. Tapi bila dah mula sibuk dgn mcm2 kerja, aku akan kepit buku nota ke mana2. Jadi bila ada idea, aku akan tulis dulu dlm buku nota tu. Tak kisahlah apa jenis idea pun, yg penting tulis dulu takut nanti lupa. Pendek cerita, sepanjang sem tu mmg aku jarang menulis tapi idea dan plot cerita sentiasa ada. Jadi bila final exam habis dan cuti mula, masa tulah aku akan pecut menulis selaju yg mungkin. Takkan ada masalah kekeringan idea sbb the whole sem aku dah cari idea sebanyak yg mungkin sbg 'stok' utk aku menulis masa cuti.


8. CUTI. Okay then masa cuti pulak, fokus menulis tahap ketinggian Namsan Tower tau. Aku akan cuba dapatkan 10-30 pages sehari. Dlm seminggu, aku dah boleh dpt lebih kurang 100 pages atau lebih. Pastu tanya lagi "Kau menulis hari2 ke?". Yes, aku menulis hari2. Tapi ada jugak hari yg aku tak menulis. Contohnya, tetiba masuk WhatsApp dari kwn2 aku ajak lepak, mmg aku tak menulis langsunglah hari keluar lepak tu. Jadi sehari sebelum keluar, aku akan gandakan jumlah pages. Kalau biasa 10-30 pages, aku akan up jadi 50 pages. Supaya bila keluar lepak, aku tak rasa bersalah tinggalkan manuskrip. Hehe..


9. REWARD. Ini pun penting bagi aku. Sebelum mula satu manuskrip, aku akan target bila siap. Kalau aku cakap "Okey, manuskrip ni aku akan tulis dlm masa sebulan!". Dan aku akan pastikan aku betul2 siapkan dlm masa sebulan. Bila aku berjaya capai target, aku akan reward diri sendiri. Contoh reward? Beli baju baru. Belanja diri sendiri makan makanan mahal2. Rancang trip atau holiday dgn kwn2.

Reward tak semestinya dlm bentuk duit. Mcm masa tulis manuskrip Bunga di Taman Larangan dan Seminit Pun Tak Lupa masa cuti sem lepas, aku cuma reward diri dgn TV show. Aku ni gila TV show dan masa tu kat US, MTV tgh tayang Teen Wolf season 3B. Eherher.. So I said to myself, "Kalau hari ni aku dpt siapkan 30 pages, baru dpt lyn episod baru Teen Wolf" atau "Kalau hari ni aku dpt taip sampai bab 50, baru boleh layan The Vampire Diaries". Haaa gitulah contohnya. Heee..

Bila dah buat undang2 macam tu, kenalah DISIPLIN. Jgn langgar dan jgn malas2 tau.



10. TENGOK NOVEL ORANG. Kalaulah tetiba malas yg amat nak menulis, aku akan buka FB, lepas tu tgk cover2 novel orang lain yg baru terbit atau tgk kat grup2 orang update teaser2 novel diorang, dan ckp kat diri sendiri "Aku pun nak terbit novel baru jugak!", dan lepas tu insyaAllah semangat akan datang. :)

~~~~~

Okey, itu saja kot tips yang aku boleh kongsi kali ni. Hopefully, bergunalah utk awak2 semua. Ayumi Syafiqah/ Yumi Zinnita seorang yg amatur dan gunakan cara yg amatur utk siapkan manuskrip. Tapi kalau awak2 pun nak pinjam cara seorang yg amatur ni, boleh sangat2 yang. Sama2 lah kita menulis dan perbaiki mutu penulisan dari semasa ke semasa.


Ada soalan? Boleh tinggal komen. Atau direct ke fb. Atau Twitter. Atau emel. InsyaAllah, aku reply selagi mampu.

Okay?

Okay.


ps.. Teen Wolf season 4 mula 23 Jun! Wehooo!


~end


Thursday, May 22, 2014

dream...


~~~~~

Aku kenal dia hanya pada nama. Tak pernah cakap, tak pernah pandang lama-lama, tak pernah duduk berbincang pasal assignment. Cuma pernah hulur duit untuk beli buku nota. Dan pernah hantar satu SMS bagi tahu kelas batal. Tapi aku tahu dia wujud. Aku pernah satu kelas dengan dia sem lepas. Aku pernah selisih dengan dia waktu nak pergi kelas. Aku pernah nampak dia jalan dengan kawan-kawan masa balik dari kelas. Tapi aku tak rasa apa. Aku anggap dia kenalan biasa yang aku jumpa hari-hari dalam kelas, dekat fakulti atau mereka yang pergi kafe beli nasi untuk makan tengah hari.

Tapi hari tu aku mimpi. Dia datang dekat aku. Dia tegur aku dan kami borak macam kawan lama. Tiba-tiba dia tanya, "Pernah dengar lagu I fell In Love With You?". Aku jawab tak. Sebab aku memang tak pernah dengar. Dan aku tak pernah tahu lagu tu wujud. Lepas tu dia cakap, "Nanti dengar ya dan hayati lirik lagu tu." Aku tak sempat jawab apa-apa sebab dia bangun dan pergi macam tu aje.

Aku terjaga dari tidur. Aku bangun, siap-siap pergi kelas macam biasa dengan harapan aku akan nampak dia kat mana-mana. Tapi hampa sebab dia tak ada depan mata. Aku buka Facebook, aku cuba cari akaun profile dia tapi tak jumpa. Aku diam. Duduk. Fikir. Apa maksud mimpi tu? Memang aku pernah mimpi macam-macam sebelum ni, malah pernah mimpi bawak kawan lelaki yang memang sah bukan kekasih aku jumpa mak ayah aku sebagai calon menantu. Tapi aku tak pernah ada perasaan macam ni. Fikir lagi. Masih tak ada jawapan. Aku google lagu yang dia suruh dengar tu. Aku baca lirik dia. Hati pun tersentuh tak semena-mena. Aku dengar lagu tu kat YouTube. Best. Melodi boleh masuk. Sampai nak tidur pun masih terngiang-ngiang.

Aku cuba lelapkan mata dengan harapan dia ada lagi dalam mimpi. Tapi esoknya aku bangun, kecewa.


"I FELL IN LOVE WITH YOU"

I fell in love with your good
In love with your bad
In love with your everything
In love with you
In love with your happy
and with your sad
In love with the little things
In love with you
In love with tomorrow because
I know I'll wake up lying next to you
Oh, you
I fell in love

I believe in you and me
Sometimes we disagree but like my heart
you never skip a beat
The ying to my yang
The Vera to my Wang
So crazy in love like Beyonce
Oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, no, no
Perfect as a picture
Contigo cause I'm with you for life
It's what I promised you years ago
Look at us now
We're still holdin' on

Is it really real?
Could it be?
Am I dreamin?
Got someone that loves me back
Pinch me, I must be sleepin'
You can call it love, true love
and you're my first
I'm here for better or worse

I fell in love with your good
In love with your bad
In love with your everything
In love with you
In love with your happy
and with your sad
In love with the little things
In love with you
In love with tomorrow because
I know I'll wake up lying next to you
Oh, you
I fell in love with you
(Fell in love, in love with you, fell in love)
I fell in love with you
(Fell in love, in love with you, fell in love)
I fell in love

Oh, baby boy, you are
You're like a classic car
They don't make them like you anymore
Sometimes you be trippin'
I love to travel
So I pack my bags and trip with you
What we got is so deep I could drown in the flow
Though we ain't settled down
Boy, with you I'm at home
And there's no place like it
So I won't try to fight
No, no, no

Is it really real?
Could it be?
Am I dreamin?
Got someone that loves me back
Pinch me, I must be sleepin'
You can call it love, true love
and you're my first
I'm here for better or worse

I fell in love with your good
In love with your bad
In love with your everything
In love with you
In love with your happy
and with your sad
In love with the little things
In love with you
In love with tomorrow because
I know I'll wake up lying next to you
Oh, you
I fell in love with you
(Fell in love, in love with you, fell in love)
[6x]
I fell in love [3x]

~~~~~

"Awak, kalau awak baca apa yang saya tulis ni, saya cuma nak ucapkan awak selamat malam. Kalau ada jodoh, jumpalah kita kat mana-mana. Dan mana tahu, sem depan kita dapat satu kelas lagi? :) "



~end

Friday, April 18, 2014

- Post-mortem of Ayumi's -

Assalamualaikummmm :D

Wahhhhhhhh lama gila hilang menyepi! Bertapa dalam gua ke apa aku ni? Ngeeee. Sebenarnya takdelah gua pun, duk atas puncak bukit je. Hehe. Tarikh hari ni 19 April 2014, means? Dah hampir 2 tahun since novel pertama aku Kau Pemilik Hati diterbitkan di pasaran. So hari ni nak buat 'bedah siasat' untuk keempat2 novel aku. Bagi yang belum tahu, ya, Ayumi Syafiqah DAH TERBITKAN EMPAT BUAH NOVEL. *big smile* :)

KAU PEMILIK HATI (tulis tahun 2011, terbit Jun 2012 dgn Kaki Novel)


Novel ni mengisahkan kisah cinta antara Zafril dan Qarissa. Cerita ni simple2 aje. Malah aku selalu cakap dulu cerita ni childish dan sgt2 teruk sampaikan orang ckp aku ni melampau sebab sanggup rendahkan karya sendiri sedemikian rupa. *thank u sis, I learned my lesson*. So laa ni, nak cakap yang KPH karya yang aku banggakan sebab KPH karya pertama. Apa2 pun kalau orang tahu aku ni penulis novel dan tanya novel apa aku tulis, KPH tetap akan jadi tajuk pertama yang aku sebut.

KPH ~~ Kisah Adam Zafril yang jatuh cinta pandangan pertama pada Qarissa Puteri yang garang. Zafril cuba dekati Qarissa, tunjukkan betapa dia ikhlas nak berkawan tapi Qarissa tak pernah pandang. Tapi last2, Qarissa terpaksa kahwin dengan Zafril atas permintaan papa dia sendiri, Dato' Rashid. Disebabkan Zafril ni pekerja kesayangan Dato' Rashid, dia kenal hati budi Zafril dari kecik jadi dia yakin yang Zafril boleh bimbing Qarissa jadi wanita yang lebih baik dan solehah.

Mampu ke Zafril? Boleh ke Zafril? Kalau dia kenal Qarissa betul2, sayang tu ada lagi ke tak? Nak tahu, bolehlah dapatkan KPH dan selami kisah mereka berdua ni. Pesanan penaja -- don't expect too much. :)


STATUS HATI: DIA MILIKKU (tulis tahun 2011, terbit Mei 2013 dgn Kaki Novel)



Novel ni aku tulis lepas akak aku merungut nak baca novel yang watak perempuannya mainkan peranan lebih dalam merebut cinta. Atau dalam erti kata lain, PERIGI CARI TIMBA. Ada yang terima, ada yang tak. Tapi serius, novel ni novel yang paling senang untuk aku tulis. Aku admire watak Kirana dan aku jatuh cinta dengan watak Edryzal. First time pergi Pesta Buku Antarabanga Kuala Lumpur untuk sesi signing dan bertemu pembaca atas nama novel ni, pengalaman yang sangat2 berharga!

SHDM ~~ Kisah Illsya Kirana yang jatuh cinta dengan Edryzal yang dingin dan kaku. Bermula dengan perkenalan ringkas oleh kedua2 orang tua, Kirana makin lama makin jatuh cinta. Walaupun dia sedar Edryzal cuma terima dia demi mama dia, dia tetap tak putus asa untuk buktikan yang dia boleh buat Edryzal jatuh cinta pada dia, tanpa sedar apa yang dia buat tu hanya buatkan hati dia lebih sayangkan Edryzal dari hari ke hari.

Lepas tu apa jadi? Berjaya ke tak Kirana tu? Atau Edryzal tak kisah pun kalau Kirana putuskan pertunangan mereka di akhir cerita? Pesanan penaja -- sabarkan hati layan perangai Edryzal dan baca dengan senyuman. :)


TAK MAMPU MENJAGA CINTAMU (siap tulis 2011, edit balik 2012, terbit November 2013 dgn Love Novel)



Kalau ikutkan aku tulis TMMC dulu sebelum SHDM, tapi disebabkan novel ni terpaksa experience bermacam2 benda yang sampai satu tahap buatkan aku hampir give up, akhirnya SHDM yang keluar dulu. Apa2 pun, kisah Naqiu dan Anatasya tetap abadi dalam hati. Sebab bagi aku TMMC novel PALING DEWASA yang aku pernah tulis walaupun hakikatnya I was only 18 back then. Berbanding dua novel sebelum ni, TMMC dapat sedikit kritikan. Tapi takpe. I was waiting for it though. >.<

Pergi Pesta Buku 1Malaysia Kuala Lumpur atas nama TMMC dan dapat temuduga daripada wartawan Kosmo! untuk promosi. Alhamdulillah. :')

TMMC ~~ Kisah Naqiu Uzairi yang jatuh cinta tanpa sedar dengan Dian Anatasya yang pada asalnya cuma jadi bahan mainan. Bila dah sedar perasaan sendiri, semua tu dah terlambat. Anatasya menjauh dengan hati yang terluka. Sobssss.

Mampu ke Naqiu raih kemaafan Anatasya? Kalau pun Anatasya maafkan, mampu ke hubungan tu tetap disaluti rasa percaya yang tak akan pernah goyah? Pesanan penaja -- the term they used to describe this novel, MONOTONE! So, think wise before u get it. :)


KERDIPAN BINTANG CINTA (siap tulis 2012, terbit Februari 2014 dgn Elee Mardiana Publication)

First look. :)

Official! Jadi kalau nak cari kat kedai, cari cover ni ok! :)

KBC adalah kisah yang PALING SUSAH DAN SUKAR untuk ditulis sebab aku kena buat macam2 research dan study. Pernah kena reject sampai hampir buat aku berendam dalam tab air mata. Bangun balik, polish sehabis dan sebaik mungkin. Cuba nak buka mata orang yang aku bukan cuma boleh tulis kisah cinta semata, tapi kisah cinta yang berilmu. Tapi ada price to pay bila aku guna nama pena Yumi Zinnita, orang tak tahu yang Yumi Zinnita dan Ayumi Syafiqah tu orang yang sama. Truth is, a bit kecewa tapi aku selalu pujuk hati, gagal sekali tak bermakna gagal selama2 nya kan? Usaha lagi, lagi dan lagi. Doa jangan putus.

KBC ~~ Kisah Danisya Aimi yang menderita kemurungan sejak bertahun2 selepas tragedi hitam dalam hidup, bertemu dengan Kamal Izdham yang ada seribu satu rahsia. Izdham dibesarkan dengan kekasaran dan ketegasan hinggakan dia tak dapat lalui zaman remaja yang indah macam orang lain. Tapi bila dia jumpa Danisya, hidup dia rasa lebih bermakna. Andai nanti rahsia dia terbongkar, mampu ke Danisya terima dia macam mana dia terima Danisya sepenuhnya tanpa syarat?

Pesanan penaja -- sedia tisu. :)

Tahun ni? InsyaAllah, more are coming. Yang menunggu dalam barisan sekarang ada tiga. Tajuk2 nya -- LOKET ZINNIA (Katakan Kau Bahagia), SEMINIT PUN TAK LUPA (Kod Janji 5272) dan BUNGA DI TAMAN LARANGAN (tak pernah letak di blog). Bila mereka2 ni nak keluar? Dua daripadanya insyaAllah dalam tahun ni, satu lagi kita hantar tahun dpn. Dalam senyap2 ke-busy-an kononnya, sempat cekau masa buat manuskrip heheheeeee. >.<


Sampai ke tahap ni, aku sgt2 bersyukur dan gembira dengan pencapaian sendiri. Di usia 21 tahun *tahun ni dah 21!* aku mampu terbitkan empat buah novel dan byk lagi akan menyusul, insyaAllah. Inilah harta aku yg paling berharga. Tiap kali sedih dgn apa yang berlaku dalam hidup, sedih dgn expectation org, sedih dgn they way they treat me, sedih dgn apa yang aku tak mampu dpt selama ni, aku selalu remind diri aku sendiri dgn apa yang aku ada ni. Alhamdulillah. Terima kasih, Allah. :)

 Apa pun, terima kasi banyak2 sebab masih sudi support karya2 Ayumi Syafiqah/Yumi Zinnita. Tanpa anda semua, dah lama berhenti menulis. Terima kasih, terima kasih, terima kasih! :D

Sekian saja post-mortem drpd saya. Anything u want to say regarding my novel, boleh contact saya di Facebook: Ayumi Syafiqah, Twitter: Syafiqah Zaki (@AyumiSyafiqah), Instagram: ayumisyafiqah dan emel: ayumi.syafiqah18@gmail.com :)


~end

Monday, December 30, 2013

- Sometimes, good thing happens -

 Assalamualaikum :D

Woke up this morning with the thought of taking exam at 2.00 pm. Tengah2 duk belek2 nota utk final revision tetiba Kak Yus wassap satu gambar. Hari tu ada cakap ditemuramah oleh seorg wartawan surat khabar kan? Dan, pagi tadi....


Eh, eh, muka kita masuk surat khabar Kosmo! Haha. Serius terkejut. Pastu bertalu2 ucapan tahniah drpd kwn2 dan sedara mara. My sis ckp mak berlari start kereta pergi beli sebab takut habis. Hahah.

Ini antara pengalaman terindah spanjang bergelar novelis. Big thanks utk team Love Novel atas usaha memperkenalkan TMMC dan jgk nama Ayumi Syafiqah kpd umum. Sgt2 hargainya. Moga kerjasama antara AS dan LN akan terus berkekalan. *love*

Utk yg nak baca online boleh klik [SINI]. Thank you, loves.

~end

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...