++ Suntikan Semangat! ++

Monday, June 22, 2015

- BUNGA DI TAMAN LARANGAN -


Assalamualaikum. :)

Sorry sbb dah agak lama menghilang. Know that I'm really reaaaalllyyy realllllyyyyyyy busy right now. Seminggu dua ni memang berjaga malam sampai pagi sbb siapkan final project. But then they surprised me with this news. Thank you LoveNovel. *love*

Tadaaaa!



Alhamdulillah, novel ke7 saya bakal menemui pembaca tak lama lagi. In fact, dah siap menunggu di ofis LoveNovel untuk ditandatangan. Dalam kesibukan saya yg tak terhingga ni, saya akan luangkan masa jgk untuk pergi signing nanti, istimewa buat mereka yg sudi dapatkan BDTL. I appreciate every single one of you. <3 nbsp="">


Details:

TAJUK : BUNGA DI TAMAN LARANGAN
PENULIS : AYUMI SYAFIQAH

NO ISBN : 978-967-0907-06-2

HARGA SEMENANJUNG RM26, AHLI RM23
HARGA SABAH / SARAWAK RM29 , AHLI RM26

***

Ini bukan kisah kahwin paksa, bukan jgk kisah perampas dan org ketiga, bukan juga cinta bersegi2. Ini kisah tentang Syarizad yang mula belajar tentang sucinya cinta tanpa dendam di hati, dan masih mampu hidup bahagia setelah bermacam-macam rintangan yg perlu dilalui..


Sedikit teaser.. bila bad girl bertemu ustaz..

~~~~

Syarizad menutup semula buku notanya. “Hmm... Encik Ben,” panggilnya.

“Ya,” jawab Ben. Masih lagi sibuk mencari-cari fail di atas rak besar di belakang mejanya.

“Encik Ben nampak hensem sangat pakai baju Melayu,” puji Syarizad sambil tersenyum-senyum. Dah mulalah nak keluar segala ‘hormon’ gatal.

Ben sekadar tertawa kecil. Sudah biasa sangat Syarizad memuji dalam nada begitu sampaikan dia sudah faham sangat. “Pagi tadikan saya tak masuk ofis. Pergi masjid dari rumah, dapatlah pakai baju Melayu ni. Kalau tak, pergi solat jumaat dengan kemeja ajelah,” jelasnya. Setelah jumpa fail yang dicari, terus tangannya menarik fail itu dari atas rak.

Syarizad hanya mengangkat kening. Hati semakin dingin mendengar kenyataan itu. Memang ciri-ciri jejaka idaman gadis-gadis.

“Awak tahu apa keistimewaan hari jumaat?” Ben bertanya sambil duduk di atas kerusinya.

Syarizad diam memasang telinga. Satu lagi tazkirah?

“Hari jumaat ialah penghulu segala hari. Hari mustajabnya doa dan hari penghapus dosa. Ada banyak amalan-amalan sunat yang kita boleh buat hari jumaat ni. Antaranya, bercukur, potong kuku, berselawat sebanyak mungkin, baca surah Al-Kahfi... Oh ya, surah Al-Kahfi ada banyak keistimewaan tau? Antaranya, Allah ampunkan dosa-dosa kita antara dua jumaat.” Ben tersenyum tenang sambil memandang ke arah Syarizad. Gadis itu dilihatnya tunduk ke lantai tanpa menjawab apa-apa. Dia tahu, jauh di sudut hati Syarizad sebenarnya tersentuh, tetapi gadis itu cuba menafikan semuanya. Entah kenapa, Ben merasakan satu tanggungjawab dalam hatinya untuk membimbing gadis itu kembali ke jalan yang benar. Kalau pun tidak banyak, cukuplah kalau dia dapat membuka hati gadis itu sedikit.

“Encik Ben ada apa-apa lagi nak cakap? Kalau tak, saya nak keluar dulu.” Syarizad meminta izin. Satu benda yang dia tidak suka tentang Ben, lelaki itu suka berceramah kepadanya tentang agama. Walaupun disampaikan secara halus, dia tetap rasa bagai ditampar kuat-kuat. Nak menggoda lebih-lebih pun sudah tidak menjadi.

“Pasal malam ni, jangan lupa.” Ben mengingatkan. Tidak mengapa kalau Syarizad cuba mengelak, yang penting dia mendengar. Yang selebihnya, dia hanya mampu berdoa semoga Allah SWT membuka pintu hati Syarizad untuk berubah.

“Oh... Saya takkan lupa, jangan risau.” Syarizad tersenyum. Lega apabila Ben tidak lagi mengasaknya soal agama.

“Bagus. Saya jemput awak lepas isyak. Pastikan awak solat dulu tau, nanti balik kalau penat awak boleh terus tidur.” Sempat lagi Ben berpesan. Masih cuba menyelitkan peringatan dalam ayatnya tadi.

Terus senyuman Syarizad berubat kelat. Ingatkan dah habis, rupa-rupanya belum. Tanpa membalas apa-apa, dia terus keluar dari bilik Ben. Dia duduk di tempatnya semula sambil melepaskan nafas berat. Panjang menungannya, seolah-olah tembus skrin komputer di atas mejanya. Setiap kata-kata Ben kembali terngiang-ngiang di fikiran. Betapa dia sudah terlalu ‘jauh’ sehinggakan dia rasa malu. Malu dengan Ben dan yang penting malu dengan diri sendiri.

~~~

Anyway, thank you so much for your support selama ni. Ketahuilah saya takkan mampu menulis tanpa sokongan para pembaca sekalian. And this is something very special I can give to all of you. 

Much love,
AS.

~end

Sunday, June 7, 2015

Day5: Describe your typical day in your current life


Salam.

Typical day?

Wake up. Go to class. Eat. Sleep. Do the assignments and group projects. Study for the tests. Eat again. Sleep again. Repeat.


~end

Friday, June 5, 2015

Day4: List 10 things you would tell your 16 year old self if you could


Salam.
Okay.


1. "You see that boy in white over there? Okay now, turn around and walk away."


2. "It's Physic class. Come on, don't sleep. Focus!"


3. "You feel that pain on your knees? Ask your mom to bring you to the hospital. And be strong. Whatever the doctors tell you after this, do not cry."


4. "No. Don't text the number."


5. "Stop being stressed over your studies. Your school days need to be experienced with joys and happiness. Be happy so that you wont need panadol every time you get stressed over something."


6. "Be good. Don't have crush on anyone."


7. "Your life will be better and better. So be strong and don't ever give up with the little hardships you now face."


8. "Let them talk. You owe them nothing."


9. "You're a smart girl. Show them."


10. "Don't ever feel lonely. Have faith that someday, you will meet some new wonderful people that bring light into your life. I promise."


~end

Day3: List your top 5 favourite movie


Salam.

Ookkaayyy... Actually aku ada banyak favourite movies tapi apa yg terlintas kat kepala bila baca ayat 'list your top 5 favourite movie' ni cuma...


5. IF I STAY

When I first knew about the movie, I asked my cousin (who has a collection of english books) if he had the book. So I borrowed it from him and I read it.

Best sgt. Since filem ni tak masuk panggung kat sini, so aku tunggu ajelah sampai keluar dekat website yg aku selalu download tu then aku download. Dan aku tgk. Dan jatuh cinta dgn Adam Wilde (read: Jamie Blackley).




4. KEITH

I found this one after I googled what movies I could watch when I was really bored staying at the college. Lepas tu aku download (lps baca komen2 yg byk kata best) dan aku pun tgk...

Dan nangis...




3. THE FAULT IN OUR STARS

I think a lot of people love this one... Especially bagi mereka yg minat baca2 novel yg ala2 macam ni laa (I'm one of them, of course). Lagi satu movie yg mmg boleh buat penonton mengalirkan air mata.

Tell you what, Ansel Elgort played Augustus Waters incredibly great.

One of my favourite quotes from TFIOS:

"The world is not a wish granting factory."




2. A WALK TO REMEMBER

Okay movie ni dah lama sgt. Pun adaptasi daripada novel A Walk to Remember by Nicholas Spark. Aku tgk pun masa mula2 baru nak belajar layan English movies. And I loved it. Walaupun endingnya buat air mata pun meleleh2..



1. FAST & FURIOUS 7

Yg atas leleh2 tiba2 yg ni action terlebih. Heheh...
Okay I'll admit, I love Brian O'conner sgt2. I did write something about this movie here about two months ago. It's still my most favourite movie.



I may seem like a typical girl who loves watching sad romantic movies but the truth is, I have a lot of action/thriller movies in my movie collection. And my friends always say, "Aku tak nak tengok cerita kau tengok sbb semua bunuh2 dan psiko."

LOL.


~end

Thursday, June 4, 2015

Day2: Describe 3 fears you have


Salam.

3 fears? Hmm let's see...

I'm afraid of frogs. Seriously I cant even look at them (even in pictures). Not even toys, cartoon or any frog-related. I think this is my most extraordinary kind of fear.

Anyone with me?


I'm afraid of heights. I think this explains why I dont really like taking flights kalau nak balik kampung. Kalau naik lif tu pun aku akan pilih port yg dekat dgn dinding so that aku boleh sandar atau pegang penghadang kat tepi tu. Tp kalau dah impiannya nak travel jauh2, I think I need to get rid of this fear.


And the last one... I'm afraid of attachment. Aku selalu takut kalau aku kenal dgn seseorg dan org tu kenal aku betul2, they will leave.
It always happens.

Okay. I think that's it.

THIS.


~end


Wednesday, June 3, 2015

- Bunga di Taman Larangan 1 -


Assalamualaikum. :)

Hai rajin pulak update blog 2, 3 hari ni. Walaupun tengah busy gila, tapi sbb saya kat kampung jadi dapat luangkan masa jenguk blog sbb ada wifi. Kalau kat kolej jenuh pakai mobile internet yg ciput tu..

So since saya nak dapat 'baby' baru, insyaAllah andai takde aral melintang, so saya nak share sikit2 teaser utk BDTL. Tapi saya tak share bab demi bab, saya cuma cari mana2 part yg saya rasa menarik utk saya share.

Enjoy guysss.


~~~

“SAYA dah orderkan untuk Encik Ben. Tak tahulah Encik Ben suka ke tak,” kata Syarizad sesudah Ben muncul dan duduk di depannya.
            “Thanks.” Ben ukir senyum nipis.
            Syarizad mengangguk. Nasib baiklah Restoran Grandmama Cafe & Cuisine itu turut menghidangkan makanan-makanan Melayu. Kalau ada western aje, entah macam mana dia nak order. Tergeliat lidah hendak menyebutnya. 
Syarizad menyanggul kemas rambut panjangnya. Kemudian dua butang kemeja yang paling atas dibuka.
Ben yang perasan tingkah itu terus menarik nafas panjang. Syarizad... Syarizad... Lepas ni entah apa lagi yang hendak ditayangnya. Keluhan terlepas lemah. Bukan tidak pernah dia berhadapan dengan gadis seksi sebegitu, malah setiap kali pulang ke London lebih daripada itu pun dia pernah tengok. Tetapi berhadapan dengan Syarizad benar-benar memberi satu perasaan yang aneh dalam dirinya.
“Lepas ni saya hantar awak balik terus. Awak stay mana?” Ben bertanya, sekadar membuang rasa tidak enak di sudut hatinya.
“Hmm... tak menyusahkan Encik Ben ke?” Syarizad mengerling wajah Ben yang nampak tenang.
I brought you here, so I need to take you home.
Syarizad mengangguk seraya tersenyum. Gentleman! Satu markah untuk Ben. Nantilah dia SMS Pak Ali bagi tahu. Sambil makan, sempat lagi dia memerhatikan Ben dalam diam. Jauh di sudut hati, dia sebenarnya sangat-sangat menyenangi Ben. Walaupun dia bos dan memegang jawatan tinggi di syarikat, tapi dia langsung tidak sombong. Betullah kata Kak Aiza, Ben Ikhzal Bin Datuk Jaini memang sangat baik orangnya. Tapi kenapa Datin Hazleena sanggup nak lukakan hati anak tirinya sendiri? Hmm... manusia kalau mata sudah dikaburi dengan wang ringgit, apa pun sanggup. Dan dia cuma muncul sebagai watak tambahan yang menambahkan ‘perasa’ dalam jalan cerita yang sudah tersusun cantik.
            Kereta Audi A6 Ben mula bergerak pulang. Berkali-kali Ben mencuri pandang ke arah Syarizad yang duduk tenang di sebelahnya. Memanglah Syarizad tenang, tapi jantungnya sekarang yang tengah tak tenang. Kepalanya tergeleng-geleng sendiri. Entah-entah Syarizad tahu tak yang dia tak pernah berkawan rapat dengan orang perempuan selama ini? Itu yang makin seronok dia buka sana, buka sini.
            “Kenapa, Encik Ben?” tanya Syarizad hairan.
            “Syari... boleh tak awak butangkan balik baju awak tu?” pinta Ben tanpa memandang Syarizad.
            Syarizad spontan tunduk memandang bahagian dadanya. Bibir tersenyum lagi. “Kenapa, Encik Ben? Saya mengganggu Encik Ben ke?”
            “Syari, sekarang ni, dalam kereta ni, cuma ada awak dengan saya. Tak takut ke kalau apa-apa jadi?” Ben seolah-olah mengugut.
            Syarizad tertawa kecil. “Saya tahu Encik Ben baik. Kan? Lagipun apalah sangat... Saya cuma bukak butang ni sikit aje...”
            Ben tergeleng-geleng lagi. Berani betul perempuan ni. Nasib baik iman aku ada lagi. Kalau orang lain, tak tahulah macam mana.
            “Lagipun panaslah, Encik Ben...” Syarizad bermain-main dengan rambutnya pula. Sengaja nak menggoda.
            Ben spontan menaikkan suhu aircond dalam keretanya itu. “Dah cukup sejuk?”
            Syarizad mengetap bibir. Taktik tak menjadi nampaknya.
            Ben mencapai pula kotnya yang tergantung pada kusyen yang diduduki. Kemudian kod itu diletakkan di atas riba Syarizad, sekali gus menutup pahanya yang terdedah.
            Syarizad makin sakit hati. Eii, mahu tapi malu konon! Geram pulak aku. Bebelnya dalam hati. Terus dia mengunci mulut sampailah kereta Ben berhenti di kawasan rumahnya.
            “Terima kasih hantar saya balik,” ucap Syarizad dengan suara tanpa nada.
            Ben mengangguk. “Tidur nanti jangan lupa baca doa, baca tiga kul, baca surah Al-Mulk. Jangan lupa jugak zikir...”
            “Okey, okey. Saya tahu macam mana nak tidur.” Cepat-cepat Syarizad memotong kata-kata Ben. Panas hati dengan pesanan Ben. Ustaz betul dia ni, bebel hatinya.
            Ben cuma angkat kening. Dia cuma mengingatkan. Kalau Syarizad dah tahu, baguslah.
            “Jumpa esok,” tambah Ben lagi sebelum Syarizad keluar dari keretanya.
            Syarizad sekadar mengangguk. Kalau pesanan ‘jumpa esok’ itu membawa maksud ‘esok kita keluar sama-sama lagi’ tak apalah juga, ini maksudnya ‘esok jangan lupa masuk kerja’.

Pintu kereta ditutup semula. Sekejap saja, Ben sudah memecut pergi. Nafasnya dihembus panjang. Bukan main lagi dia menggoda, sudahnya dia kalah juga dengan pesanan Ben yang berbentuk tazkirah. Mungkin salah dia juga, terlalu memandang rendah terhadap Ben. Entah-entah Ben tu memang kuat agama orangnya. Hah, sekarang siapa yang dah surrender?

~to be continued

Tuesday, June 2, 2015

Day1: List 20 random facts about yourself


Assalamualaikum.

So I decided to do this thing called 30 days blog challenge. So we'll see lah whether I can do it or naahhh. Okay, for day 1. List 20 random facts about myself.


1. I'm turning 22 years old this November.

2. I'm in my final years at UITM (IS studies)

3. Asal Kuala Terengganu.

4. I love brown (coklat) colour, Atau org ganu panggil wane koko.

5. And orange.

6. Introvert (but sometimes can turn to extrovert - depends on the situations)

7. I'm a writer.

8. And a reader.

9. I love watching english TV shows/series/movies

10. I love listening to Taylor Swift

11. I love singing while driving alone

12. I don't believe in rumors.

13. Tiap kali balik kampung wajib makan mi rebus/ laksa penang mak masak (kalau mak tak sempat masak, beli pun jadi)

14. I suck with high heels.

15. Still seeing doctors at the hospital every 6 months (because I'm too special with my gift, the doctors can't seem to let me go lol)

16. Suka minum susu kambing.

17. Food lover. (I eat like... a lot)

18. I love doing things alone. Keluar jalan2 sorang2, buat hal sendiri dan tak campur hal orang. Trying to be so independent that I don't have to ask for anyone's favor anymore.

19. I'm the most different one in my siblings. You can ask my mom for that lol..

20. I trust people too easily that they lie to me a lot.


My life in one picture.



Okay, so that's it. Let's see what the challenge has in store for me for tomorrow. ;)

~end

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...