++ Suntikan Semangat! ++

Tuesday, September 2, 2014

- 1 manuskrip, 1 minggu -


Assalamualaikum. :D

Tajuk macam havoc aje. >.< Actually baru-baru ni aku baru siapkan manuskrip bertajuk PJMK dan sudah pun lulus penilaian dgn satu penerbit, cuma skrg ni perlu diedit sehabis dan semantap yg mungkin (puan editor pun salah seorg penulis otai dan dia bagi byk sangat ilmu-ilmu berguna dalam proses edit manuskrip). Jadi sbb tu otak aku tgh stress dgn apa yg aku nak edit dlm manuskrip tu dan GK pun terpaksa hold dulu walaupun baru masuk bab 3. -,-

Panjang haa intro aku. So mehlah kita teruskan ke topik utama.
PJMK aku siapkan dalam masa seminggu. Macam mana? Sebelum tu, tanya dulu pada diri sendiri sanggup tak berkurung dalam bilik, kurangkan online Facebook + Twitter, lupakan drama-drama best di TV dan korbankan masa utk aktiviti-aktiviti lain? Kalau sanggup, jom kita mulakan.


1. Bangun pagi, mandi dan bersiap, breakfast, lepas tu terus masuk bilik. Aku bukannya jenis bangun awal pagi sangat pun tapi once dah bangun je memang takkan bazirkan masa lagi. Duduk dalam bilik dari pagi sampai ke tengah hari, tengah hari sampai ke petang, dan petang sampai ke mlm. Aku cuma stop menaip kat laptop utk solat dan mkn. (Untung jgk utk aku sbb ada mak yg sgt supportive jadi bila aku berkurung dlm bilik tak keluar-keluar sampai lupa mkn, dia sendiri yg akan hantarkan makanan masuk dlm bilik ;) ). 

Aku selalu mkn lunch lambat. Pukul 4-5 tu baru nak lunch, lepas tu sambung lagi sikit sampai pukul 6-6.30. Masa nilah aku break, pergi duduk dpn TV dan lyn apa saja drama/cerita yg ada utk clearkan otak.

Waktu mlm aku akan keluar dari bilik dan heret laptop duduk dpn TV. Disebabkan aku tulis tu masa minggu kedua syawal jadi byk filem-filem je yg diorg tayang kat TV. Sambil-sambil tgk movie tu aku menaip jgk cuma tak selaju waktu siang sbb fokus dah terbahagi 2. Especially bila tgk KL Zombie sbb nak tgk Zizan. :D


2. Buku nota sentiasa ada kat sebelah. Even masa aku break waktu petang nak dekat maghrib tu, aku tengok TV dengan buku nota kat tgn. Tak caya boleh tanya mak/adik-beradik aku heheh. Sambil tgk TV sambil tangan pegang pen dan tulis apa saja idea yg ada dlm kepala utk aku masukkan dlm manuskrip. Ini jgk utk memudahkan aku sbb aku tak perlu bazirkan masa yg lama utk fikir idea. Duduk je dpn laptop, terus menaip laju-laju sbb plot cerita dah ada.

Jujur ckp, utk PJMK aku tak ada buat draf sgt sebab sepanjang aku menulis flow idea yg datang mmg cantik. Jadi once aku menulis, terus aje pecut laju-laju. Tapi bila tgh menaip tu tetiba ada idea, cepat-cepat grab buku nota dan catat. Akan ada nanti masa yg sesuai untuk aku masukkan idea tu dalam manuskrip aku.


3. Jumlah pages? Honestly, aku tak tahu berapa jumpa pages yg aku tulis sehari. Since utk manuskrip ni aku guna single spacing (before 0, after 0) aku dpt 255 pages semua sekali. Memang tulisan sgt rapat-rapat dan boleh juling mata kalau tenung lama-lama hihi.

Contoh:


Sorry terpaksa blurkan. Hehe..


Seminggu ada 7 hari (tapi aku buat 8 hari) jadi 255 bahagi dgn 8, itulah lebih kurang jumlah pages sehari. Tp menaip byk2, of course consequencenya ada. Wrist aku mmg sakitlah kan... mak aku gak yg rajin tlg urutkan hehe. Kalau tak urut pun waktu tidur tu pastikan lengan letak betul2 atas tilam biar dia dpt rehat yg secukupnya untuk diguna lagi hari berikutnya. :D


4. Boleh nak guna internet, tapi cuma utk cari info. Macam aku, aku byk luangkan masa baca blog-blog orang utk dapat idea dan gambaran yg lebih jelas tentang apa saja yg aku nak. Facebook mmg aku jenguk kejap-kejap je dan Twitter tu pun jengah dan tweet-tweet sikit-sikit. Inilah yg dinamakan pengorbanan. >.<


Okey, itu saja kot apa yg boleh dikongsi. So dah tahu dah apa yg aku buat utk siapkan manuskrip dlm masa seminggu, bolehlah cuba-cuba (itu pun kalau sanggup -- macam aku tahan sakit kepala hampir setiap hari dan byk lagi). Kalau rasa tak sanggup, buat slow-slow, ambik feel, cuba fahamkan keseluruhan cerita, susun plot baik-baik, kembangkan watak dan perwatakan mengikut flow cerita, go through chapter by chapter dgn penuh teliti. Barulah dpt hasilkan karya yg berkualiti, insyaAllah (ini nasihat puan editor yg sgt sporting tu dan dia byk encourage aku utk buat yg terbaik utk PJMK).

Good luck guys!


~end


Monday, August 25, 2014

- Gadis Kesayangan: Bab 3 -





“ASHI baru aje nak berkawan dengan Hafidh tu tapi acik dah kata macam-macam, siap tuduh dia nak flirt lagi tu. Angah boleh bayangkan tak?” Arshiya mengeluh berat. Sebelah tangannya memegang dahi.
            Akil ketawa. “Acik tu biasalah... Dia bukannya apa, tak nak adik kawan dengan entah siapa-siapa.”
            “Masalahnya, dia tak cuba pun nak kenal Hafidh tu. Apa salahnya rendahkan sikit ego dia, tanya Hafidh tu siapa, cuba berbaik-baik. Ini tak, terus menuduh macam-macam. Geram betul!” rungut Arshiya lagi. Wajahnya masam mencuka.
            “Habis tu ni sampai bila nak merajuk dengan acik?” tanya Akil. Kalau dia ada di Malaysia, lagi mudah nak pujuk adik kesayangannya itu. Tapi disebabkan dia jauh, hanya mampu memujuk melalui skrin komputer.
            Arshiya menongkat dagu sambil mata memandang ke atas, berfikir-fikir. Kemudian bahunya dijongket. “Nak acik pujuk dulu.”
            Akil ketawa. “See?”
            “See apa?” Arshiya terkebil-kebil.
            “Adik rasa macam adik dah boleh berdikari, dah mampu buat semua benda sendiri, dah sedia nak berkawan dengan orang lelaki, hakikatnya you are still our little sister. Sebab tu along, angah, acik dengan alang jadi over protective macam ni tau?” Akil senyum menjelaskan.
            Arshiya diam. Dia tahu angah betul tapi masih cuba tidak mahu mengaku salah. Ketukan di pintu mengejutkannya. Kepalanya ditoleh ke arah pintu. Acik ke?
            “Adik, adik buat apa tu? Jomlah turun makan, alang dah masak sedap-sedap kat bawah tu tau?”
            Arshiya kembali pandang skrin komputer. Angah sedang tersengih ke arahnya sambil angkat kening.
            “Alang panggil turun makan,” ujar Arshiya.
            “Baguslah tu. Pergi turun makan dulu,” suruh Akil.
            “Tapi tu alang, Ashi nak acik,” tingkah Arshiya.
            Akil ketawa. Arshiya kalau merajuk boleh tahan juga. “Angah ada kerja sikit, nanti ada masa kita chat lagi okey?”
            Arshiya mengangguk, sedar yang dia tidak boleh selalu mengganggu angahnya itu. “Okey.” Tetingkap Skype yang terpampang di skrin komputer ditutup. Kemudian dia bangun ke pintu bilik. Wajah alang yang sedang tersenyum menyapa pandangan sebaik saja daun pintu dibuka.
            “Adik kesayangan alang ni merajuk lagi?” Sengaja Alzam buat suara lembut macam tu.
            Arshiya jongket bahu dengan wajah tak ada perasaan. Pintu dibiarkan terbuka lalu dia bergerak ke arah katil. Alzam ikut sama masuk.
            “Tak nak cerita kat alang acik buat apa tadi?” tanya Alzam sambil duduk di sebelah Arshiya.
            Arshiya menggeleng-geleng.
            “Habis tu macam mana alang nak pujuk kalau alang tak tahu adik merajuk pasal apa?” tanya Alzam lagi.
            “Ashi tak nak alang pujuk. Ashi nak acik,” jawab Arshiya.
            Alzam ketawa kecil. “Acik keluarlah, dik. Ke mana entah dia pergi.”
            “Jumpa aweklah tu! Kalau awek merajuk cepat aje dia pujuk. Kalau Ashi merajuk, tak nak pulak pujuk,” cebik Arshiya. Selagi acik tak tunjuk muka selagi tu moodnya tak akan baik.
            Alzam memaut bahu Arshiya. “Okey, alang tahu adik marah acik lagi tapi makanan yang alang masak kat bawah tu is too delicious to be wasted. Jom makan?”
            Arshiya menjeling ke wajah alang yang sedang tersengih. Alang sengaja sengih comel-comel macam tu sebab nak tarik perhatian. Arshiya tahan gelak. Alang can be so cute sometimes! “Okey.”
            “Good girl.” Alzam menggosok kepala Arshiya lalu bangun menarik tangan adiknya itu untuk keluar dari bilik.

“NASIB baik jugak acik. Kalau along, tak tahulah macam mana. Silap hari bulan dia kurung aku dalam rumah tu sebulan,” bebel Arshiya sambil melangkah masuk ke dewan kuliah.
            Alia di sebelah ketawa. “Aku tak fahamlah dengan abang-abang kau tu. Kenapa dia orang nak kongkong kau sangat eh?” Dia duduk di atas sebuah kerusi, bersebelahan dengan Arshiya.
            Arshiya mengeluh panjang. “Lepas parents aku meninggal, abang-abang aku yang ambil alih tugas jaga aku. Along aku masa tu baru lepas grad ijazah dia. Aku pulak baru 11 tahun. Sejak tu dia jadi over protective. Dia jani dengan parents aku yang dia akan jaga adik-adik dia dengan baik, especially aku.”
            “Sebab kau satu-satunya adik perempuan yang dia ada?” sambung Alia, mula mengerti.
            “Dan sebab aku adik yang paling dia sayang,” tambah Arshiya pula.
            Alia mengangguk-angguk. “Aku rasakan... ada satu cara aje nak buat along kau tu berhenti kongkong kau.”
            Arshiya mengerut dahi memandang Alia. “Apa dia?”
            Alia tersenyum penuh makna. “Carikan dia calon isteri.”

ARSHIYA pandang jam tangan. Along sudah lambat 20 minit. Hai... pelik ni. Tak pernah-pernah pun along lambat sebelum ni. Kenapa hari ni tiba-tiba aje?
            Sementara di hujung sana, Hafidh sedang berjalan bersama rakan-rakannya sambil berbual rancak.
            “Fidh!” Adi memanggil tiba-tiba.
            Hafidh menoleh. Keningnya diangkat.
            “Tu bukan awek yang kau tegur masa konsert hari tu?” Adi memuncungkan bibir ke arah gadis yang dimaksudkan. Dia cam lagi wajah gadis itu sebab dia nampak Hafidh pergi tegur tempoh hari.
            Hafidh menoleh. Bibir perlahan-lahan menguntum senyuman melihat Arshiya. “Kau orang nak pergi minum, kan?”
            “Yup,” jawab Ariff.
            “Aku jumpa kau orang kat sana ajelah. Chow!” Hafidh mengangkat tangannya lalu terus berjalan mendapatkan Arshiya. Dia berdeham sekali, sengaja nak tarik perhatian Arshiya.
            Arshiya tersentak. Kepala ditoleh ke belakang. Spontan matanya terbuntang luas.
            Hafidh tersenyum kecil. “Kenapa macam nampak hantu?”
            Arshiya tersedar. Dia juga ikut berdeham, membuang rasa tidak senang yang tiba-tiba muncul entah dari mana. Kalau dengan acik tempoh hari pun dia sudah berdebar bukan main, sekarang lebih-lebihlah lagi. Along boleh muncul bila-bila masa saja bermula dari sekarang. Aduhai... nak buat apa ni?
            “Awak... awak buat apa kat sini?” tanya Arshiya dalam kegugupan.
            Hafidh tersenyum lagi. “Ini kolej untuk kegunaan semua student, kan?”
            Arshiya tergelak malu. Sedar dia baru saja tanya soalan bodoh. “Sorry.”
            “It’s okay. Awak buat apa kat sini? Tunggu abang awak datang lagi?” tanya Hafidh.
            Arshiya mengangguk. “So if you don’t mind, boleh tak awak pergi dulu?”
            “Kenapa? Awak takut abang awak nampak saya?” teka Hafidh. Selepas apa yang berlaku tempoh hari, dia sedar yang Arshiya takut kalau-kalau abangnya marah.
            “Kalau setakat nampak tu saya tak kisah, saya cuma takut apa yang abang saya akan buat lepas dia nampak awak,” jelas Arshiya.
            Hafidh ketawa. Mungkin rasa apa yang dikatakan Arshiya itu kelakar.
            Arshiya garu kepala. “Awak mesti ingat saya bergurau, kan? Tapi tolonglah percaya. Abang saya yang ni tak sama dengan abang saya yang ambik saya hari tu. He’s scrarier... and maybe the scariest brother in my family.”
            Hafidh merenung wajah Arshiya lama. Kenapa dia rasa macam ada perkara yang dia mahu tahu tentang gadis itu? “Berapa orang abang awak ada sebenarnya ni?”
            Arshiya mengangkat empat jari. Wajahnya kelat.
            Hafidh ketawa kecil. “Okey, saya boleh pergi tapi dengan satu syarat.”
            “Syarat apa?” Arshiya sudah semakin gelisah. Matanya melilau. Kut-kutlah along dah sampai ke, manalah tahu. Baiklah dia sediakan payung sebelum hujan.
            “Bagi saya nombor telefon awak?” pinta Hafidh terus terang, malas main pusing-pusing lagi.
            “Wha....?” Arshiya terkebil-kebil.
            Hafidh tersenyum. Telefonnya dikeluarkan dari poket seluar.
            Arshiya memejam matanya seketika. Along memang tak izinkan dia bagi nombor telefon kat mana-mana lelaki. Kalau along tahu macam mana?
            “Tapi...”
            “Please...” Hafidh sudah separuh merayu. Wajahnya masih lagi manis dengan senyuman. Biar Arshiya tahu yang dia tidak akan mengalah dengan mudah.
            Sebuah kereta tiba-tiba melintas di depan. Arshiya terkejut. Hampir luruh jantungnya tadi. Nasib baik bukan along!
            “Saya bukan tak nak bagi tapi along saya yang tak bagi.” Arshiya cuba menjelaskan.
            “Dia takkan tahu kalau awak tak bagi tahu,” tingkah Hafidh.
            “Dia periksa telefon saya,” jelas Arshiya lagi.
            “I’ll just text you dan lepas tu awak boleh save nombor saya dengan apa-apa saja nama. Nama Bedah pun saya tak kisah,” ujar Hafidh. Ada-ada saja jawapannya untuk memangkah kata-kata Arshiya.
            Arshiya tiada pilihan. Lagi lama dia berdalih, lagi lama Hafidh akan ada di situ dan kemungkinan untuk along nampak Hafidh akan jadi lebih tinggi. “Fine!” Arshiya mengalah akhirnya.
            Hafidh tersenyum puas. Telefonnya diserahkan kepada Arshiya. Arshiya segera menyimpan nombor telefonnya dalam telefon Hafidh. Kemudian telefon itu diserahkan semula kepada lelaki itu.
            “Do not call me.” Sempat Arshiya memberi amaran.
            Hafidh mengangguk, masih tersenyum. “Thanks.”
            “Pergilah sekarang,” suruh Arshiya.
            “See you,” ujar Hafidh. Sempat melambai kecil sebelum beredar pergi.
            Arshiya melepaskan nafas panjang. Ketika itu juga dia nampak bayang kereta along semakin mendekat. Thank god!

~to be continued

Sunday, August 24, 2014

How do I stop?




How do I stop feeling helpless?
How do I stop repeating the same mistakes?
How do I stop falling over the edge?
How do I stop going back to the same phase?

How do I stop being the fooled one?
How do I stop wishing the unreal things to happen?
How do I stop regretting the things that have happened?
How do I stop creating absurd scenarios in my head?

How do I stop forgetting?
How do I stop blaming?
How do I stop throwing?
and start forgiving?

How do I stop pushing people away?
How do I stop doubting myself?
How do I stop comparing everything?
and start being grateful?

How do I stop letting myself down?
How do I stop breaking my own heart?
How do I stop putting myself below?
and start getting up again?

How do I stop asking forgiveness
to the things I shouldn't have done?
How do I stop leaving everything behind
and start over again?

I tried...
but like a hundred times before.
I failed again.
Again.
And again.

And they asked...
"Why didn't u tell anyone?"

I smiled.
Because...
no one asked.


So... how do I stop?


~end

Thursday, August 21, 2014

- Gadis Kesayangan: Bab 2 -


Hye all. :D Thank you for all the comments utk GK bab 1. Ada yg tegur pasal nama panggilan antara acik dan alang, kan? Actually saya pun tak pasti tp daripada apa yg saya tanya orang lain, acik tu panggilan anak ke3 dan alang panggilan anak ke4. Tapi kalau saya salah, nanti saya akan tukar balik. Don't worry. Hal kecik aje tu. hehe.. Apapun thank u pada yg menegur. Really appreciate it. :)

Enjoy reading bab2! Maaf didahulukan untuk semua kekurangan.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



SEHELAI kertas ditayangkan di depan mata. Arshiya terkebil-kebil. “Apa ni?”
            “Baca,” suruh Alham sambil angkat kening.
            Arshiya menurut. Berkerut-kerut dahinya membaca tulisan yang tertulis di atas kertas itu.

1.    Jangan keluar dari kawasan kampus from the moment acik hantar sampai acik ambik semula.
2.          Don’t talk to any guy yang sengaja nak flirt.
3.           You can enjoy the concert but never be the one who sings on the stage
4.           Bila acik call/text, you have to answer immediately

“Itu aje syarat-syarat acik kalau adik nak pergi konsert tu. Think you can handle it?” tanya Alham sambil menyandar di pintu rumah.
Arshiya buat muka. “Well... at least better than along’s rules. Ashi boleh ikut semua ni as long as you don’t tell along. Is that okay?”
Alham tersenyum. “Anything for you, lil sis.” Kemudian dia keluar dari rumah sesudah menyarung kasut.
Arshiya mengikut acik masuk ke dalam kereta. Kertas yang diberi acik tadi dilipat elok-elok dan disimpan dalam beg. Tak kisahlah dengan syarat-syarat tu, asalkan acik sudi ‘seludup’ dia keluar dari rumah dengan alasan kononnya nak bawa dia pergi jalan-jalan kepada along.
Arshiya menanggalkan tali pinggang keledar setelah kereta acik berhenti di kawasan kampusnya.
“Ingat, jangan langgar semua apa yang acik tulis dalam kertas tu.” Alham mengingatkan. Kalau apa-apa jadi kepada Arshiya, dia juga yang akan kena jawab dengan along nanti.
Arshiya mengangguk sambil mengangkat tabik. “Acik jangan risau. Ashi janji nanti Ashi balik cukup kaki dan tangan.” Dia sengih.
Alham mengangguk.
Arshiya turun dari kereta. Sempat berbalas lambaian dengan acik sebelum kereta itu bergerak pergi. Acik nak ke mana? Hmm, mana lagi kalau bukan dating dengan awek. Arshiya membuka langkah mendapatkan Alia yang sudah menunggu sejak tadi.
“Akhirnya! Berjaya jugak kau datang.” Alia tersengih menyambut.
Arshiya angkat kening. “After a lot of effort.”
“Thanks to acik,” tambah Alia.
“Memanglah, drama escape aku,” ujar Arshiya buatkan Alia ketawa. Arshiya memaut bahu sahabatnya itu lalu mereka beriringan ke arah pentas yang sederhana besar untuk semua pelajar yang terlibat untuk buat persembahan.
“Dah lama ke start?” tanya Arshiya sambil matanya melilau ke sekeliling.
“Baru lagi. Baru dalam dua, tiga orang yang perform,” jawab Alia. “Tapi favourite band aku belum.”
Arshiya mengangguk-angguk. Favourite band Alia? Siapa lagi kalau bukan Erroband. Arshiya tak kenal, malah tak pernah tonton pun persembahan kumpulan underground tu.  Setakat tahu nama daripada Alia. Yalah, dia manalah boleh keluar tonton persembahan kat mana-mana sesuka hati. Lainlah Alia.
“Aku hauslah, nak pergi sana kejap beli air.” Arshiya meminta diri dan terus berjalan ke arah deretan khemah yang menjual bermacam-macam jenis makanan dan minuman. Arshiya berhenti di depan sebuah gerai yang menjual minuman.
“Nak apa, dik?” tanya si penjual.
“Hmm...” Belum sempat Arshiya menjawab, ada suara lain pula yang menyampuk.
“Air guava tu satu, kak.”
Arshiya spontan berpaling ke arah lelaki yang berdiri tegak di sebelahnya. Alah, baru aje nak beli guava tu! “Kak, air guava ni dah habis eh?” tanya Arshiya.
“Ha’ah dik, cukup untuk satu gelas aje,” jawab si penjual itu. Matanya terkebil-kebil, merenung ke arah Arshiya dan lelaki di sebelahnya bersilih ganti.
“Alah...” Arshiya mencemikkan wajahnya. Kecewa! “Tak apalah...” Baru saja dia berkira-kira untuk beredar tiba-tiba lelaki di sebelah memanggil.
“Excuse me...” tegur lelaki itu.
Arshiya berpaling semula.
“Awak nak ke air tu?”
Arshiya diam. Terpinga-pinga.
“Kalau awak nak, it’s okay. You can have it,” ujar lelaki itu lalu tersenyum manis.
“Tapi awak...” Arshiya serba salah. Biar betul mamat ni?
Lelaki itu senyum lagi. “It’s okay, saya boleh beli air lain,” jawabnya. Kemudian dia menoleh ke arah si penjual tadi. “Bagi air guava tu kat adik ni,” beritahunya.
Arshiya cuma diam. Namun dia tetap tidak dapat menolak rasa gembira. “Terima kasih, awak,” ucapnya.
Lelaki itu mengangguk, masih tersenyum. Arshiya ikut sama tersenyum. Pertama kali dapat berbual mesra begitu dengan orang lelaki. Walaupun cuma beberapa patah, itu sudah cukup dikira ‘mesra’ oleh Arshiya.
“Awak... perform?” tanya lelaki itu sejurus kemudian.
“Eh tak, saya cuma audience,” jawab Arshiya.
Lelaki itu mengangguk-angguk. “Saya Hafidh.”
“Arshiya.”
“Nice...”
“What nice?” tanya Arshiya hairan.
“Huh? Err... maksud saya, nice... name... and you... nice...” Tidak semena-mena Hafidh menggelabah. Ayat dan grammar terus berterabur.
Arshiya menyimpan senyuman. “Okey.” Okey? What?
“Saya pergi dulu,” ujar Hafidh meminta diri. Nampak anggukan di kepala Arshiya, dia segera berlalu pergi.
Arshiya masih tersenyum-senyum.

SORAKAN penonton bergema kuat ketika Arshiya kembali ke sebelah Alia. “Kenapa kecoh sangat ni?”
            “Erroband nak nyanyi dah!” kata Alia sambil terlompat teruja.
            Arshiya terangguk-angguk. Oh, jadi bukan cuma Alia peminat Erroband tu, ramai lagi. Muzik mula dimainkan kuat. Arshiya memakukan pandangan ke arah pentas. Eh, macam kenal bunyi muzik ni. Lagu When She Was Mine!
            “Favourite akulah lagu ni!” kata Arshiya. Lagu nyanyian asal kumpulan Lawson itu memang dia minat sangat-sangat. Bibir digerakkan untuk mengikut alunan yang dinyanyikan vokalis Erroband dengan lirik yang sudah dihafal sepenuhnya.
Everywhere I go
Everything I do
Reminds me of you
Just the picture on the wall
I’m surrounded by it all
Gotta walk before I fall
            “Cuba kau tengok vokalis dia, hensem kan?” Alia bertanya dengan suara yang dikuatkan sedikit untuk menyaingi kekuatan bunyi muzik lagu itu.
            Arshiya merenung ke arah vokalis yang dimaksudkan. Yup, memang hensem. Bukan cuma rupa, malah gaya pun dia memang. Matanya dilarikan pula ke arah anggota-anggota yang lain sehingga berhenti pada drummer. Mata Arshiya mengecil. Eh, itu bukan ke Hafidh? Hafidh dummer? Drummer dalam Erroband? Serius? Walaupun wajahnya sedikit terlindung, Arshiya yakin dia tidak silap orang.
I wonder if she’s out there
I wonder where she goes, she goes
I wonder what she’s doing
Will I ever know?
Everything was easy
Everything was simple
Never felt so good
When she was mine
I wanted to remember
Never missed the second
Now I wish I could forget, forget
When she was mine
            Muzik terus kuat dimainkan disertai dengan sorakan pada penonton namun Arshiya terus ralit merenung ke arah Hafidh yang ralit bermain drum di atas pentas.
I’m down on my knees
Gotta see her, gotta see her
I try to forget but I need her, but I need her
I’m down on my knees
Gotta see her, gotta see her
I try to forget but I need her, I need her
When she was mine...
            Tamat saja nyanyian Erroband, sekali lagi tepukan gemuruh kedengaran. Arshiya ikut bertepuk tangan. Senyuman menghiasi bibirnya. Agak-agak, ada lagi tak peluang untuk berjumpa Hafidh nanti?

“THAT was great!” Hafidh tersenyum gembira sambil berbalas high five dengan anggota-anggota kumpulannya. Puas rasa hati dapat buat persembahan yang mampu menghiburkan semua penonton.
            “Dah boleh dah slow-slow buat album kan,” kata Adi, pemain bass Erroband.
            Mereka semua ketawa. Mata Hafidh terarah kepada seorang gadis yang sedang berdiri di depan tangga utama kampus. Gadis itu tertoleh-toleh seolah-olah sedang menunggu orang datang menjemput. Sesekali dia memandang ke arah jam tangannya. Arshiya. Hafidh tersenyum saat nama gadis itu meniti dalam hati.
            “Aku pergi sana kejap,” ujar Hafidh meminta diri. Langkah dilajukan ke arah Arshiya. “Assalamualaikum,” tegurnya.
            Arshiya tersentak dan terus menoleh. “Waalaikumussalam. Eh, awak...” Bibirnya mengukir senyuman.
            Hafidh membalas senyuman itu. “Buat apa kat sini?”
            “Tunggu abang saya datang ambik,” ujar Arshiya. Hatinya jadi resah tiba-tiba. Hafidh tak boleh ada kat sini. Nanti kalau acik nampak, matilah. Aduhai... macam mana ni?
            “Awalnya nak balik? Ada lagi yang belum perform tau?” Hafidh mengerutkan dahinya sedikit. Riak gelisah Arshiya menghantar tanda tanya dalam kepala.
            “Err... saya tak boleh balik lambat. Hmm...” Arshiya garu-garu kepala sendiri. Macam mana nak cakap supaya Hafidh pergi dan tinggalkan dia kat situ ya? Takkan nak halau kut?
            “Rugilah macam tu. Apa kata awak stay kejap aje lagi, bukannya lama pun.” Hafidh masih berusaha untuk menahan Arshiya daripada pulang. Sebenarnya nak cakap yang dia belum puas berborak dengan Arshiya, tapi tak tahu macam mana caranya. Takut juga kalau-kalau Arshiya salah faham.
            “Tak apalah. Lagipun tadi saya dah tengok awak perform, dah cukup dah tu,” ujar Arshiya sambil tersenyum segan.
            “You saw me?” tanya Hafidh terkejut.
            Arshiya mengangguk. “You were... great.”
            Hafidh pula yang ketawa segan.
            Arshiya terpandangkan kereta acik yang bergerak ke arahnya. Ah, sudah! “Err... Hafidh, saya rasa baik awak pergi sekarang kut...”
            “Kenapa?” Hafidh pelik.
            “Err... saya... hmm...” Arshiya tidak tahu bagaimana harus menjelaskan. Kereta acik kian mendekat dan jantungnya semakin berdegup laju. Dahi mula berpeluh. Lebih menyeramkan apabila kereta acik sudah berhenti betul-betul di depannya. Habislah...
            Alham turun dari kereta. Pandangannya jatuh ke arah Arshiya dan lelaki yang tidak dikenali di sebelah adiknya itu bersilih ganti. Arshiya tertelan liur tengok acik mula berjalan mendekatinya.
            “Abang awak?” tanya Hafidh. Senyuman mesra terukir di bibir sambil menghulurkan tangan untuk bersalam.
            Alham menyambut salam itu. “And you are...”
            “Hafidh, kawan Arshiya,” ujar Hafidh tanpa berselindung.
            Arshiya menundukkan kepala dengan mata yang dipejamkan. Ya Allah, janganlah acik marah. Please... Please...
            “Kawan?” Alham terangguk-angguk. Dia perasan riak takut Arshiya ketika itu. Tangannya menepuk-nepuk bahu Hafidh. “Well young man, you better watch yourself out.” Senyuman penuh makna diukirkan penuh makna buat Hafidh sebelum menarik tangan Arshiya supaya masuk ke kereta.
            Hafidh terpinga-pinga. Senyuman di bibir bertukar kelat. Tercegat di situ sehinggalah kereta yang dinaiki Arshiya dan abangnya hilang dari pandangan.

ALHAM mengerling ke arah Arshiya di sebelahnya. “I thought I told you not to talk to any guy yang cuba flirt,” ujarnya sambil terus memandu tenang.
            Arshiya mengeluh dengan mata yang dijulingkan. “He wasn’t flirting! He was just trying to be nice,” sangkalnya.
            “That’s how a guy gets close to a girl. You should learn about it, lil sis,” balas Alham mudah.
            Arshiya berpeluk tubuh. Sakit hati. Mana acik tahu semua tu? Oh lupa, acikkan ada ramai awek. Arshiya mencebik kecil. So much for the drama escape!
            “But don’t worry, acik takkan bagi tahu along,” tambah Alham kemudian. Dia mengerling ke arah Arshiya. Adiknya itu masih lagi diam dengan wajah yang lebih masam daripada cuka.
            Sampai di rumah, Arshiya terus turun dari kereta dan berjalan laju masuk ke dalam rumah. Dia cuma nak mengadu dengan angah. Itu saja.
            “Adik! Jom makan, alang dah masak sedap...” Alzam tidak jadi meneruskan ayat apabila tengok muka ketat Arshiya. Selamba adiknya itu berlari naik ke tingkat atas tanpa langsung mempedulikannya.
            Alham masuk ke rumah.
            “Kenapa tu?” tanya Alzam sambil memberi isyarat ke arah tangga.
            Alham jongket kening. Kalau dia beritahu alang, nanti along mereka juga akan dengar dan Arshiya yang dapat ‘habuan’. Jadi lebih baik diam.

~to be continued


Monday, August 18, 2014

- Gadis Kesayangan: Bab 1 -


BAB 1


“Adik! Dah bangun ke belum? Dah lewat ni!”
            Ketukan kuat di pintu bilik mengejutkan Arshiya daripada tidur. Tangannya mencapai telefon pintar di atas meja sisi katil. Mata yang tadi layu terus terbuka luas. 7.35 am?! Arshiya mencampak telefon pintar ke tengah katil lalu kelam kabut melompat turun dari katil, capai tuala dan berlari masuk ke bilik mandi.
            “Adik?” Suara Adwan, abang sulung Arshiya kedengaran lagi.
            “Dah! Kejap lagi Ashi keluar, along!” jerit Arshiya kuat.
Lima minit mandi, lima minit bersiap-siap dan tiga saat kemudian dia sudah ada di dapur dalam keadaan termengah-mengah.
            “Kenapa lambat bangun, dik?” Alzam, abang keempat Arshiya yang dipanggil alang bertanya dari arah singki.
            Arshiya tarik kerusi lalu duduk di situ sambil tangan mencapai sekeping roti sandwic. “Lambat bangun. Alang kenapa tak kejutkan Ashi tadi?”
            “Eh, biasanya tak payah kejut pun adik bangun sendiri aje,” balas Alzam pelik.
            Mulut Arshiya penuh dengan roti. Cawan berisi air teh O dicapai dan dihirup. “Ouch! Panas!”
            Alzam menerpa ke arah meja. “Hisy, hati-hatilah. Karang melecur mulut tu macam mana?” bebelnya. Segelas air sejuk dihulurkan kepada adik bongsu kesayangannya itu.
            Arshiya meneguk air itu rakus.
            “Dik, dah siap ke belum?” Adwan menjenguk ke dapur. Berkali-kali dia menoleh pandang ke arah jam di tangan. “Along ada meeting kejap lagi ni.”
            Arshiya mengangkat tangannya tinggi-tinggi, isyarat supaya along tunggu sekejap. Dia bangun mencapai beg namun belum sempat melangkah, alang sudah menahan langkahnya. “What now?”
            “Ni... apa pakai baju tak bergosok macam ni?” tegur Alzam sambil pandang Arshiya atas bawah.
            Arshiya tunduk pandang baju yang tersarung pada tubuhnya. “Alah, tak sempat nak gosoklah, alang. Okeylah pakai macam ni...”
            “Aip! Tak boleh. Adik pergi naik atas sekarang, tukar baju,” arah Alzam dengan suara yang ditegaskan.
            Arshiya ternganga. “Ashi dah lambatlah!”
            Alzam menggeleng-geleng, masih tetap dengan arahannya.
            Arshiya menoleh pandang ke arah alongnya, mengharap bantuan.
            Adwan pandang jam tangan sekali lagi. “Along bagi masa lima minit. Nanti terus masuk kereta.” Kemudian dia berlalu keluar dari dapur.
            Arshiya ternganga lagi.       
            “Go, now!” arah Alzam.
            Arshiya berdecit. Tiada pilihan, dia turutkan juga. Siapa tak kenal alangnya itu? Terkenal dengan sifatnya yang cerewet. Bab-bab memilih pakaian memang nombor satu. Selagi apa yang dipakai Arshiya tak kena di matanya, selagi itulah Arshiya tidak dibenarkan keluar dari rumah. Baju berkedutlah, singkatlah, jaranglah, ketatlah, ada-ada saja yang dia nak kompelin. Itu baru pasal pakaian, belum lagi masuk bab makanan. Tapi Arshiya terpaksa mengaku yang masakan alangnya memang yang terbaik. Sebab itulah dia gelarkan alang dengan gelaran master fussy cook.
            Ketika berlari naik ke tingkat atas, Arshiya terlanggar aciknya yang sedang berjalan turun. Nasib baik tak jatuh tersungkur di atas tangga itu.
            “Eh eh, nak ke mana kalut sangat ni?” tegur Alham dengan riak wajah terpinga-pinga.
            “Alang tulah! Sibuk nak suruh orang tukar baju!” bebel Arshiya geram. “Acik ni nak pergi kerja ke nak pergi mana? Perfume bau sebotol!” Arshiya menekup hidungnya dengan muka berkerut.
            Alham tersengih. Tangannya membetul-betulkan rambut. “Imej kena jaga, dik.” Sebelah matanya dikenyitkan.
            Arshiya mencebik. Langkah lajunya diteruskan untuk masuk ke bilik. Alham, abang ketiga yang dipanggil acik seorang yang layak digelar ‘mat romeo’. Tapi tak adalah tahap kasanova bawa balik perempuan masuk bilik. Dia cuma pasang awek ramai-ramai tapi tak ada satu pun yang serius. Setiap kali Arshiya stres dengan kerenah along dan alang yang suka mengongkong, aciklah jadi tempat untuk dia melarikan diri. Gelaran untuk acik, drama escape.
            Arshiya masuk ke kereta along yang sudah sedia menunggu dari tadi. Muka along nampak ketat. Memang selalunya macam tulah. Siapa lagi yang buat undang-undang dalam rumah tu kalau bukan along? Tegas mengalahkan menteri. Sebab itulah Arshiya gelarkan along sebagai strict lion.
            “Along habis kerja pukul 5.00 petang ni. Ingat, selagi along tak datang jemput adik jangan memandai-mandai keluar dari kawasan kampus. Faham?”
            Pesanan yang sama itu kedengaran lagi-lagi. Arshiya terangguk-angguk. “Okey, along.” Tangan dihulurkan untuk bersalam.
            Mata Adwan singgah pada wajah seorang gadis. Alia, kawan Arshiya. Itu dia tak kisah. Yang dia kisahkan, lelaki yang berdiri di sebelah Alia sambil berbual-bual mesra dengan gadis itu. “Tu siapa?” soalnya.
            Arshiya toleh kepala ke arah Alia. “Oh, itu classmate Ashi. Nama dia...”
            “Don’t talk to him.”
            Arshiya terkebil-kebil. Tak sempat nak jelaskan pun along dah jatuhkan ‘hukuman’. Apa ni?
            “Tapi kalau Ashi kena buat kerja berkumpulan dengan dia?” tanya Arshiya.
            “Cakap benda yang perlu aje. Lebih dari tu along tak nak. Tengok cara dia cakap dengan Alia tu, mesra macam apa aje. Along tak suka adik kawan dengan orang macam tu,” jelas Adwan dengan muka serius.
            Arshiya mengeluh dalam diam. “Okey.” Pintu ditolak lalu dia turun dari kereta. Selagi dia tidak masuk ke dalam, selagi itulah along tidak akan pergi. Tak kiralah sepenting mana pun mesyuarat yang akan dihadiri. Arshiya terus tarik tangan Alia untuk naik ke bangun fakulti selepas berbalas senyuman nipis dengan lelaki yang along maksudkan tadi.

ARSHIYA terpandangkan iklan yang tertampal pada papan kenyataan ketika berjalan untuk masuk ke kelas. Selamba dia mengoyakkan iklan itu. “Apa ni?”
            “The Jams. Nak pergi?” Alia tersengih angkat kening. Konsert tahunan yang diadakan di kampus mereka berdua, yang melibatkan pelajar-pelajar untuk buat persembahan.
            Arshiya tergelak hambar. “Macamlah abang-abang aku tu nak bagi.” Kemudian dia masuk ke dewan kuliah.
            Alia ketawa sambil mengikut langkah Arshiya. “Cubalah cakap elok-elok dengan abang-abang kau tu, tentu dia orang bagi punya. Lagipun konsert tu bukannya buat jauh pun, kat kampus ni jugak.”
            Arshiya duduk di atas sebuah kerusi. Keluhannya terlepas. “Kau tolonglah bagi tahu abang-abang aku tu boleh?”
            Alia spontan mengangkat kedua-dua belah tangannya, tanda surrender. Arshiya mencebik. Ketika membetulkan beg di atas riba, buku nota di atas meja terjatuh ke bawah. Arshiya tunduk untuk mengambil buku itu. Tiba-tiba ada sepasang tangan lain yang datang menolong. Arshiya angkat muka. Sebaik saja mata lelaki yang menolongnya itu singgah pada wajahnya, buku nota itu terus dilepaskan.
            “Sorry,” ucap lelaki itu lalu terus meneruskan langkahnya untuk ke kerusi di belakang dewan.
            Arshiya terpinga-pinga. Itu Faris, rakan sekelas yang pernah menegurnya dengan mesra di depan along, and guess what? Dia hampir-hampir makan penumbuk sulung along dan sejak itu juga Faris tidak berani lagi menegurnya.
            Kalau ikutkan hati, Arshiya teringin sangat nak berkawan dengan orang lelaki. Bukan berkawan tu maksudnya bercinta, tapi berkawan dengan ikhlas, macam dia berkawan dengan Alia selama ini. Tapi macam mana nak berkawan kalau lelaki baru hulur senyum, along dah hampir mengamuk?
            Puan Hamiza melangkah masuk ke dalam dewan kuliah sekali gus mengalih tumpuan Arshiya. Okey Ashi, fokus!

KEPALA dijengulkan ke arah ruang rehat keluarga. Kelihatan along sedang duduk di atas sofa sambil menonton berita di TV. Arshiya menarik nafas panjang-panjang sebelum masuk ke ruang itu.
            “Along buat apa?” Arshiya menegur dengan suara yang sengaja diceriakan sambil duduk di sebelah along.
            “Tengok berita,” jawab Adwan perlahan.
            Arshiya mengebam bibir. Macam mana nak cakap ni? Ya Allah, tolonglah...
            “Kenapa, dik?” Adwan menoleh ke sebelah.
            Arshiya tersentak. Jantungnya kian berdebar-debar. Risau sangat takut kalau-kalau along marah dengan apa yang cuba dijelaskan, “Hmm... weekend ni, ada konsert kat kampus Ashi. Kalau Ashi nak pergi boleh tak?” Kelat wajahnya ketika itu.
            Adwan kembali pandang skrin TV. “Nak buat apa pergi konsert macam tu? Bukannya ada faedah pun.”
            “Tapi, along...”
            “No.”
            Arshiya masih mahu bersuara tapi tak jadi bila tengok muka along dah ketat semacam. Dia merengus lalu berlari masuk ke dalam bilik. Dia perlukan seseorang untuk lepaskan perasaan dan siapa orang yang paling tepat? Angah!
            Arshiya duduk di depan laptop yang sudah hidup sejak tadi. Buat apa lagi kalau bukan skype dengan angah.
            “Hai, monyok aje adik angah ni. Apa pulak yang jadi hari ni?” Akil, abang kedua Arshiya menegur dari skrin laptop.
            Arshiya menongkat dagu. “Along tak bagi Ashi pergi konsert kat kampus weekend ni,” adunya. Angah sekarang menghabiskan PhDnya di Jepun jadi sebab itulah dia terpaksa menggunakan medium itu untuk berhubung dengan angah. Antara empat orang abang yang dia ada, angahlah yang paling rapat dengannya dan sangat sporting. Sebab itulah dia gelarkan angah sebagai shoulder to cry on.
            “Konsert apa?” Akil kerut dahi.
            “Konsert suka-suka aje, bukannya jemput artis pun. Budak-budak kampus Ashi jugak yang perform nanti,” jelas Arshiya. Baru nak pergi konsert macam tu along dah tak bagi, jangan berangan nak pergi konsert artis antarabangsa.
            “Dah cakap dengan acik?” tanya Akil.
            “Acik?” Arshiya terkebil-kebil. Apa kaitan konsert itu dengan acik?
            “Hai... selama ni kalau nak pergi mana-mana, siapa yang selalu bawak?” duga Akil. Bibirnya tersenyum nipis.
            Arshiya memetik jarinya, baru dapat tangkap maksud angah. “Acik!” Selama ini kalau dia nak pergi ke mana-mana tapi along tak bagi, aciklah yang selalu tolong. Contohnya kalau dia nak pergi tengok wayang berdua dengan Alia dan along tak bagi, acik akan jadi penyelamat. Kononnya dia nak keluar berdua dengan acik dan selepas itu acik akan izinkan dia pergi jumpa Alia. Tapi, syarat-syarat yang diletakkan acik tetap perlu diikut. Cuma syarat-syarat acik tak adalah seketat undang-undang along.
            “Brilliantlah angah! Saaaaayang angah!” Arshiya beri flying kiss kepada angahnya itu.
            Akil ketawa. “I’m glad my little sister is okay now,” ujarnya.
            Arshiya tersenyum gembira. Bunyi enjin kereta yang masuk ke kawasan rumah menyentakkannya. “Acik dah balik kut tu. Nanti Ashi datang balik eh.” Dia bangun dari kerusi, keluar dari bilik dan berlari ke bawah untuk menyambut acik.


~to be continued
***********************

Psst. Thank you for reading! Sorry kalau ada terkurang kat mana-mana. Ni main taip aje tanpa ada proofread dan terus post kat sini. Mininovel yg akan tamat kat sini, insyaAllah. Itu pun kalau ada orang bacalah. Takde orang baca kita pun malas nak tulis lagi dah haha. Okey babai. Jumpa nanti bab 2. :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...