++ Suntikan Semangat! ++

Tuesday, December 9, 2014

when I'm not writing...


I don't always write. I mean, kalau kat kolej memang aku tak menulis (despite locking myself in my room for a week and finishing story during semester break). Waktu2 free aku lagi suka spend time untuk tidur atau layan movies/series.

Roommates layan cerita Korea sweet gula2 kapas, aku layan cerita thriller/mystery/fantasy. I don't really like watching love stories, I mean I need something besides love stories, stories that make me keep thinking, guessing and wondering.


This is what we call, OBSESSION.
Nak tahu cerita apa yg aku obseskan sangat?

Tadaaaa....


1. TEEN WOLF



I started watching Teen Wolf last year. Masa tu aku tgh browse website MTV kalau tak silap and i saw a lot ads of Teen Wolf and I thought, best ke cerita ni? Then I started downloading all seasons (1-3) and I finished watching in a short time. Then aku sempat catch up season 3B and 4. Now waiting for season5 (early 2015, I hope).

A story about Scott McCall who got bitten by a werewolf, and suddenly his whole life changed. He met Allison Argent (who died in season 3B T______T ) and he experienced a lot of unexpected things in his life, and still continuing.

Apa yg best pasal Teen Wolf? Nak aku listkan semua sekali memanglah tak dapat sbb terlalu byk sebabnya. Yg paling obvious, sebab DYLAN O'BRIEN ada wehhh dalam Teen Wolf! :D

Utk season4 hari tu ada byk watak2 baru mcm Kira, Malia, Liam, Parrish (love him!) and a few more.

Favourite character? Stiles Stilinski. Allison Argent. Lydia Martin. Isaac Lahey. nah... too many I guess.
Favourite couple? Scott/Allison (Scallison) but then Allison died and I hate other couples.
But still hoping for Lydia/Parrish to happen on next season. teheee...


2. THE VAMPIRE DIARIES



I started this last year jugak. My cousin act introduced TVD to me. She convinced me that Damon Salvatore was the best. So I watched and....

Ian Somerhalder plays Damon Salvatore surprisingly great. :D

A story about two vampire brothers, Stefan and Damon who fell in love with the same girl. First it was Katherine Pierce and the story repeated itself when they met Elena Gilbert.

So, who got the girl?
MUST WATCH.

I started falling in love with Niklaus Mikaelson or Klaus in season3. He was my MOST FAVOURITE CHARACTER. Even though he was the most evil original vampire in the world, I still loved him. And I shipped him with Caroline but then they decided to do the spin-off by taking all originals family to Nola. I'm not saying I don't love the spin-off, but kinda hoping The Mikaelsons stay in Mystic Falls.

TVD now dah masuk season6. It's all about TEARSSSS.

Favourite character? Damon Salvatore of course. And I started loving Stefan in season5, tbh. Niklaus Mikaelson (the most favourite one). And Rebekah Mikaelson.
Favourite couple? Elena/Damon (Delena), Klaus/Caroline (Klaroline), Matt/Rebekah (Mabekah), Liv/Tyler (the latest)


3. PRETTY LITTLE LIARS



I AM OBSESSED with this one.

I just started watching PLL last two months. And I finished watching until mid-season 5 finale within 2 weeks. @___@

Act my other cousin told me about this series quite long ago but I never felt like watching. Last few months I copied season1-5 and I started watching and guess what, I COULDN'T STOP!

A story about four bestfriends, Spencer, Emily, Hanna and Aria. Alison was the one who brought them together. But suddenly, Alison disappeared and those 4 got mysterious texts from A.

Who's A?

Well, good luck figuring out!

PLL now dah masuk season5. Looking forward to watch PLL ChrismAs Special yg baru aired pagi tadi (waktu sini).

Favourite character? Caleb Rivers. Caleb Rivers. The 4 girls. Toby. Caleb Rivers. CALEB RIVERS.
Favourite couple? Caleb/Hanna (Haleb). Spencer/Toby (Spoby).

ps. I NEED SPENCER'S CLOSET.


4. ARROW



This one.
I started watching early this year. Tu pun sebab ada si Colton Haynes tu asalnya, sbb pernah tgk Colton berlakon dalam Teen Wolf as Jackson (season1/2). Kak Aima suggest tgk so aku pun cuba2 download dan layaaaaaaaaannnn.

A story about Oliver Queen who just got back from hellish island after 5 years, then he started to save his city as The Arrow.

Banyak ACTION dan SANGAT BEST.
The last few episodes from season2 were the best.
Sekarang dah masuk season3. Dan makin BEST.

Favourite character? Felicity. Roy. Laurel.
Favourite couple? None.


5. SUPERNATURAL






I've been watching this since I was in high school. Form 3, to be exact. Itu pun sbb abang aku selalu layan kat TV3 dulu so aku pun start join sekaki, tapi masa tu dah season3. So bila aku masuk degree dan mula pandai kumpul byk2 cerita, aku layan balik dari season1.

A story about Winchester brothers, Dean and Sam who hunt monsters.

Sekarang SPN dah masuk season10.
What can I say, I'm a loyal fan of SPN. heh..

In season10, just hoping that Dean will never go dark side.... again.
#TeamDean

Favourite character? Of course Dean and Sam.
Favourite couple? No such thing.


6. THE FLASH



THE FLASH.
This is a spin-off from Arrow.

A story about Barry Allen who got struck by lightning and after nine months, he woke up with superpower. He is THE FASTEST MAN ALIVE.

I fell in love with Barry since Arrow (season2) even though he just appeared in 2 episodes. Kinda hoping he'd end up with Felicity but that never happened. So I moved on.

Then my cousin bagitahu akan ada spin-off, Barry sbg watak utama. I WAS SO HAPPY.

Sekarang baru masuk mid-season finale. Try watching if you want. It's a great show.

Favourite character? Barry. Caitlin. Cisco.
Favourite couple? ........


7. THE ORIGINALS



A spin-off from TVD. I did mention I loved Klaus, didn't I? Well, I kinda stopped when this happened. I mean, I still love him tapi dah macam kurang sikitlah. =,="

But TO is good. The story is sooooo out of box. You will never know what's gonna happen next. Terlalu jauh dan tak terjangkau dek akal fikiran. haha..

A story about original vampire family, The Mikaelsons who once made a vow to stay together, always and forever. But the vow got broken and they tore apart.

Now dah masuk season2. The best part sbb season ni ada DANIEL SHARMAN aka Kaleb/Kol. Love him so much ngeeee... And I really wish Rebekah stayed until the very end.

Favourite character? Klaus. Elijah. Hayley. Rebekah. Kaleb/Kol.
Favourite couple? Hayley/Elijah (Haylijah).


I still got a long list of series I want to watch, just waiting for the right time to start. Any suggestion? :D
Try watching one of these. You will never get enough. ;)


~end

- SEMINIT PUN TAK LUPA / Dis2014 -


Assalamualaikum. :)

Hey gengs, whoaaaaa it's been a whileeeeeee since my last update kan? Been very busy, almaklumlah dah masuk tahun terakhir kat uni. 
Anyway, here I am bawak berita gembira buat mereka yg pernah luangkan masa baca kisah Rafiqi dan Dilara kat blog ni dulu.....


Tadaaaa!!

Cantik takkk??


Novel ke6 saya, bertajuk SEMINIT PUN TAK LUPA, Rafiqi and Dilara's fairytale. <3 p="">

~blurb~

“Saya janji akan buat awak happy every single day yang saya ada.” – Rafiqi.


DILARA dan Rafiqi bertemu di kolej. Saat cinta menggebu, dunia Rafiqi berubah 360 darjah apabila berita tentang mama yang hilang 13 tahun lalu tiba-tiba muncul dalam hidupnya.

“Sekali Fiq keluar dari rumah ni, Fiq bukan anak papa lagi.” – Datuk Maslan.

RAFIQI yang tabah…Hidup susah dan bekerja apa saja untuk sesuap nasi. Hatinya menangis sayu. Dia hilang seorang ayah, dia hilang sahabat, dia hilang kekasih yang dia cinta, tapi dia ada kasih sayang mama. Itu sudah cukup dibandingkan dengan apa saja yang dia ada di dunia ini.

MASA berlalu, Dilara dengan kerjayanya sebagai pramugari…dintai Ham’zalah, encik pilot yang kacak… Namun hatinya sunyi lalu dia tekad mencari Rafiqi…

Dilara menelan air liur. “Ermm… Saya nak cari Fiq kat kampung mama dia,” ujarnya.
“And?”
Nash kerut muka. Lantunan bola pun sudah berhenti. Mata Nash tajam ke arah Dilara. Atas bawah dia melihat gadis yang masih beruniform pramugari.
Biar betul nak main basketball pakai skirt macam tu? Terkangkang karang, mana nak letak muka. Nash tunduk lalu senyum. Memang parah kalau berskirt dan terlompat-lompat nanti.
“Boleh ke tidak?” Dilara tanya. Janganlah Nash menolak permintaannya yang kecil ini.
Nash angkat muka. Dipandang pula ke arah Murnirah yang sekadar jongket bahu.
“Ehem...” Nash seolah-olah membetulkan peti suaranya.
“Aku tahu kau orang berdua tak faham dan please, jangan mintak aku explain apa-apa. Just… Nash, tolonglah ajar saya main. Sikit pun okey, saya hargai sangat-sangat,” pinta Dilara lagi. Nadanya sudah separuh merayu. Hanya ini salah satu cara untuk dia memikat Rafiqi semula.

NAMUN siapa Rafiqi saat Dilara menemuinya?

“Aku yakin jodoh aku dengan dia. Empat tahun ke, sepuluh tahun ke, even dua puluh tahun sekali pun, aku sanggup tunggu.” – Dilara

~~~

Tajuk: Seminit Pun Tak Lupa
Penulis: Ayumi Syafiqah
Harga: RM23sm/RM26ss
Harga Promosi: RM20sm/RM23ss
Terbitan: Intens Idea
Order: Facebook Intens Idea Fauziah Ashari

~~~~

Ada yg tanya,
"Kau terbit novel berapa kali dalam setahun?"

Aku jawab,
"Selagi ada peluang, aku rebut."

:)


~end

Thursday, September 25, 2014

- Cerpen: Antara Bunga Dan Salji -


Cerpen ni pernah dihantar utk pertandingan menulis cerpen sempena Karnival Novel dan Buku 2014, anjuran ILuvNovel dan memenangi tempat ke4. Enjoy reading guysss :)

~~~~~


ANTARA BUNGA DAN SALJI – AYUMI SYAFIQAH
KUNCI bertukar tangan. Naura terus menarik bagasinya mendekati sebuah bilik. Nombor yang melekat di atas pintu bilik itu sama dengan nombor yang tertulis pada kunci. Lalu pintu itu dibuka. Naura menapak masuk. Walaupun keadaan di dalamnya tidaklah terlalu mewah, itu sudah cukup baik untuknya tinggal selama tujuh hari di bumi Korea ini.
            Selesai meletakkan beg di tepi katil dan segala barang keperluan di dalam almari kecil yang tersedia di situ, Naura segera baring di katil. Buku berkulit hitam dikeluarkan dari beg sandangnya. Dibelek-belek helaian buku itu sambil benak berkira-kira apa yang mahu ditulis ketika itu. Sekeping gambar yang terselit di dalam buku itu tiba-tiba jatuh ke dada. Naura segera duduk tegak. Gambar itu diambil lalu ditatap dalam.
            Gambar Dhamir. Lelaki yang sudah bertakhta di hati sejak dia masih di bangku sekolah lagi. Sejak tingkatan satu. Sejak masih berhingus. Sejak dia baru menjejakkan kaki ke sekolah menengah itu tanpa kenalan, hanya bersendiri kerana rakan-rakan yang lain dapat menempatkan diri di sekolah yang lebih cemerlang.
            Dhamir yang mula-mula dikenali ketika dia pulang lambat dari sekolah dan lelaki itu tiba-tiba datang menegur. Sejak itu mereka mula bersahabat baik. Walaupun berlainan kelas, itu bukan halangan untuk mereka berkawan rapat. Sangat rapat... hingga hati Naura tersasar sendiri dari jalan yang sepatutnya.
            Dhamir yang selalu ada di sisi menemani saat susah dan senang, yang janji akan selalu ada tak kira walau apa pun yang berlaku, yang buat dia akhirnya kenal apa itu erti sayang dan rindu. Tapi pada saat dia mula meluahkan, ternyata dia hanya bertepuk sebelah tangan. Dhamir sayangkan dirinya tidak lebih daripada seorang kawan baik.
            Naura kembali baring di katil. Fikirannya menerawang jauh, mencari wajah Dhamir yang sudah sebulan tidak ditemui. Kali terakhir mereka bercakap secara empat mata ialah pada hari terakhir peperiksaan semester terakhir. Dan sejak itu, Naura mula menjauh. Bukan tidak ada Dhamir cuba menghubunginya, tetapi Naura bijak mengelak tanpa lelaki itu mengesyaki apa-apa.
            Naura memejam matanya. Kenangan terakhir itu menjelma di ruang fikiran.
            “Nampak sangat muka lega sebab dah merdeka,” kata Dhamir sambil tersengih-sengih sebaik saja Naura mendekatinya setelah keluar dari dewan peperiksaan.
            Naura angkat kening. “Mestilah. Tiga tahun belajar, finally habis jugak.” Dia ketawa kecil. Gembira membayangkan penat lelah sepanjang tiga tahun untuk memiliki segulung ijazah akhirnya berakhir juga. Walaupun keputusan peperiksaan belum tentu lagi macam mana sebab kertas terakhir baru saja tamat tadi, itu sudah cukup membuatkan dia gembira. Alah, lagipun tak mungkin ‘sangkut’. Dia sudah berusaha sehabis daya dan dia yakin dia akan lulus dengan jayanya.
            “So... nak balik terus lepas ni?” tanya Dhamir memandangkan sudah tiada apa yang penting yang perlu dilakukan selain kemas barang dan keluar dari Kolej Jasmine tercinta itu.
            “Hmm... kau?” Naura memulangkan soalan.
            “Tak kut. Nak lepak-lepak dulu, hayati saat-saat akhir kat sini,” jawab Dhamir.
            “Gila poyo ayat,” cebik Naura. Tahu Dhamir sengaja memerli. Mentang-mentanglah dia tu seorang penulis novel, jadi Dhamir selalu guna ayat-ayat bunga begitu untuk mengusiknya.
            Dhamir ketawa.
            “Jom, temankan aku makan kat kandang?” Naura memberi cadangan. ‘Kandang’ yang dimasukkan itu adalah kedai makan yang terletak di belakang fakulti. Kenapa tempat itu dipanggil kandang pun Naura tak tahu. Sejak hari pertama dia jejakkan kaki ke situ, semua orang sudah menggelarkan tempat itu dengan nama kandang. Ibarat budaya turun-temurun.
            “Hmm...” Dhamir pandang jam tangan. “Boleh jugak...” Namun belum sempat ayatnya mati, terdengar satu suara halus tiba-tiba memanggil. Dhamir segera menoleh.
            Kelihatan Balqis sedang melambai kecil dengan senyuman manisnya. Naura mengebam bibir sendiri. Tangan yang masih memeluk kertas slip peperiksaan dikemaskan. Sedar diri.
            “Aku lupalah dah janji dengan Balqis nak makan sama hari ni. Kau tak apa, kan?” Dhamir sudah berpaling menghadap Naura semula.
            Naura paksa seulas senyuman. “Tak apa, aku boleh makan dengan kawan-kawan lain.”
            “Betul ni?” Dhamir seakan-akan ragu.
            Naura mengangguk. “Betul, kau pergilah dengan Balqis tu. Kang merajuk pulak dia,” ujarnya sambil tersenyum nipis. Siapa Balqis di antara mereka? Oh, Balqis itu kekasih hati Dhamir. Sudah pastilah Balqis akan menang tanpa bertanding. Dan Naura tidak mahu membuat Dhamir memilih antara dia dan Balqis sebab dia tahu Dhamir akan pilih Balqis dan itu hanya akan buatkan hatinya semakin terluka.
            Dhamir gelak kecil. “Nanti malam kita lepak sama, okey?”
            “Err... tak kut. Aku nak kemas barang lagi sikit. Esok dah nak balik,” dalih Naura.
            “Sure ke ni?”
            Naura angguk lagi.
            “Okay, then. See ya.” Dhamir mengangkat sedikit tangannya lalu berpusing mendapatkan Balqis yang setia menunggu.
            Naura hanya memerhati Balqis mencapai lengan Dhamir dengan manja lalu mereka berdua berlalu pergi dengan senyuman mekar pada bibir masing-masing.
            Naura menyelitkan semula gambar itu ke dalam buku notanya lalu buku itu ditutup rapat. Dia bangun dari katil. Tujuan dia datang ke bumi Korea ini untuk berjalan-jalan mencari ketenangan dan melepaskan penat belajar yang masih belum hilang. Jadi tak ada guna baring saja mengenangkan kisah cinta yang tidak kesampaian. Pathetic sangat bunyinya. Lalu dia keluar dari bilik menuju ke bilik mandi untuk membersihkan diri.
            Naura keluar dari Itaewon Inn setelah selesai solat zuhur yang dijamakkan sekali dengan waktu asar. Dia tidak pergi jauh, cuma berjalan-jalan di sekitar Itaewon Market untuk melihat-lihat suasana sekitar dan barang-barang yang dijual. Sebelum turun tadi, sempat dia membalas kiriman pesanan yang masuk ke peti WhatsAppnya. Daripada siapa lagi kalau bukan adik-beradik dan kawan-kawan yang sibuk mahu tahu apa yang sedang dia lakukan di bumi Seoul ini. Sempat juga dia meminta adik-beradiknya memaklumkan kepada ibunya tentang dirinya yang selamat dan tiada apa yang perlu dirisaukan.
            Cuaca ketika itu tidak terlalu sejuk memandangkan musim bunga sudah sampai ke penghujungnya. Naura mengeluarkan buku nota dari beg sandangnya bersama sebatang pen. Apa saja yang melintas di ruang mata dan dirasakan menarik, semua akan dicatat dalam buku nota itu. Well, the perks of being a writer, bisik hatinya sendiri. Nanti balik ke Malaysia, bolehlah dia tulis novel baru berlatarbelakangkan Korea. Tak gitu?
            Selepas puas jalan-jalan di kawasan itu, Naura berhenti makan di restoran Murree Muslim Food. Nasib baik ada logo halal terpampang di depan restoran itu jadi Naura tak ragu-ragu untuk mencuba makanan di situ. Kata orang, kalau datang ke Korea wajib cuba kimchi. Namun bagi Naura yang semestinya tak tahu apa-apa tentang Korea, terutamanya artis-artis yang menjadi kegilaan remaja masa kini, dia cuma merasa apa yang terhidang di depan mata.
            “Hmm... not bad,” komennya sendiri.
            Selesai makan, Naura turun ke stesen subway. Matanya fokus membaca peta yang diambil dari internet sebelum datang ke situ. Dia mahu ke Myeong Dong Market. Mengikut apa yang dia baca dalam blog-blog pelancong yang pernah datang ke Korea, itu adalah antara tempat shopping yang murah. Betul atau tak, biar dia sendiri tengok nanti.
            Puas terkial-kial seorang diri mencari arah, Naura tiba juga di Myeong Dong Market. Ketika dia sampai, cuaca sudah semakin gelap. Angin petang yang sudah hampir ke senja semakin dingin mengenai tubuh. Naura menaikkan hood di belakang baju peluhnya apabila terasa hujan rintik-rintik mula turun. Langsung dia tak terfikir nak bawa payung atau baju hujan tadi. Nasiblah.
            Berjalan sambil meninjau-ninjau barang di situ, sudahnya Naura cuma membeli sebuah muk dengan gambar artis CN Blue. Kalau ditanya siapa CN Blue itu, memang satu haram pun Naura tak tahu. Tapi disebabkan kawannya Hanis memang gilakan CN Blue dan siap pesan kalau ada jumpa barang dengan gambar CN Blue, tolonglah beli. Perkataan ‘tolonglah’ itu yang buatkan Naura jadi tak sampai hati nak menolak.
            Hujan semakin lebat. Lalu Naura putuskan untuk pulang ke Itaewon Inn saja. Dia turun semula ke stesen subway dan mengambil tren di line 4. Sementara menunggu, sempat lagi dia mengeluarkan buku nota dari dalam beg untuk mencatat sesuatu. Tren sampai lima minit kemudian. Naura memberi laluan kepada mereka yang di dalam tren itu untuk keluar dulu sebelum dia terus masuk. Dek kerana terlalu ramai orang ketika itu, tubuhnya terlanggar bahu seseorang menyebabkan dia hampir hilang imbangan badan. Buku nota di tangan terlepas jatuh. Terasa ada tangan memegang lengannya, Naura segera berpaling.
            Seorang lelaki sedang memandangnya. Perasan matanya jatuh pada lengannya, lelaki itu segera melepaskan pegangan. “Sorry, I just wanted to help. I didn’t mean to...”
            “It’s okay,” balas Naura pantas. Dia berdiri sambil berpegang di tepi pintu. Tren mula bergerak. Langsung dia terlupa tentang buku yang jatuh tadi.
            Lelaki itu masih memerhati. Kalau dilihat dari penampilan, memang sah gadis itu seorang Muslimah. Dari Malaysia? Indonesia? Tengok dari cara tudung yang dipakai, rasa-rasanya dari Malaysia. Namun untuk menegur, belum berkesempatan. Apatah lagi keadaan dalam tren itu tidak ubah macam dalam tin sardin. Terpandangkan buku nota di tepi bangku duduk, dia segera tunduk mengambilnya.
            Tren berhenti di stesen Chungmuro. Naura segera turun. Dari line 4, dia perlu mengambil tren di line 3 untuk pulang. Ketika menunggu tren, dia perasan lelaki yang memegangnya dalam tren tadi turut ada di situ. Naura berpeluk tubuh. Mula rasa tidak sedap hati. Cepatlah tren datang... Cepatlah...
            Sebaik saja tren yang ditunggu tiba, Naura segera menapak masuk. Dia cuba mengambil tempat sejauh mungkin dari lelaki tadi. Entah kenapa, hatinya rasa tidak sedap. Mungkin dia terlalu prejudis tapi lebih baik berjaga-jaga daripada menyesal di kemudian hari. Lagipun dia sekarang berada di negara orang, seorang diri pula tu. Seram terasa seluruh tubuh apabila benak mula diterjah perkara yang tidak elok.
            Tren berhenti di stesen Yaksu dan Naura segera turun untuk menukar tren di line 6 pula. Ketika masuk ke dalam tren, masih banyak tempat kosong yang ada. Naura segera duduk di salah satu bangku. Namun dia terkejut apabila lelaki tadi tiba-tiba duduk di sebelahnya.
            Lelaki itu tersenyum. “Are you Malaysian?” soalnya.
            “Yes?” balas Naura ragu-ragu. Masih jelas riak terkejut pada wajahnya.
            Lelaki itu senyum lagi. “Saya Aashiq, Malaysian jugak.”
            “Oh!” Naura terkejut lagi. “Saya ingatkan awak local...” Dia tergelak kecil. Malu dengan kebodohan diri sendiri. Mestilah lelaki tu pandang dari tadi sebab dia pun orang Malaysia. Orang Malaysia jumpa orang Malaysia yang lain di negara Korea ni, tak ke rasa teruja? Tapi kenapa dia rasa lelaki itu orang tempatan? Sebab kulit mukanya yang putih kemerah-merahan dan wajahnya yang sedikit kecinaan. Jadi sebab itulah Naura langsung tidak terfikir yang Aashiq tu orang Melayu.
            “Awak?” Aashiq bertanya lagi.
            “Naura,” balas Naura sepatah.
            Aashiq mengangguk. “Buat apa kat sini? I mean, awak datang bercuti ke? Sorang?”
            Naura mengangguk. “Aah.”
            “Sorang? Beraninya...” Ada nada kagum dalam suara Aashiq.
            Naura ketawa kecil. Mula rasa selesa berbual dengan lelaki itu. “Dah lama teringin nak travel sorang-sorang. Dah ada peluang, takkan nak lepaskan?”
            Aashiq mengangguk lagi. Riak kagum masih jelas terpeta pada wajah. “Stay mana?”
            “Itaewon.”
            “Oh, samalah. Saya pun nak balik Itaewon ni.”
            “Patutlah asyik sama tren aje dari tadi. Saya ingat orang Korea mana yang ikut saya dari tadi,” gurau Naura membuatkan Aashiq ketawa. Penumpang-penumpang yang lain tertoleh-toleh ke arah mereka namun kebanyakan mereka masih khusyuk menghadap gajet masing-masing dengan telinga disumbat earphone.
            “Awak pun bercuti ke?” Naura memulangkan soalan. Pelik, biasanya dia susah nak berbual dengan orang yang baru dikenali. Apatah lagi dengan orang lelaki. Mungkin sebab cara Aashiq yang nampak ikhlas menegur. Amboi, padahal tadi bukan main lagi fikir bukan-bukan tentang lelaki itu.
            “Tak. Saya kerja kat sini,” jawab Aashiq. Bibirnya tidak lekang dengan senyuman manis.
            “I see...” Naura terangguk-angguk.
            Tren berhenti di stesen Itaewon. Aashiq mempersilakan Naura turun sebelum dia mengikut di belakang. Keluar dari stesen, Naura berpaling semula ke belakang mencari Aashiq.
            “Nice meeting you,” ucap Naura ikhlas.
            Aashiq tersenyum. “Me too.”
            Naura mengangguk.
            “Boleh saya tahu awak stay mana?”
            “Itaewon Inn. Kat sana.” Naura menuding jarinya ke arah asrama tempat dia menginap.
            “Oh, saya tahu yang tu. Yang owner dia mat saleh tu, kan?”
            Entah kenapa, Naura ketawa mendengar tekaan itu. Kemudian dia mengangguk.
            “Saya pergi dulu. Bye.” Naura melambai kecil sebelum berlalu.
            Aashiq turut sama melambai. Setelah kelibat Naura semakin menghilang, barulah dia berlalu pulang ke rumah sewanya. Masuk ke bilik, Aashiq baring di tilam. Ketika itulah baru dia teringat tentang buku nota yang dia yakin kepunyaan Naura. Cepat-cepat dia keluarkan buku itu dari dalam begnya. Memang dia masukkan buku itu dalam beg tadi sebab takut terjatuh lagi. Tapi langsung terlupa untuk pulangkan buku itu kepada tuannya semula.
            Memandang buku itu, hati jadi meronta-ronta tak semena-mena. Puas dia menahan, hati tetap memujuk supaya dia membelek isi kandungan buku itu. Lalu, helaian pertama diselak.

15 Mei, 2011
Encik D, hari ni hari first aku kat U tau! Aku baru daftar masuk Kolej Jasmine UiTM Puncak Perdana dan kejap lagi ada orientasi. Aku tak kisah pasal semua tu sebab aku tahu Dhamir akan sentiasa ada dengan aku. Aku dengan dia bukan cuma satu kampus, satu fakulti, tapi jugak satu course! Kau tak rasa ke yang tu macam petanda yang aku dengan dia ada jodoh? Kan? Aku rasa, dah sampai masanya untuk aku confess kut. Dah banyak kali aku try tapi asyik tak jadi aje. Aku janji, lepas habis aje orientasi ni, aku akan confess kat Dhamir yang aku cintakan dia!

25 Mei, 2011
Encik D, aku sedih. Aku rasa aku macam baru lepas nangis satu baldi. Tak pun, satu tangki besar macam kat kolej ni. Aku dah bagi tahu Dhamir aku cintakan dia tapi... dia cakap dia tak pernah anggap aku lebih daripada seorang kawan baik. Habis selama ni dia baik dengan aku kenapa? Sebab nak mainkan aku? Atau sebenarnya aku yang syok sendiri? Kalau dia tak ada perasaan kat aku, kenapa dia perlu bagi harapan kat aku?

            Dan Aashiq terus hanyut membaca helaian demi helaian...

HABIS segala isi beg diselongkar namun buku yang dicari tetap tidak ditemui. Naura terhenyak di tepi katil. Jantung berdegup laju tanpa arah. Mana buku tu? Mana diari tu? Mana? Ya Allah... Mukanya diraup dengan tapak tangan. Kemudian dia baring di katil. Otak tidak dapat berhenti berfikir ke mana hilangnya buku itu.
            Jatuh kat mana-mana ke? Kalau jatuh dan ada orang Korea jumpa, bukannya dia orang boleh baca pun. Jadi, jangan risau okey? Dia terus memujuk hati sendiri.
            Tak, itu bukan masalahnya. That’s not the point. Masalahnya buku tu bermakna sangat-sangat untuk aku. Segala rahsia, luahan hati, coretan draf untuk buku aku, semua ada dalam tu! Kalau hilang, apa aku nak buat?
            Naura pejam mata rapat-rapat. Terasa ada air hangat yang tiba-tiba menitis keluar, membawa fikirannya mengingati kisah yang telah lama dibuang dari kotak memorinya.
            “Ada apa kau tak sabar sangat nak jumpa aku ni? Gaya macam setahun tak jumpa. Padahal hari-hari kut.” Dhamir ketawa, sedikit mengejek.
            Naura buat tidak peduli. Dia duduk di gazebo tepi blok lima itu lalu menarik nafas dalam-dalam. Dhamir di sebelah setia menunggu, sudah tidak sabar-sabar mahu tahu apa tujuan Naura mahu bertemu dengannya.
            “Aku...” Naura menggaru kepala yang ditutupi tudung. Hati yang gelisah cuba ditenangkan. Dia perlukan kekuatan untuk meluahkan isi hatinya ketika itu.
            “Kalau aku bagi tahu, kau jangan gelak tau?” ujar Naura lambat-lambat. Matanya menjeling mencari reaksi Dhamir.
            Dhamir mengangguk. “Apa dia?”
            “Aku... sebenarnya... aku...”
            Dhamir masih setia menunggu.
            “Aku... aku suka kau...” luah Naura akhirnya.
            Dhamir terkelip-kelip. “Suka aku?”
            Naura mengangguk. “Maksud aku, aku... aku cinta... Aku cintakan kau...”
            Dhamir terdiam terus. Mata yang berkelip kini lurus merenung wajah Naura. Ada riak tidak percaya dan sedikit terpinga-pinga di situ. “Kau cakap apa ni, Ra?”
            “Aku... Aku tak main-main, Mir.” Naura telan liur. Diberanikan diri merenung wajah Dhamir. Ketika itu, hatinya mula rasa tidak sedap. Seakan-akan terbayang-bayang penolakan yang bakal didengar daripada Dhamir. Mula timbul rasa menyesal kerana berani meluahkan perasaannya kepada lelaki itu.
            Dhamir menggeleng-geleng. Ada senyuman kecil di bibirnya. Senyuman yang sangat pahit dan tawar. “Ra, aku tak tahu dari mana boleh datang ayat ‘aku cintakan kau’ tiba-tiba ni tapi yang pasti... aku...”
            “Kau tak ada perasaan sama dengan aku eh?” Naura menunduk. Wajahnya memerah. “Tak apalah aku...”
            “Naura...” Dhamir memanggil, sekali gus menghalang Naura daripada beredar pergi.
            Naura berdiri tegak di tepi gazebo itu. Mujur kawasan di situ lengang. Kalau tidak, entah mana nak disorok muka. Bawah gazebo? Atas bangunan kolej? Dalam rumah felo?
            Dhamir ikut berdiri. Rasa terkejutnya sendiri masih belum hilang. Sungguh dia tidak menyangka yang Naura ada menyimpan perasaan terhadapnya. Sangkanya selama ini hubungan mereka hanya berdasarkan persahabatan. Dia ke yang tersilap membuat percaturan hinggakan Naura boleh berfikiran begitu?
            “Kau ada apa-apa nak cakap ke? Aku nak balik bilik ni...” Naura menundukkan kepala. Malu. Segan. Rasa diri sendiri bodoh. Semua perasaan ada.
            “Ra, aku tak naklah sebab apa yang kau bagi tahu aku tadi tu kita jadi awkward pulak tiba-tiba. Kita still kawan kan?” tanya Dhamir. Dia jadi tidak sedap hati melihat Naura begitu.
            Naura mengangguk perlahan. Kemudian tanpa berkata apa-apa lagi, dia segera berlalu meninggalkan Dhamir di situ.
            Dan hari berikutnya ketika bertemu Dhamir, Naura memberikan lakonan terbaik untuk menutup rasa malu yang masih bersisa. Dia juga bersyukur sebab Dhamir tak pernah mempermainkan perasaannya terhadap lelaki itu. Malah sekali pun Dhamir tidak pernah mengungkit soal itu. Walaupun dia jelas menolak, sekurang-kurangnya perasaan sayang untuk seorang sahabat tetap ada.
            Itu kali pertama Naura meluahkan perasaannya dan selepas dua tahun di universiti, Dhamir sendiri sudah hampir lupa yang Naura pernah mengaku cinta kepadanya. Baginya, ketika itu mereka berdua masih belum matang. Masih lagi remaja yang percayakan wujudnya happy ending untuk kisah cinta monyet.
            “Kau tak nak ada girlfriend ke?” tanya Naura malam itu ketika mereka lepak bersama di KFC Plaza Alam Sentral. Naura yang paksa Dhamir belanja cheesy wedges.
            “Buat apa? Nanti kalau aku ada girlfriend, kau sunyi pulak aku tak ada nak teman.” Dhamir ketawa sendiri dengan jawapannya.
            Naura mencebik walhal hati rasa terhiris. “Kalau kau ada girlfriend, aku carilah boyfriend untuk aku sorang. Tak susah pun.”
            Jawapan yang buatkan Dhamir ketawa besar.
            “Kenapa? Ingat aku tak laku ke?” Naura tak puas hati.
            “Ada ke tak lelaki yang tahan dengan kau ni? Aku aje yang betul-betul kenal kau luar dalam tau?”
            “Okey, kita tengok eh. Kalau aku dapat boyfriend dulu sebelum kau dapat girlfriend, itu maknanya aku menang,” balas Naura tak mahu kalah. Padahal hati mula sedih. Macam mana nak cari boyfriend kalau lelaki yang diharapkan akan jadi boyfriend dia adalah lelaki yang sedang duduk di depannya itu sambil menyedut air 7up? Tak. Dhamir tak pernah mengerti soal itu.
            “Kau tak payahlah susah-susah nak bet dengan aku, Ra. Aku takkan ada girlfriend selagi kau sendiri tak ada boyfriend,” ujar Dhamir.
            “Kenapa pulak?” Naura kerut kening. Tak berani nak bayangkan lebih-lebih, nanti dicop syok sendiri lagi.
            “Sebab aku sayang kaulah. Aku nak pastikan boyfriend kau tu betul-betul boleh jaga kau, bukan setakat nak kau sebab nak buat main, boleh jadi suami yang baik untuk kau, baru aku boleh lepaskan kau dengan hati yang tenang.” Dhamir tersenyum penuh makna.
            Kata-kata itulah yang membuatkan Naura semakin jatuh cinta kepada Dhamir. Namun untuk meluahkan sekali lagi, tidak mungkin. Dia sudah puas mengajar hati untuk memandang Dhamir sebagai seorang sahabat, bukan memendam anganan dalam diam untuk memiliki lelaki itu.
            Sehinggalah pada suatu hari ketika Naura ke perpustakaan untuk mencari bahan rujukan untuk tugasannya, dia ternampak Dhamir bersama seorang perempuan. Pada mulanya Naura hanya perhatikan dari jauh tapi apabila keadaan semakin menyakitkan mata yang memandang dan hati yang menahan, dia akhirnya keluar dari perpustakaan itu. Ditahan air matanya agar tidak gugur sehinggalah dia sampai di tandas.
            Pagi tadi sebelum ke kelas, dia sempat menghantar pesanan kepada Dhamir untuk berjumpa di kandang memandangkan mereka tidak sama kelas. Tapi Dhamir kata ada hal yang perlu diuruskan, tak sangka pula hal yang dimaksudkan itu bermesra dengan perempuan lain di perpustakaan. Naura tersandar pada pintu tandas dengan sepasang mata yang merah. Dia cuba untuk positif, memujuk hati untuk tidak terlalu cepat membuat telahan yang bukan-bukan. Tak mungkin Dhamir tipu. Tak mungkin. Dia memujuk hati untuk terus percayakan Dhamir. Dan ternyata, hatinya akur.
            Namun setelah Dhamir menghubunginya malam itu supaya dia turun ke gazebo sebab ada hal yang perlu dibincangkan, kepercayaan Naura musnah seratus-peratus.
            “Sebelum aku cakap ni, aku nak mintak maaf dulu dengan kau.” Dhamir menggosok-gosok tapak tangannya sendiri.
            “Kenapa dengan kau ni? Cuba bawak bertenang. Gelisah semacam aku tengok.” Naura ketawa melihat tingkah Dhamir itu. Tak pernah-pernah dia tengok Dhamir begitu sebelum ini.
            Dhamir mengurut batang tengkuknya. “Aku... Aku rasa aku...”
            “Kau rasa kau apa?”
            “Aku rasa... aku macam dah jatuh cinta...”
            Senyuman Naura memudar perlahan-lahan. Jatuh cinta?
            “Dengan Balqis...”
            Hati terlalu pedih sampaikan Naura tidak mampu bertanya siapa Balqis itu.
            “Junior aku. Maksud aku, junior kita. Dia baru masuk sini sebulan yang lepas,” jelas Dhamir tanpa ditanya. Fikirannya terlalu sesak dengan bayangan wajah Balqis sampaikan dia tidak nampak riak terluka pada wajah Naura.
            “Oh...” Naura menelan liur. Matanya dikelip-kelipkan, menahan air mata. “Woww!”
            “Itu aje kau boleh cakap?”
            “Dah tu nak cakap apa lagi? Aku terkejut!” Naura pura-pura ketawa. Namun Dhamir tidak mampu mendengar tawa yang penuh kepalsuan itu.
            “Kau rasa apa aku patut buat?” tanya Dhamir. Riaknya jelas bingung.
            “Kau tanya aku yang tak pernah bercinta ni?”
            “Kau kan penulis novel. Mesti kau tahukan apa aku patut buat?”
            “Novel tu cuma khayalan. Kau ni realiti. Tak sama,” balas Naura. Padahal itu cuma alasan semata. Dhamir yang dia cinta, jadi macam mana dia nak tolong Dhamir bersatu dengan gadis lain? Itu namanya menoreh luka pada parut sendiri yang masih belum kering.
            Dhamir mengeluh panjang. Dia mendongak ke langit kelam, seolah-olah mencari jalan penyelesaian di situ.
            “Kau luahkan ajelah kat dia. Mana tahu dia pun suka kau,” ujar Naura tanpa nada. Ditahan sekuat hati sebak yang kian merajai jiwanya kala itu.
            Dhamir menoleh. “Kau yakin?”
            Naura jongket bahu. Tak berani meneka. Tak mahu menyakitkan hati sendiri yang sudah sedia terluka.
            “Tapi Ra... aku dah janji dengan kau yang aku tak nak ada girlfriend selagi kau belum ada boyfriend,” ujar Dhamir. Janji yang dibuat itu juga seolah-olah mengikat dirinya sendiri.
            Naura melepaskan nafas panjang, kemudian ketawa kecil. “Tu hal kecik ajelah. Lagipun, kalau kau sendiri dah suka kat Balqis tu, takkan aku nak halang?”
            “Jadi kau tak kisah kalau aku mungkir janji?”
            Hati kata ya, aku kisah. Tapi mulut kata...
            “Tak, aku tak kisah. Asalkan kau sendiri bahagia.”
            “Thanks, Ra. Kau memang sahabat aku dunia akhirat. Nanti aku belanja kau KFC lagi.” Dhamir tersengih. Lega.
            Naura mencebik. “Dahlah, aku nak pergi buat assignment. Bye.” Dan ketika berjalan pulang ke bilik, setitis air matanya gugur ke pipi. 

SEPASANG mata Aashiq masih lagi fokus menatap helaian buku di tangan.
23 November, 2012
Minggu lepas Dhamir janji nak belanja aku makan KFC, tapi pagi tadi bila aku call ingatkan dia, rupa-rupanya dia ada kat KL, temankan Balqis tengok wayang. Sebelum ni dia tak pernah lupa janji dia, tapi sejak dia dengan Balqis, dia selalu lupa. Aku nak merajuk tapi aku tahu aku tak ada hak. Antara aku dengan Balqis, dah tentu dia akan pilih Balqis. Dan kalau aku dan Balqis merajuk, dah tentu dia akan pujuk rajuk Balqis dulu. Aku? Entah dia ingat lagi atau tak.

            Buku itu ditutup lalu diletakkan di tepi tilam. Dia tahu dia tak sepatutnya membaca diari gadis itu, apatah lagi dia baru kenal Naura tak sampai satu hari. Itu namanya menceroboh privasi. Tapi entah kenapa semakin dia baca, semakin hatinya terasa sesuatu. Sesuatu yang sangat halus tiba-tiba menyentuh hati.

PUKUL 9.00 pagi, Naura keluar dari Itaewon Inn dan dia terkejut melihat Aashiq tercegat di depan pintu. Lelaki itu tersenyum manis ke arahnya sambil sebelah tangan memegang satu beg plastik.
            “Aashiq... awak buat apa kat sini?” tanya Naura dengan nada hairan.
            “Hari ni saya cuti, jadi biar saya jadi tour guide awak. Okey tak?” Aashiq senyum lagi.
            Naura ternganga sedikit. Kemudian dia tertawa kecil. “Serius?”
            Aashiq mengangguk. “Shall we?”
            Naura mengangguk tanpa berfikir panjang.
            “Dah plan nak pergi mana hari ni?”
            “Hmm... Insadong. Awak tahu tempat tu?” Naura menoleh ke sebelah sambil berjalan.
            “Seoul ni dah macam kampung saya tau?” balas Aashiq membuatkan Naura tergelak kecil.
            “Okey...”
            “Awak tak kisah naik tren aje, kan?” tanya Aashiq ketika mereka menunggu tren di stesen.
            Naura tersenyum. “Habis tu semalam awak nampak saya naik apa? Bukan tren jugak?”
            Aashiq menggaru kepalanya sendiri. Terkena. Sekali lagi Naura tergelak. Tren tiba lalu mereka pun sama-sama masuk ke dalam.
            “Kawan saya cakap dekat Insadong barang-barang murah. Betul ke?” tanya Naura sambil menoleh ke arah Aashiq yang duduk di sebelahnya.
            “Dia punya souvenir agak murahlah kut. Tapi entahlah, saya bukannya pernah shopping kat situ pun. Datang sini sebab kerja bukan sebab nak bercuti,” jawab Aashiq.
            Naura terangguk-angguk.
            “Worst tour guide ever, huh?” bisik Aashiq.
            Naura tergelak.
            “Oh ya, kawan awak ada yang pernah datang sini?” soal Aashiq pula.
            “Hmm... kawan maya,” jawab Naura.
            Aashiq mengecilkan mata.
            “Kawan kat Facebook. Tak pernah jumpa face to face,” akui Naura. Untuk seorang penulis sepertinya, sudah pasti ada ramai rakan maya. Yang selalu bergelak ketawa bersama di Facebook tapi ironinya tak pernah berjumpa pun.
            “I see.” Aashiq mengangguk faham.
            Ketika mereka tiba di Insadong, langit gelap menandakan hari akan hujan. Naura merapatkan sweater ke dada lalu berpeluk tubuh sambil berjalan.
            “Awak tak sejuk ke?”
            “Tak sangat.”
            “Oh lupa, Seoul kan kampung awak,” balas Naura sedikit menyindir.
            Aashiq ketawa.
            “Awak nak beli apa kat sini?” tanya Aashiq.
            “Souvenir. Macam... magnet fridge ke, keychain ke...”
            “Come, follow me.”
            Naura hanya ikut langkah kaki Aashiq masuk dari satu kedai ke satu kedai. Dia hanya diam mendengar Aashiq bercakap dengan penjual di situ. Apa yang dicakap pun entahlah, bukannya dia faham pun. Sudahnya dia cuma menghulur duit.
            “Awak memang pandai cakap Korea eh? Dah berapa lama duk sini?” tanya Naura.
            “Tak adalah, sikit-sikit tu bolehlah.” Aashiq membalas malu-malu.
            “Berapa lama duk sini?” Naura sengaja mengulang soalannya.
            “Two years and still counting.” Aashiq tersenyum.
            Naura mengangguk-angguk faham.
            “Jom, kita makan dulu,” ajak Aashiq.
            “Nak makan kat mana?” Naura pelik.
            Aashiq angkat tinggi plastik di tangan kirinya. “Turkey kebab. Saya ada dua. Jom.” Dia mengajak Naura duduk di atas sebuah bangku untuk makan. Naura hanya mengikut tanpa banyak bunyi.
            “Awak belanja saya ke ni?” tanya Naura.
            “Lebih kuranglah.”
            “Kamsahamnida, tour guide yang baik hati,” ucap Naura.
            Aashiq ketawa kecil. Naura ikut sama tersenyum sebelum mula menyuap makanan di tangan.
            “So... tell me about yourself,” ujar Aashiq. Dia mahu tahu lebih tentang gadis itu, bukan cuma daripada kisah yang tergarap dalam diarinya.
            “I thought we already passed the ice-breaking session,” jawab Naura.
            Aashiq tersenyum. “Come on,” pintanya lagi. Benar-benar mahu tahu.
            “Okey...” Naura menghabiskan isi di dalam mulut sebelum mula bersuara. “Saya baru habis final exam bulan lepas. So saya datang sini sebab nak tenangkan fikiran, nak lepaskan tension belajar yang belum hilang sepenuhnya lagi.”
            “Tenangkan fikiran sebab?” duga Aashiq.
            “Macam saya cakap tadi, tension belajar.”
            “Oh... ingatkan ada sebab lain,” ujar Aashiq sambil menundukkan kepala.
            “Kenapa fikir macam tu?” Naura hairan.
            Aashiq kembali angkat muka. Cepat-cepat dia menggeleng. “Tak ada apalah.” Kemudian dia tersenyum.
            “So sekarang umur awak?”
            “Cuba teka.”
            “Around... 23, 24?”
            “I take the first one.”
            Aashiq ketawa kecil.
            “Awak?” Naura memulangkan soalan. Tak adillah kalau dia saja yang bercerita.
            “Macam yang saya cakap, datang sini sebab kerja. Saya ada dalam tiga tahun lagi kat sini lepas tu baru boleh balik Malaysia. Maksud saya, sambung kerja kat sana,” jelas Aashiq.
            “Umur?” Giliran Naura pula bertanya.
            “Cuba teka.” Aashiq tersenyum-senyum.
            “Around... 26, 27?”
            “I take the second one.”
            Dan Naura terus ketawa.
            “Nak makan aiskrim tak?” Aashiq bertanya sesudah mereka selesai makan.
            “Aiskrim?” Naura sudah mula teruja.
            “Yup. Kat sana ada jual.” Jarinya dituding ke arah kedai menjual aiskrim.
            “I would love to try it,” jawab Naura.
            Aashiq terus mengajak Naura masuk ke kedai itu. Naura memilih aiskrim perisa coklat dan vanila. Dengan konnya yang sangat panjang dan melengkung, Naura betul-betul teruja nak merasa. Tinggal lagi tak melompat aje sebab gembira sangat.
            “Awak, tolong ambik gambar saya boleh?”
            “Boleh. Bak sini kamera,” pinta Aashiq.
            Naura menghulurkan iPhonenya kepada Aashiq. Dia tersenyum memegang aiskrimnya untuk dirakamkan Aashiq melalui kamera telefon pintarnya.
            “You look cute,” puji Aashiq.
            Naura sekadar tersenyum. Tersipu dipuji begitu.
            “Ni macam mana nak habiskan ni? Panjang sangat.” Naura ketawa dengan soalannya sendiri.
            “Cuba makan dulu. Mesti habis punya,” balas Aashiq. Dia tersenyum melihat tingkah Naura. Nampak sangat comel di matanya.
            Naura menggeleng-geleng dengan muka yang dikerutkan. “Memang tak habis, trust me. Awak makan sikit ya?” pujuknya. Sengaja buat suara lembut dan muka comel.
            Aashiq mengalah akhirnya. Aiskrim itu diambil lalu dipatahkan dua. Aiskrim di dalam kon itu mengalir keluar lalu terkena baju kemeja yang dipakai Aashiq.
            “Ops!” Naura cepat-cepat keluarkan tisu dari beg sandangnya. “Here...” Tanpa berfikir panjang, baju Aashiq segera dikesat dengan tisu itu.
            Aashiq tidak sempat menghalang. Sudahnya dia hanya diam menunggu Naura selesai mengesat bajunya. Ketika tersedar situasi yang sedang berlaku, Naura segera angkat muka. Masing-masing diam. Lalu cepat-cepat Naura menjauhkan badannya.
            “Sorry...”
            “It’s okay. Nah, bahagian awak.” Satu bahagian kon itu dihulurkan kepada Naura.
            “Thanks.” Naura mengambil. Kemudian dia berpusing dan menonong berjalan ke depan. Hati terasa lain macam. Ya Allah... kenapa tiba-tiba aje ni?
            Sementara Aashiq di belakang juga bereaksi serupa. Masing-masing cuba menahan rasa janggal yang tiba-tiba hadir. Melihat Naura elok duduk di bangku menghabiskan aiskrim, Aashiq ikut duduk.
            “Not bad,” ujar Naura. Sekadar menutup rasa gugup yang tiba-tiba muncul.
            “Tapi saya dapat bahagian coklat. Awak tak kisah ke?” tanya Aashiq.
            “Tak apa. Vanila pun best apa?” Naura tertawa kecil.
            Aashiq tersenyum. Lega kerana tidak lagi janggal macam tadi. Mereka cuma duduk di situ, menghabiskan aiskrim sambil berbual-bual kosong. Habis aiskrim di tangan, Naura segera bangun.
            “Hui... penat nak habiskan! Sejuk pulak tu,” bebelnya sambil menggelengkan kepala.
            Aashiq tersenyum. Ketika itulah dia terasa ada titisan hujan mengenai kepalanya. “Dah hujan...”
            “Huh?” Naura terkejut. Serentak itu kepalanya mendongak ke langit. “A’ahlah, dah hujan! Dahlah saya lupa lagi nak bawak payung!”
            Aashiq mengeluarkan payungnya dari dalam beg. “Here, use mine.”
            Naura berpaling. “Awak tak kisah?”
            Aashiq menggeleng.
            “Tak apa, kita kongsi. Hmm... memandangkan awak lagi tinggi daripada saya, jadi awak pegang.” Sesuka hati Naura memberi arahan.
            Aashiq tersenyum lalu bersetuju saja. Ketika mula berjalan untuk pulang, iPhone Naura berbunyi menandakan ada pesanan masuk. Di Insadong memang ada free wifi, jadi tak hairanlah kalau ada pesanan WhatsApp yang boleh tembus ke telefon Naura.
            Aashiq mencuri pandang ke arah skrin telefon Naura. Kalau matanya tidak salah, nama yang tertera di situ adalah... Dhamir.
            Kau kat mana, Ra? Dah sampai sana tak contact aku pun kan? Ni yang nak sentap ni.
            Naura tidak membalas lalu kembali memasukkan telefon itu ke dalam poket seluarnya. Ingin sekali Aashiq bertanya kenapa, namun mulutnya terkunci rapat. Lagipun apa haknya nak bertanya? Dibuatnya nanti Naura pelik macam mana dia tahu pasal Dhamir, apa nak jawab? Tak pasal-pasal hubungan persahabatan yang baru terjalin itu berakhir begitu saja.
            “Sekarang kat sini selalu hujan. Lain kali nak keluar jangan lupa bawak payung tau?” Itu pula yang keluar dari mulut Aashiq.
            Naura berpaling sekilas ke arah Aashiq sebelum mengangguk. Ada seulas senyuman nipis di bibirnya.
            Waktu petangnya, Aashiq membawa Naura ke Namsan Tower, antara tempat yang ada dalam senarai Naura. Namun yang tak bestnya, terpaksa naik cable car yang sendat dan dipenuhi orang. Terpaksalah Naura berdiri berhimpit dengan Aashiq. Sudahlah dia gayat dan takut tinggi, terus pejam mata sampailah cable car itu berhenti di puncak.
            “Ruginya pejam mata. Bila lagi nak tengok view cantik macam ni.” Aashiq sengaja mengusik.
            Naura gosok mata sendiri. “Scary!”
            Aashiq ketawa. “Nak ambik gambar tak?”
            Naura tersenyum lalu keluarkan iPhonenye. “Tolong ya...”
            “Dah memang tugas tour guide.”
            Naura ketawa dengan jawapan itu.
            Mereka masuk ke dalam menara dan menaiki lif untuk sampai ke tingkat paling atas. Sempat lagi kedua-duanya bergambar sebelum naik ke atas. Naura teruja hendak membeli gambar yang sudah ditukar dengan background yang sangat cantik dan nampak nyata. Bukan cuma Naura, tapi Aashiq juga ikut beli.
            “Kenapa beli?” tanya Naura.
            “Buat kenangan. Mana tahu nanti rindu.”
            Jawapan yang buatkan Naura mencebik. Aashiq ketawa lalu mengikut Naura berpusing mengelilingi menara itu untuk melihat keindahan kota Seoul.
            “Serius cantik!” puji Naura. Subhanallah. Itu yang terdetik di hati ketika itu.
            “Nanti kita turun bawah, saya tunjuk awak mangga.”
            “Mangga?” Naura berkerut dahi.
            Aashiq mengangguk.
            Beberapa minit menghabiskan masa di atas menara itu, mereka akhirnya turun semula. Seperti yang Aashiq kata, terdapat satu tempat yang dipenuhi dengan mangga-mangga dan contengan nama. Ada juga yang selitkan gambar sekali dengan ucapan yang tak dapat difahami Naura. Dah tulis bahasa Korea, manalah dia nak faham. Nak baca pun tak reti.
            “Awak pernah letak mangga kat sini?” tanya Naura.
            Aashiq menggeleng.
            “Kenapa?”
            “Kalau tak silap saya, macam nak kunci cinta kita dengan yang tersayang kat sini. Kalau makwe pun tak ada, apa yang saya nak mangga?” balas Aashiq.
            Naura mengangguk-angguk lalu tergelak kecil. Adakah itu bermaksud Aashiq cuba memberitahu yang dia masih lagi single?
            Sementara Aashiq yang mendengar tawa itu, terasa hatinya indah tidak semena-mena.

MEREKA berpisah setelah di tiba depan tangga stesen. Setelah melambai, Aashiq kembali ke rumahnya. Masuk ke bilik, Aashiq terpandangkan buku berkulit hitam milik Naura. Dia duduk di tilam lalu mencapai buku itu dengan niat untuk menyambung bacaan. Seharian menghabiskan masa bersama gadis itu, hati terasa semakin kuat untuk lebih mengenali.

12 Januari, 2013
Kecil hati sangat-sangat dengan Dhamir. Minggu lepas dia janji nak tolong aku buat assignment. Dia mintak aku tunggu kat library lepas kelas, tapi sampai ke petang dia tak datang-datang. Bila aku call tak dapat, aku SMS pun dia tak reply. Bila dah bosan tunggu aku pun balik ajelah. Aku expect nanti-nanti dia akan call aku, mintak maaf ke, nak belanja aku KFC ke sebagai tanda maaf, tapi sampai ke sudah bayang dia tak nampak. Encik D, kau tahu bila dia call aku? Malam tadi! Itu pun dah dekat pukul 12, baru dia call aku. Dia mintak maaf sebab terlupa janji dia. Aku tak adalah tanya kenapa dia lupa sebab aku tahu jawapan dia mesti Balqis. Aku tak nak sakitkan hati sendiri yang dah memang sakit ni bila dia sebut nama Balqis nanti. Kejam ke aku sebab benci girlfriend kawan baik aku sendiri? Aku cakap aje aku okey sebab aku malas nak cakap panjang-panjang. Aku tipu cakap aku nak tidur padahal lepas dia letak phone aku terus nangis sorang-sorang. 

MALAM semakin larut. Sepasang mata Naura masih lagi menatap pesanan WhatsApp 
 kiriman Dhamir yang belum dibalas. Dia yakin Dhamir tahu yang dia sudah membaca mesej itu berdasarkan last seen yang jelas tertera pada profilnya tapi dia tetap mendiamkan diri. Kenangan bersama lelaki itu menjelma lagi di ruang ingatan.
            Disebabkan satu malam tu Naura menangis teruk, pagi esoknya dia demam sampai tak mampu nak bangun ke kelas. Tapi dia tetap gagahkan diri untuk ke klinik yang terletak di laman blok yang sama dengan biliknya. Dia malas nak minta kawan-kawan temankan memandangkan mereka pun ada kelas yang perlu dihadiri. Ketika duduk menunggu giliran, tiba-tiba Dhamir telefon. Dengan suara lemah dia menjawab.
            “Kau kat mana? Tak datang kelas ke?” tanya Dhamir. Nada suaranya jelas ingin tahu. Atau mungkin juga risaukan keadaan Naura ketika itu.
            “Aku ada kat klinik, demam.” Naura menjawab perlahan.
            “Demam? Laa... kenapa tak cakap?”
            “Kalau aku cakap pun, boleh kebah ke demam aku?” balas Naura sedikit sinis. Dhamir ketawa tak semena-mena. Naura tahu lelaki itu cuma menganggap dia bergurau walhal dalam keadaan sakit begitu, tak ada masa dia nak berjenaka dengan lawak tak seberapa itu.
            “Aku baru ingat nak ajak kau makan KFC lepas kelas nanti. Aku hutang kau cheesy wedges sebab aku lupa janji aku hari tu,” ujar Dhamir.
            Naura memejam matanya rapat-rapat. Sebak hadir lagi. Dalam keadaan lemah itu, perasaannya jadi makin sensitif. “Tak apalah, aku dah maafkan kau dah.”
            “Ah, aku nak belanja jugak. Kau demam teruk ke? Kalau macam tu aku pergi beli ajelah nanti. Aku bungkuskan untuk kau. Okey?” Nada suara Dhamir masih lagi ceria.
            Naura menggosok sebelah matanya. “Okey.” Sudahnya itu jawapan yang diberi, malas berbual panjang lagi. Dia mahu bertanya dengan siapa Dhamir mahu pergi, tapi tak jadi sebab dia yakin jawapannya sudah tentulah Balqis.
            Sampai ke petang dia berkurung di bilik, dengan harapan Dhamir akan telefon dan bagi tahu dia sudah pulang dari KFC dengan membawa cheesy wedges untuknya. Atau mungkin Dhamir akan kirimkan cheesy wedges itu kepada mana-mana rakan sebiliknya untuk disampaikan kepadanya. Atau paling tidak pun, bagi tahu yang dia akan bawa Naura ke KFC sesudah gadis itu pulih dari demamnya. Namun sampai ke malam, tiada satu khabar pun yang dia terima.
            Naura sedih sendiri. Dhamir mungkir janji lagi. Setiap kali ada Balqis, memang Dhamir akan lupa langsung tentang dirinya walhal dulu sebelum wujudnya Balqis antara mereka, dialah gadis yang paling bermakna dalam hidup Dhamir.
            Pintu bilik ditolak dari luar. Rakan sebilik Naura, Sue masuk dengan satu beg plastik di tangannya. “Ra, ni tadi Dhamir bagi kat aku, dia cakap suruh bagi kat kau.”
            Naura menoleh. Itu dia cheesy wedges yang ditunggu-tunggu dari tadi. Naura memaksa tubuhnya untuk duduk tegak di atas katil lalu mencapai plastik itu. “Thanks.”
            Naura membuka penutup kotak yang sudah pun leper. Isi di dalamnya pula sudah kemek dan sejuk. Naura mengeluh panjang. Keluhan yang penuh dengan rasa hampa. Satu kiriman SMS masuk ke telefon. Naura segera membacanya.
            Sorry lambat, tadi lepas pergi KFC aku jalan-jalan kat Setia City Mall dengan Balqis kejap. Kau makanlah ya.
            Naura rasa macam nak campak telefon itu ke dinding. Dia bukan marah sebab Dhamir lambat hantar cheesy wedges yang dijanjikan, bukan juga marah sebab cheesy wedges itu sudah hilang rupa dan rasa asalnya, tapi dia marah sebab Dhamir lebih memilih untuk menghabiskan masa bersama Balqis daripada bertanya sama ada dia sudah sihat atau belum. Padahal dulu setiap kali dia demam, Dhamir yang akan jadi orang yang paling risau tentang dirinya.
            Oh lupa, dia bukan siapa-siapa untuk Dhamir. Dhamir ada Balqis. Dia? Cuma seorang sahabat yang mungkin sekarang sudah jadi seorang kenalan biasa.
            Naura mengesat air mata yang basah di pipi. Kenangan yang tidak pernah gagal mengundang air matanya hingga ke saat itu. Dia memejam matanya rapat-rapat, cuba membuang bayangan wajah Dhamir daripada terus melekat di ruang ingatan. Pesanan WhatsApp kiriman Dhamir dibiarkan tidak berbalas. Biarlah, kalau cara itu mampu mengubat luka di hatinya sendiri.

PAGI hari ketiga Naura di bumi Korea, sekali lagi dia terkejut melihat Aashiq tercegat di depan pintu Itaewon Inn. Wajah lelaki itu nampak ceria dengan senyuman mesranya.
            “Awalnya tour guide saya tunggu hari ni,” gumam Naura sendiri.
            Aashiq tersengih. “Saya cuti lagi hari ni. Jom, saya bawak awak jalan-jalan.”
            “Saya tak menyusahkan awak ke?”
            “Nope.” Aashiq menggeleng laju. “Saya nak bawak awak pergi tempat paling comel!”
            “Ke mana?”
            Aashiq sekadar tersenyum sambil memberi isyarat supaya Naura mengikutnya.
            Dengan menaiki tren dan kemudian bas, mereka akhirnya tiba di Everland Theme Park. Naura ternganga melihat suasana di situ. Jelas riak teruja terlukis pada wajahnya. “This is the best thing ever happened to me!” kata Naura gembira. Lagi sikit dia nak melompat di situ.
            Aashiq turut gembira melihat senyuman riang Naura. Seolah-olah gadis yang berdiri di depannya itu gadis yang tidak pernah melalui luka dalam hidupnya. Dia senang melihat Naura tersenyum dan ketawa. Hatinya terasa dingin bak salju. “Saya ambik gambar awak.” Tangan kanan ditadah, bersedia mengambil telefon pintar Naura.
            Naura segera bersetuju. Sampai di Everland tapi tak ambil gambar banyak-banyak, memang rugi! Masuk saja ke taman tema itu, Naura segera mencatat apa yang melintas di matanya dalam   telefon pintarnya. Aashiq hanya memerhati penuh minat. Perasan renungan lelaki itu singgah di wajahnya, Naura segera berpaling.
            “Sorry, I lost my note book so I need to write here, in my phone,” jelas Naura dengan riak sedikit kelat. Risau juga kalau-kalau Aashiq fikir dia ralit berbalas pesanan dengan entah siapa-siapa. Tapi, kenapa pula dia perlu risau ya?
            “Write what?” Aashiq bertanya penuh minat.
            “Write apa-apa saja yang patut saya write. Dah dua hari saya cari buku tu tak jumpa-jumpa. Saya risau kalau jatuh kat mana-mana,” cerita Naura secara tidak langsung.
            “Penting ke buku nota tu?” Aashiq buat-buat bertanya walhal dia sudah tahu jawapannya.
            “It’s like a diary to me,” akui Naura. Ada senyuman nipis di bibirnya. Senyuman yang jelas menyembunyikan sesuatu daripada pandangan kasar Aashiq.
            “Tak sangka ada lagi orang tulis diari sekarang ni,” gurau Aashiq lalu tersengih.
            “Bukan cuma diari...”
            “Habis tu?”
            Naura mengerling ke wajah Aashiq. “Kalau saya bagi tahu, please jangan gelak.”
            Satu baris ayat yang membuatkan Aashiq tertawa.
“Belum apa-apa lagi dah gelak!”
            “Okey, okey sorry.” Aashiq mengawal tawanya.
            Naura menarik nafas sebelum bercerita. “Saya sebenarnya penulis novel. Jadi saya kena catat apa saja yang ada kat sekeliling saya yang sesuai untuk dijadikan story fabric. Sekarang saya kat Korea, dah tentulah ada banyak benda yang saya boleh tulis, kan?”
            Aashiq terangguk-angguk dengan riak penuh kagum. Dia sudah baca tentang itu dalam buku diari kepunyaan Naura dan sekarang apabila mendengar dengan telinganya sendiri, kekagumannya bertambah-tambah. “Awesome.”
            “Excuse me?” tanya Naura sebab dia tak dengar apa yang diucapkan Aashiq tadi.
            Aashiq tersenyum. “Saya cakap awak awesome.”
            Naura tersenyum nipis. “Define awesome,” ujarnya sambil menyambung langkah. Permandangan yang dipenuhi bunga-bungaan yang berwarna-warni benar-benar memukau pandangan. Senyuman Naura melebar.
            “Define awesome?” tanya Aashiq semula.
            “Yup, in one word.”
            “You.”
            Jawapan itu ternyata membuat Naura terkunci mulut. Terus wajah dipalingkan ke arah lain. Aashiq perasan reaksi itu. Melihat Naura cuba cover line, dia menyimpan senyuman.
            “Nak tengok hologram tak?” tanya Aashiq. Sengaja tukar topik.
            “Hologram?” Naura sudah menoleh ke arah Aashiq semula. Lega apabila Aashiq tukar topik.
            Aashiq mengangguk. “Jom.”
            Naura hanya mengikut langkah Aashiq ke arah booth K-pop Hologram. Artis pilihan ketika itu adalah Big Bang. Setelah mengambil pas, Naura segera mengikut Aashiq masuk ke dalam.
            “Awak minat Big Bang?” tanya Aashiq.
            Naura mencebikkan bibirnya lalu menggeleng. “Jangan tanya saya pasal artis Korea sebab mana-mana artis pun saya tak minat. Usahkan minat, kenal pun tak.”
            Aashiq ketawa. “Tak rasa ke macam datang Korea ni satu keputusan yang salah?”
            “Kenapa? Kalau tak layan K-pop, tak boleh datang Korea?” duga Naura.
            Aashiq sekadar tersenyum.
            Persembahan hologram sudah pun bermula. Naura terpegun melihat seolah-olah ahli kumpulan Big Bang benar-benar ada di depan mata. Pertama kali tonton hologram, dia betul-betul rasa macam ada di konsert yang sebenar-benarnya. Aashiq di sebelah tersenyum lagi melihat reaksi Naura. Tahu pun terpegun.
            Keluar dari booth itu, Aashiq mengajak Naura mencuba permainan yang lain pula sambil diselang-selikan dengan menangkap gambar di setiap sudut yang cantik dan menarik pandangan. Spooky Fun House, Sky Cruise, Safari World, Rio 3D, dari permainan untuk kanak-kanak sehingga ke dewasa, semuanya Naura cuba. Dan Aashiq cuma mengikut rentak gadis itu. Memang tujuan dia bawa Naura ke situ untuk membuatkan gadis itu gembira. Melihat senyuman riang di bibir Naura, dia ikut tersenyum.
            Everland memang besar dan sangat cantik. Sampai ke petang pun, Naura masih belum dapat mencuba semua permainan. Satu lagi yang menarik sebab surau untuk Muslim menunaikan solat turut disediakan. Kalau ikutkan hati, memang dia mahu terus di situ sampai ke esok, tapi mengenangkan badan yang penat dan tempat itu pun akan ditutup untuk hari itu, dia memutuskan untuk pulang saja. Andai satu hari nanti ada lagi peluang untuk Korea, Everland akan jadi tempat wajib untuk dia lawati.
            “Tentu awak rindu masakan Malaysia, kan?” tanya Naura setelah tiba di Itaewon.
            “Mestilah rindu, lagi-lagi masakan mak saya. Tapi tiap kali saya rindu, ada tempat saya boleh tuju,” jawab Aashiq.
            “Oh really?” Naura terkejut. “Ada kedai Malaysia kat sini?”
            Aashiq mengangguk. “Nak cuba?”
            “Would love to,” jawab Naura.
            Aashiq terus mengajak Naura ke restoran Savaro yang juga terletak di kawasan Itaewon. Harganya boleh tahan. Tapi Naura tidak kisah memandangkan perutnya sudah mengidam tomyam hasil air tangan chef Malaysia walaupun baru tiga hari dia di Korea. Baru tiga hari dah rindu. Kalau seminggu, entahlah nak cakap.
            Sebelum pulang, sempat lagi mereka berdua bergambar dengan tukang masak di restoran itu. Naura benar-benar gembira hari itu. Perasaan gembira yang sudah lama dia tidak rasai.
            Memandangkan hari sudah semakin larut malam, Aashiq memutuskan untuk menemani Naura sehingga sampai di depan Itaewon Inn. Suasana ketika itu sangat sejuk sampaikan Naura mengenakan sarung tangannya dek kerana tak tahan.
            “Thank you so much, Aashiq. I had so much fun today,” ucap Naura sambil tersenyum ikhlas.
            Aashiq membalas senyuman manis itu. “Sama-sama.”
            Naura melambai kecil, bersedia untuk masuk ke dalam. Namun belum sempat pintu kaca itu ditolak, namanya dipanggil membuatkan dia berpaling semula.
            “Can I see you again tomorrow?” tanya Aashiq. Hatinya sangat berharap dia akan mendengar jawapan ‘ya’ dari bibir Naura. Semakin mengenali gadis itu, semakin hatinya meronta untuk berada di sisi Naura, terus membuat gadis itu tersenyum dan tertawa gembira.
            “Awak tak kerja ke?”
            “I mean, malam esok. Boleh, kan?”
            Naura tersenyum kecil. Tidak berfikir panjang, dia terus bersetuju. “Okay, good night.”
            “Good night. Saya harap malam ni awak tidur lena, tak payah fikir pasal apa-apa yang buat awak sedih or sakit hati ke apa ke, baca doa sebelum tidur dan...”
            “Aashiq...” Panggilan Naura membuat Aashiq terdiam. “A simple ‘sweet dream’ is enough,” ucapnya.
            Aashiq tersenyum segan. Tak sangka Naura faham.
            “Bye.” Naura melambai kecil lalu terus masuk ke dalam. Sampai di bilik, Naura segera baring di katil membuang penat. Kalau malam-malam sebelumnya dia pasti akan terkenangkan Dhamir, tetapi malam itu wajah Aashiq yang terbayang-bayang di ruangan matanya. Bibir membuahkan senyuman. Hatinya terasa bahagia. Setelah sekian lama ‘rasa’ itu hilang dari hati, malam itu ‘rasa’ itu muncul semula. Kerana Aashiq.
            Sweet dream to you too, Aashiq. Bisik hati Naura.

NAMSANGOL HANOK VILLAGE menjadi destinasi pilihan Naura hari itu. Tak ada Aashiq untuk tolong ambil gambar, jadi dia cuma gunakan monopod yang dibawa bersama. Rasa seronok pula tengok orang Korea tertoleh-toleh pandang ke arahnya yang bergambar sakan dengan monopod. Selepas puas melawat tempat tradisional itu, dia melawat Dongdaemun Market. Souvernir untuk dijadikan cenderahati kepada rakan-rakan dan T-shirt dengan tulisan ‘I Love Korea’ dibeli untuk dibawa pulang kepada adik-beradiknya.
            Selepas itu, Naura ke Kwangjang Market untuk membeli kain sutera dan kain kapas yang dijual murah. Bolehlah nanti dijahit baju kurung untuk hari raya. Bermacam-macam jenis makanan turut dijual di situ tapi Naura tak berani merasa sebab tak yakin dengan kehalalannya. Lalu dia memutuskan untuk makan ikan bakar di sebuah restoran halal. Semuanya dilakukan seorang diri tanpa Aashiq. Tiba-tiba saja, hatinya jadi rindu kepada lelaki itu. Mula hadir rasa tidak sabar-sabar untuk bertemu lelaki itu sebaik saja malam tiba.
            Naura pulang ke Itaewon Inn ketika hari sudah lewat petang. Selesai mandi dan solat, pesanan WhatsApp kiriman Aashiq masuk ke telefon pintarnya. Baru teringat dia ada memberi nombor telefonnya kepada Aashiq ketika di Everland semalam.
            Saya tunggu kat bawah. J
            Naura tersenyum.
            Okey.
            Kemudian dia cepat-cepat menukar pakaian, menyapu bedak nipis dan menyarung tudung. Beg sandangnya dicapai lalu dia terus turun ke bawah. Senyuman manis Aashiq menyambutnya.
            “Where are we going?” tanya Naura. Malam sudah menjelma membuatkan cuaca jadi semakin sejuk.
            “Tengok air pancut. Jom,” ajak Aashiq.
            Naura segera mengikut tanpa banyak tanya. Namun ketika itu, dia benar-benar berharap Aashiq akan bertanya tentang dirinya. Apa-apa saja soalan tak kisah, asalkan ada.
            “So... how was your day?” tanya Aashiq.
            Naura menyembunyikan senyumannya. “Good.”
            “Pergi mana aje?”
            “Namsangol Hanok Village, lepas tu shopping dekat Dongdaemun dengan Kwangjang Market,” cerita Naura.
            “Best?”
            Naura mengangguk. Hanya soalan-soalan ringkas namun sudah mampu membuat hatinya terasa riang. Mungkin memang itulah yang diangankan selama ini. Ada seorang lelaki yang sudi bertanyakan bagaimana hari-hari yang dilaluinya, ambil berat tentangnya dan ikhlas berkawan dengannya. Ah, kenapa hatinya semakin menyenangi Aashiq?
            Tiba di Banpo Moonlight Bridge, Aashiq mengajak Naura duduk di atas tangga sambil menunggu pertunjukkan air pancut bermula.
            “Sejuk gila kat sini...” Naura menggosok-gosok tapak tangannya yang sudah berbalut dengan sarung tangan.
            Aashiq tersenyum. Terlepas rindu di hati dapat menatap wajah itu. Mungkin Naura tidak tahu, tapi sejak tadi dia menyimpan rasa gembira kerana dapat bertemu gadis itu. Entah macam mana dia akan lalui harinya selepas gadis itu pulang ke Malaysia nanti.
            “Kalau awak stay lama sikit kat sini, tentu akan biasa dengan cuaca macam ni. Lagipun ni dah hujung spring, belum rasa lagi waktu winter.” Aashiq tersenyum lagi.
            Senyuman yang membuatkan hati Naura berbunga indah. “Kalau nak rasa winter, saya kena datang lagilah, kan?
            Aashiq mengangguk. “Saya boleh jadi tour guide awak lagi kalau awak nak. Tapi saya akan pastikan awak dapat service yang paling baik. Promise.” Tangan kanannya diangkat tinggi.
            Naura tergelak kecil. Belum sempat dia membalas, pertunjukan air pancut sudah pun dimulakan. Daripada duduk, Naura segera bangun untuk merakam pertunjukan itu. Kemudian dia mengajak Aashiq untuk bergambar bersama dengannya menggunakan monopod.
            “Nanti bolehlah saya buat bisnes jual monopod kat sini, mesti laku,” gurau Aashiq.
            Naura ketawa.
            Malam itu, dia benar-benar gembira. Dapat menghabiskan masa menonton pertunjukan air pancut yang sangat cantik, duduk berbual dengan Aashiq dengan bermacam-macam perkara, dan yang paling penting, dia mula sedar betapa hatinya sudah mula menyayangi lelaki itu. Mungkin terlalu cepat untuk mengaku, tapi Naura tahu dia sukar untuk menidakkannya.
            “Esok kita pergi Nami Island. Okey?” Aashiq tersenyum memandang Naura yang sudah bersedia untuk masuk ke Itaewon Inn.
            Hati Naura melonjak untuk bersetuju. Tapi tetap dikawal riak wajah agar tidak terlalu ketara.
            “Nak bawak pergi Jeju tak sempat nak arrange, so kita pergi Nami ajelah. Okey, kan?”
            “Okey, saya tak kisah.”
            “Good girl,” puji Aashiq.
            Naura tersenyum. “Saya tak kacau kerja awak ke?”
            Aashiq menggeleng. “Saya dah uruskan hal tiket bas dengan feri. Awak cuma perlu ikut aje saya esok. Itu pun, kalau awak percayakan sayalah...”
            “Helo mister, saya dah ikut awak sampai puncak Namsan, baru sekarang nak cakap macam tu?” tegur Naura membuatkan Aashiq ketawa sakan.
            “Okay then... Jumpa esok.” Aashiq masih lagi tersenyum.
            Naura tersenyum mengangguk. Dan seperti malam sebelumnya, tidurnya bertemankan mimpi indah. Tiada lagi mimpi ngeri tentang Dhamir, sebaliknya mimpi yang penuh warna-warni dengan kehadiran Aashiq di sisinya.

APA yang menarik tentang Nami Island? Selain keindahan dan kecantikan permandangannya, pulau itu juga dikenali sebagai tugu peringatan kisah cinta epik, Winter Sonata. Naura teruja bergambar di tempat termeterainya first kiss antara Joo-sang Kang dan Yoo-jin Jung.
            “Tengok ke drama ni?” tanya Aashiq.
            Naura menggeleng. “Ini cuma misi nak buat kawan-kawan saya jealous.”
            Aashiq ketawa.
            “Boleh naik basikal eh kat sini?” Naura bertanya apabila terpandangkan beberapa orang pengunjung berbasikal di kawasan itu.
            “Yup. Nak try? Boleh pusing satu pulau ni, tak payah susah-susah jalan kaki,” cadang Aashiq. Lebih kepada mengajak sebenarnya.
            Naura segera mengangguk tanpa berfikir panjang.
            Serius, permandangan di situ memang sangat-sangat cantik. Cuma bunga-bungaan sudah tak banyak yang tinggal. Kalau betul-betul di tengah musim bunga, tentu tempat itu berkali-kali ganda lebih cantik.
            “Kita makan nasi goncang nak?” ajak Aashiq setelah selesai berbasikal.
            “Apa tu?” Berkerut muka Naura.
            “Ikut aje.”
            Naura mengunci mulut lalu segera mengikut Aashiq. Awalnya dia rasa teruja nak rasa nasi goncang yang dimaksudkan sampai sanggup goncang beria-ia, tapi sudahnya satu suap pun tak mampu ditelan. Hampir termuntah dia di situ juga.
            “Bad taste huh?” tanya Aashiq. Kesian pula tengok Naura begitu.
            “Only for me kut.” Naura menekup mulutnya. Serius tak boleh telan.
            “Okeylah, kita pergi makan kat kafe sana. Ada waffle. Nak?”
            Naura segera mengangguk. Dapat waffle ice-cream dengan caramel latte, terus dia tersenyum lebar. Aashiq tergeleng-geleng memandang.
            “Awak jangan risau. Nanti kalau ada kawan-kawan saya tanya nasi goncang best ke tak, saya akan cakap best.” Naura mengangkat ibu jarinya lalu menyuap waffle ke dalam mulut.
            Aashiq tersenyum dengan kepala tergeleng kecil.
            Selesai makan, mereka bergambar bersama di tugu Winter Sonata. Aashiq turutkan saja permintaan Naura untuk bergambar dengan bermacam-macam gaya.
            “Nanti saya send kat awak gambar-gambar ni,” ujar Naura.
            “Good. Memang saya nak mintak pun tadi,” balas Aashiq selamba. “Oh ya, nanti awak nak tulis novel pasal Korea, jangan lupa masukkan watak saya sekali tau. Tak dapat jadi hero, dapat jadi kawan baik hero pun okeylah.”
            Naura ketawa. “Saya buat jadi ayah hero. Nak?”
            “Ada pangkat Datuk tak?”
            “Amboi... demand!”
            “Kalau Datuk Aashiq dengan Datin Naura, saya nak.”
            Dan Naura ketawa lagi. Aashiq tersenyum manis.
            Ketika menaiki feri untuk pulang ke jeti, sempat Aashiq curi-curi mengambil gambar Naura. Cukuplah untuk dia jadikan kenangan nanti. Tiba-tiba saja, hati terasa berat untuk melepaskan Naura pulang ke Malaysia.
            Turun dari feri, mereka menaiki bas pula untuk pulang. Naura tertidur kepenatan. Aashiq merenung wajah gadis itu dalam-dalam. Semakin direnung, semakin hatinya terasa sayang. Perlahan-lahan, diari hitam milik Naura dikeluarkan dari beg sandangnya. Dia membelek helaian buku itu.

26 Mac 2014
Hari ni hari terakhir aku kat Kolej Jasmine ni. Dah banyak sangat kenangan tercipta kat sini yang tak mungkin aku akan lupa sampai bila-bila. Tapi dalam banyak kenangan manis, cuma kenangan pahit yang aku ingat tentang Dhamir. Entahlah Encik D, dia dah banyak kali lukakan hati aku pun, hati aku ni masih tetap sayang dia. Salah ke aku? Aku tahu dia takkan mungkin jadi hak aku tapi aku hati ni masih tetap berharap. Kalau aku cakap yang aku akan tetap sayang dia sampai bila-bila, boleh, kan?

            Buku itu ditutup rapat. Zip pada beg sandang Naura ditarik lalu buku itu dimasukkan ke dalam. Sekali lagi wajah Naura direnung sebelum dia turut sama menyandar dan mula memejam mata.
            Sampai di Itaewon Inn, Naura menghulur senyuman manis. Dia sangat-sangat hargai usaha Aashiq untuk membawanya berjalan-jalan sepanjang dia berada di situ.
            “Esok dah last day saya kat sini,” beritahu Naura. Bukan sengaja dibuat-buat, namun nada sedih menyelit secara tidak langsung dalam sebaris ayat itu.
            “Sorry, saya tak dapat nak teman awak esok,” ujar Aashiq. Renungannya lurus ke wajah Naura. Mungkin ini kali terakhir dia dapat melihat wajah gadis itu. Hati sudah mula terasa rindu...
            “Tak apa, saya boleh jalan sorang-sorang. I’m a tough girl!” kata Naura sambil mengangkat tangan kanannya.
            Aashiq tersenyum. Naura juga ikut tersenyum. Hati masing-masing seolah-olah sedang meratapi perpisahan yang bakal terjadi.
            “Awak nak pergi mana esok? Dah plan?” tanya Aashiq.
            “Hmm... saya nak pergi Trick Eye Museum, Ice Museum dengan Hello Kitty Cafe.”
            Aashiq mengangguk-angguk. “Nanti ambik gambar banyak-banyak kat Hello Kitty Cafe tau? Sana comel sangat,” pesannya.
            Naura tersenyum kecil. “Okey. Monopod saya sedia berkhidmat.”
            Aashiq tertawa.
            “Terima kasih banyak-banyak, Aashiq,” ucap Naura ikhlas. Kalaulah boleh digambarkan perasaannya kala itu, memang dia sudah tunjukkan kepada Aashiq. Sebak terasa memenuhi ruang hati.
            Aashiq tersenyum. “Sama-sama.”
            “Bye.” Naura melambai kecil. Pintu kaca ditolak lalu dia terus masuk ke dalam tanpa menoleh lagi.
            Aashiq melangkah perlahan-lahan untuk pulang. Segala kisah yang dibaca dalam diari Naura terlayar kemas di depan matanya. Dhamir. Cinta Naura hanya untuk Dhamir. Walaupun dia menyimpan rasa yang indah buat gadis itu, tidak mungkin mampu menandingi cinta Naura yang terukir buat Dhamir setelah sekian lama. Masih terbayang-bayang gambar lelaki itu yang turut terselit dalam diari hitam itu.
            Aashiq menundukkan kepala. Tak mengapalah, diberi peluang untuk mengenali Naura pun dia sudah bersyukur. Tak mungkin dia akan dapat lupakan gadis itu selepas ini. Biarlah segala kenangan yang telah tercipta antara mereka sepanjang Naura berada di situ akan terus tersemat dalam ingatan, menjadi pelepas rindu di hatinya nanti.
            Sementara Naura di bilik yang baru saja membuka zip pada begnya, terkejut melihat diari hitamnya ada di situ. Dia terduduk di tepi katil dengan tangan menekup mulut. Ya Allah... Aashiq! Jadi selama beberapa hari ni, buku ni ada pada dia? Dia baca ke semua yang ada kat dalam ni?
            Sungguh, pada waktu itu Naura hampir-hampir menitiskan air mata. Dia cuba bertahan namun akhirnya dia kalah juga dengan perasaan sendiri. Air matanya jatuh ke pipi, mengenang setiap apa yang telah dilalui bersama Aashiq sepanjang dia berada di bumi Korea ini.


BETUL kata Aashiq, Hello Kitty Cafe memang sangat comel. Dengan warna temanya merah jambu dan setiap hiasan dengan gambar Hello Kitty termasuk minuman dan waffle yang dipesan, betul-betul membuatkan Naura rasa kagum.
            Setelah menyedut minumannya, Naura mengeluarkan buku nota merangkap diarinya itu. Malam tadi, sepanjang malam dia tidak dapat tidur kerana terfikirkan Aashiq. Terfikir untuk menghubungi lelaki itu tapi seolah-olah ada sesuatu yang menghalang. Dia takut untuk membayangkan apa yang difikirkan Aashiq tentang dirinya.
            Tentu Aashiq fikir yang dia masih lagi menyimpan perasaan terhadap Dhamir, sedangkan hakikatnya semua rasa itu sudah mula hadir untuk Aashiq. Namun apabila memikirkan kemungkinan yang Aashiq tiada perasaan yang sama dengannya, semua itu cuba dipadamkan dari hati. Dia tidak mahu kecewa lagi. Cukuplah kenangan pahit yang dilalui bersama Dhamir selama ini.
            Sebatang pen dikeluarkan. Sedang membelek-belek buku mencari helaian yang masih kosong, Naura terpandangkan beberapa baris ayat yang tertulis di situ. Dia mengerut dahi. Itu bukan tulisannya. Malah dia langsung tak ingat pernah tulis di situ. Baris-baris ayat itu dibaca dalam hati.
“It has been a fun week for me. I’m glad meeting you, knowing you, listening to your story and reading your life as if it was a book, and i’m really sorry for that. I’m sorry for ever having a dream to be with you when I know you love someone else. I know I shouldn’t say this to you, but Naura... meeting you is the best thing that ever happened to me. Have a great moment on your last day. Till we meet again someday – Aashiq.”
            Naura mengesat sepasang matanya yang terasa basah. Buku notanya segera disimpan ke dalam beg. Dia bangun, mengangkat dulang untuk dibawa turun dan terus keluar dari kafe itu. Sambil berjalan pulang, momen-momen indah yang tercipta bersama Aashiq menari-nari di ruang fikiran. Naura menahan air mata daripada gugur. Namun dia gagal. Dia mahu menemui Aashiq. Dia mahu menjelaskan semuanya kepada lelaki itu. Dia mahu lelaki itu tahu tentang perasaannya. Dia mahu Aashiq tahu siapa yang ada di hatinya. Aashiq, bukan lagi Dhamir.
            Turun dari tren, Naura terus berjalan pulang ke Itaewon Inn. Dia duduk di birai katil sambil tangan memegang sebatang pen. Perlahan-lahan, pen itu dilakar di atas helaian kosong dalam buku notanya.

1 Mei, 2014
Aku datang sini sebab aku nak cari ketenangan. Aku tak mintak untuk kenal Aashiq. Tapi semakin lama aku kenal dia, hati aku makin jatuh sayang. Ketenangannya, sikap ambil beratnya, senyumannya dan tawanya, semuanya melekat kemas dalam fikiran aku, buatkan aku lupa terus tentang Dhamir. Aku yakin, aku dah jatuh cinta dengan Aashiq. Tapi apa perlu aku buat, Encik D? Aku takut. Aku tak mahu kecewa lagi. Aku takut kalau aku luahkan, Aashiq akan tolak aku macam mana Dhamir tolak aku dulu. Lepas tu Aashiq akan lukakan aku macam mana Dhamir lukakan aku. Aku buntu, Encik D. Aku sedih...

            Naura tidak mampu menulis lagi apabila air matanya sudah lebat jatuh ke pipi. Esakannya memenuhi ruang bilik itu. Kenapa perlu dia sedar semua itu sekarang? Kenapa perlu dia kaburkan pandangannya daripada melihat Aashiq di depan mata kerana Dhamir yang tak pernah menghargai?
            Naura merebahkan kepala ke bantal. Esakannya pecah lagi.

SUDAH dua minggu berlalu sejak dia pulang ke Malaysia. Dan sejak itu juga, tidak pernah sehari pun berlalu tanpa dia memikirkan Aashiq. Tiada panggilan, tiada kiriman WhatsApp yang menghubungkan mereka. Naura rindukan lelaki itu. Sangat-sangat rindu. Tapi untuk menghubungi Aashiq, dia rasa tidak mampu.
            Malam itu ketika menghabiskan masa dengan menaip di komputer riba, Naura terfikir untuk melayari internet. Ruangan google dibuka. Bermula dengan nama Aashiq, Aashiq Facebook, Aashiq Twitter dan segala jenis Aashiq lagi ditaip sehingga akhirnya menemukannya dengan sebuah blog. Tajuk blog itu adalah ‘Breath Ink’ dan pemilik blog itu bernama Aashiq Riz. Entah kenapa, hati Naura rasa tertarik untuk menyelongkar isi blog itu. Entri terbaru yang ditulis di blog itu bertajuk ‘this girl’. Naura mula membaca isinya satu-persatu.
            I met this girl. She was so beautiful in her own way. She inspired me with a lot of things. I admired her story. How she survived through everything, how she never thought of giving up in life and how she made herself different compared to other girls. Maybe no one saw her the way I did. And maybe no one knew how special she was the way I felt.
            I just knew her for days. But it was easy for me to love her. I showed her my best. I wanted her to realise that there was someone for her even though the guy she loved never knew how to appreciate her. But I guess it was just my dream. I knew she would never feel the same as I did. So I thought, maybe I should stop hoping. I just wanted her to be happy with her own life, her own choice. If by loving that guy she would be happy, I’d love to let her go.
            I didn’t event get the chance to say I loved her. Yes, I loved her. I really did.
            And I still do.
            Naura menekup mulutnya. Ya Allah, betul ke ni blog Aashiq? Kenapa hatinya kuat mengatakan yang blog itu memang blog Aashiq? Aashiq yang dia kenali ketika di Seoul, yang akhirnya mampu membuat dia lupa tentang kewujudan Dhamir yang sekian lama menghuni hati?
            Naura mengesat mata yang basah. Tetikus ditekan untuk membawa skrin ke bawah dan menyambung bacaan.
            I told her, she could come and visit again in winter if she wanted. Maybe she thought I was kidding. Maybe she never wanted to meet me again after all. But if she did come again, I know I still have a chance.
            Sesuatu tiba-tiba menerjah fikiran Naura. Laju jemarinya menari di papan sesentuh, terus ke laman web Air Asia. Setiap tawaran pakej yang ada diperiksa satu demi satu, hingga menemukannya dengan pakej ke Korea pada bulan Januari 2015. Winter! Bibir Naura menguntum senyuman. iPhonenya dicapai, tak sabar-sabar mahu mengirim pesanan WhatsApp kepada Aashiq.
            Hey mister tour guide, I’m coming for winter next year. Be ready! ;)
            Dan Naura tersenyum lagi.


TAMAT 

13 June, 2014, 2.34 pm


Comments are loved! :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...